Spotlight – pluginy pre uľahčenie života

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Spotlight – pluginy pre uľahčenie života

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #56080
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Zdravím,

    (komu sa nechce čítať – otázka je v poslednom odstavci)
    pred malou chýľou som sa v Tigerovi pokúšal cez Spotlight vyhľadať všetky flash súbory. Zadal som preto do Spotlight .FLA. Výsledok však nebol presne to, čo by som potreboval – viac ako 24 000 položiek. Pleskol som sa po čele a začal som sa v tom hrabať. Na moje počudovanie ten piece of junk zaradil do výsledku aj súbory ako “000250.html” (zrejeme z helpu pre Adobe aplikácie). Tieto súbory tam však boli zaradom – 250, 251, 252… Neviem, ako sa volá tento matematický princíp, no viem, že nie je reálne, aby bolo “.FLA” v 24K súboroch.

    Okrem toho, nie je možné definovať príponu súboru a začať vyhľadávanie na jej základe. Spotlight by mali upravovať a nie spriehľadňovať Menu bar. Neskutočné! Som maximálne rozhorčený. Ešte sa mi nestalo, aby som so Spotlightom našiel to, čo som potreboval. Teda ak to nebola nejaká aplikácia – tých je tam zopár.

    Rovnako humorné je aj hľadanie This year. Niežeby tam dali 365 dní – nieee, oni tam musia dať THIS. Tých 5 dní mi obsiahne aj pamäť. Ďakujem pekne, za taký vyhľadávať.

    Spomínam si, ako Steve hovoril:”Search as type!” – začínam neznášať jeho výroky, pretože ako sa zdá, klame. As type to rozhodne nie je. K tomuto sa viaže ďalší problém – keď mi to už teda prehľadáva 150 GB disku, chvíľu to trvá. Ja si však počas toho hľadania chcem prezerať výsledky, ako je to možné vo Windowse. Keď však zoscrollujem nižšie, každým ďalším nájdeným súborom ma to hodí na začiatok. Ak chcem zastaviť hľadanie, výsledky sa vymažú. Opakujem – mali by sa skôr zaoberať takýmito vecami, ktoré znepríjemňujú každodennú prácu a nie “vylepšovať” vyhovujúce časti systému.

    Chcel by som sa preto opýtať, aké pluginy pre Spotlight používate. Google Desktop neriskujem, takže je to moja jediná nádej. Najviac by mi pomohol plugin pre vyhľadávanie podľa prípony, ktorý sa práve vydávam hľadať. Okrem toho by sa zišlo niečo na zastavenie hľadania bez zmazania výsledkov.

    Ďakujem

    #115614
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    no, neviem, ale to, co pozadujes, podla mna splna aj spotlight vyhladavanie CEZ FINDER v tigerovi…

    #115616
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Máš pravdu – .FLA to vie nájsť, pretože ich radí do Other a nie do Documents, ako spotligt ATL+CMD+Space. Aj tak to tam však skáče. Nevadí – počkám si. Ďakujem Ti.

    #115620
    dex
    Účastník (Participant)

    presne tak, cez jablko+f si definuješ presne, čo chceš

    #115621
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    no, zaujimave, mne to neskace, a navyse sa da vyhladavat podla sirsich kriterii, napr. podla druhu suboru (t.j. nielen other), alebo za poslednych 365 (alebo ix – ako si navolis) dni, atd. navyse sa da vyhladavnie ulozit do smartfoldra, pripadne obycajneho foldra, kde uz duplom nic neskace. a neviem, cim to je, ale mam subjektivne pocit, ze to vyhladavanie je podstatne rychlejsie, ako priamo cez spotlight, skutocne takmer okamzite (120GB particia).

    a este mam pocit, ze si sa s tym asi dostatocne nepohral a rad by si vsetko na jeden klik na tacke. (no offense) :)

    #115622
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    tym chcem povedat, ze par klikov musis obetovat, kedze hlavnou prezentovanou vyhodou spotlightu je (popri tej rychlosti), ze vyhladava aj v OBSAHU suborov, a potom jasne, ze on sam, bez tvojej “napovedy” (definovania kriterii vo finderi) nevie rozoznat, ze ty si neprosis nejaky textovy retazec “.fla”, ale *len* typ suboru.

    #115623
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Ja som to chcel priamo cez Spotlight – s tým sa až tak pohrať nedá. http://sunki.quickshareit.com/share/picture2233fb.png

    Keď niečo potrebujem súrne nájsť, nebudem predsa konfigurovať Smart foldre, no nie? :)

    #115627
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    nemusis hned “konfigurovat smart foldre”, to bola len poznamka na okraj, ze aj to sa da. a ze by bol nejaky zasadny rozdiel v rychlosti medzi stlacenim option+japko+space a japko+F….

    mna len vie rozhadzat ten rozhorceny ton, aky si nahodil aj ty v prvom prispevku. pretoze sa nim dost nevyberane stazujes na to, ako v macosx cosi ma byt a udajne to tam nie je a pritom to tam je, len si si zrejme nedal ani namahu, aby si to nasiel (tam, kde to logicky byva). pritom sa odvolavas na marketingovy prejav tej funkcie, ktory sa skryva pod japko+option+space, ktory je skutocne nenarocny a logicky nie je defaultne nastaveny tak, ako by si si to prave ty prial, co ale neznamena, ze system samotny take kriteriam prisposobene a zaroven jednoduche vyhladavanie neumoznuje. nie som apple-ovca, a prave preto neberiem vsetko, co steve kedy povie, doslova a s nadsenim a mozno aj preto pouzivam nielen spotlight samotny, ale aj cez finder. macosx ma svoje chyby, o tom potom, ale toto mi skor pripomina vykriky par zufalych jedincov na mujmac fore, ktori si po prvej hodinke pouzivania maca premenuju home folder a namiesto toho, aby sa zamysleli nad tym, ako to cele funguje, kde je problem a kde moze byt riesenie, idu vykrikovat na forum “ako si mi toto mohol urobit ty skvely apple”, ked nevedia najst svoje data….

    #115629
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Radšej som 5 minút počkal, aby som nenapísal niečo škaredé.

    Fakt nechcem strácať čas zbytočným vysvetľovaním, pretože o mojom názore Ťa aj tak nepresvečím. Mám len jednu rečnícku otázku: Myslíš si, že je logické a normálne, ak po zadaní “.FLV” (čo vo Windowse funguje), vyskočí niekoľko tisíc HTML súborov?

    Okrem toho, myslím si, že mám právo byť rozhorčený, ba aj podráždený, ak mám s niečím opakovane zlé skúsenosti. Nie som sám kto nesúhlasí s výrokom “… as you type”.

    #115631
    dex
    Účastník (Participant)

    as you type je veľmi správny výrok, keďže znamená, že výsledky sa zobrazujú hneď ako píšeš a nie až po stlačení enter :-P

    #115639
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Áno, to je pravda. Myslím si však, že ten výrok je zameraný skôr na kompletné výsledky. Ale dobre, máte pravdu. Rýchlosť je dostačujúca. Lenže čo mám z rýchlosti, keď mi prácu znepríjemňujú ďalšie faktory?

    #115725
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Uz som sa vazne na tie „rady“ nemohol pozerat. MLN, co takto skusit pri hladani suborov podla typu skusit zadat do spotlight hladania toto:
    kind:flash
    kind:html
    kind:history (historia navstivenych stranok v safari)
    kind:image
    kind:indesign
    kind:photoshop

    Alebo podla pripony:
    Jabko-F pre Find, v ponuke kde je standardne Kind vyber Other… a v zobrazenom okne File Extension (alebo iny parameter). Zaskrtnutim policka napravo zahrnies tento parameter do defaultneho menu.
    Ked s ALTom kliknes na tlacitko +, je mozne nastavovat parametre ako OR, NOT, AND apod.

    co takto hladat sposobom:
    kind:image flash:1 redeye:1 iso:100

    atd. atd.

    Namiesto nariekania doporucujem pouzit rozum.

    A skus toto:
    http://www.macosxhints.com/dlfiles/spotlight_cmds.pdf

    Je zaujimave, ze mne najde Spotlight vzdy tak maximalne 10 vysledkov, medzi ktorymi najdem co treba ;)

    #115731
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Áno, máš pravdu, skutočne som mal použiť viac rozumu a hľadať na viacerých miestach. Osobne však používam iba Spotlight v Menu bare, ktorý prípadne “zväčším” po kliknutí na Show All. Čakal som, že má rovnaké možnosti.

    Pomohol si mi. Odhliadnuc od toho, že proces dlho trvá, nájdem potrebné dokmenty. Ďakujem

    #115742
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Ale ono to vyhladavacie pole v menu skutocne ma rovnake moznosti. Uvedeny priklad s kind: tam funguje. Prestuduj si to PDF, je velmi prinosne

    Este by sa patrilo dodat, ze Spotlight tie FLV subory nachadzal SPRAVNE v historii navstivenych stranok, proste prezeral retazce vo vnutri dokumentov, teda v HTML kode. Preto je vhodne hladany vyraz vzdy upresnit aspon typom kind:, napr. “Jan Mrkvicka” (najde spolu jedno meno) kind:PDF. Keby si dal iba jan mrkvicka kind:PDF, najde vsetky PDF dokumenty obsahujuce slova Jan a Mrkvicka na roznych miestach, alebo obsahujuce iba Jan (alebo jan, alebo januar) alebo Mrkvicka

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.