Rozkazujte Vášmu Macu

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Rozkazujte Vášmu Macu

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Autor
    Príspevky
  • #104443
    Svadbos
    Účastník (Participant)

    V OS X YOSEMITE Apple vylepšili spôsob, ako rozprávať s Vašim Macom. Táto funkcia sa volá Diktované príkazy. Umožňuje Vám pomocou písaných slov špecifikovať príkaz, ktorým chcete spustiť nejakú operáciu.
    Najjednoduchším spôsobom, ako nastaviť príkaz, je v Systémových nastaveniach, časť Prístupnosť.


    Prejdite na Diktovanie, kliknite na Príkazy diktovania, zafajknite voľbu Rozšírené výrazy. Kliknite na znamienko “+”, aby sa Vám zobrazilo pole na špecifikáciu slov, ktoré chcete povedať, obmedziť Váš výraz na jedinú aplikáciu a definovať odpoveď Macu. či už na otvorenie súboru alebo aplikácie, skopírovať text alebo údaje alebo napodobniť klávesovú skratku.



    Diktované príkazy sú obmedzené v tom, čo dokážu interpretovať. Nemôžete napr. vytvoriť príkaz na vysunutie DVD disku. Avšak dokážu iné užitočné veci, ktoré popíšem nižšie.


    1. PRÍPRAVA

    Otvorte Systémové nastavenia, kliknite na Diktovanie a reč. Zafajknite Použiť Vylepšené diktovanie, aby Váš Mac dokázal sám interpretovať reč. Toto Vás bude stáť dosť dlhý čas downloadingu – dlžka downloadu závisí od jazyka. Uistite sa, že naľavo je zvolený správny mikrofón.
Ak nemáte nainštalovanú slovenčinu, v časti Jazyk kliknite na Pridať jazyk.
    

2. ZAČNITE POČÚVAŤ

    Dvakrát rýchlo stlačte klávesu “fn”, aby Mac začal počúvať, čo hovoríte. Začujete zvuk a vpravo dole sa Vám objaví ikonka mikrofónu. Na zrušenie stlačte raz klávesu “fn”.


    3. AKTIVUJTE PRÍKAZY

    Choďte do Systémových nastavení, časť Prístupnosť. Prejdite na Diktovanie, kliknite na Príkazy diktovania, zafajknite voľbu Rozšírené výrazy. Kliknite na znamienko “+”, aby ste mohli zadefinovať nové príkazy.


    4. VYTVORTE PRÍKAZ

    V záložke Aplikácie otvorte Automator, vytvorte nový dokument a vyberte “Príkaz diktovania”.
    

5. ŠPECIFIKUJTE FRÁZU
    
Do políčka “Príkaz diktovania” vložte frázu, ktorou prikážete Macu spustiť operáciu. Môže to byť jedno slovo alebo aj viac slov. Otestujte si, či je text správne rozoznaný otvorením TextEditu, stlačením skratky na diktovanie a povedaním frázy.


    6. SPOJTE AKCIE

    My sa pokúsime vytvoriť udalosť v kalendári bez toho, aby sme opustili aplikáciu, v ktorej práve sme.

    V Automatorovi klikneme naľavo (Akcie) na Kalendár. Výraz “New Calendar Event” potiahneme do prázdneho poľa uprostred.


    7. ZVOĽTE DETAILY UDALOSTI

    Vo vytvorenej karte Nová udalosť kalendára kliknite na Možnosti a zafajknite voľbu “Zobraziť túto akciu pri spustení workflowu”., aby ste mohli vložiť detaily udalosti. Taktiež zafajknite “Zobraziť iba vybrané položky” a vyberte tie, ktoré chcete zobraziť.


    8. ROZKAZUJTE VÁŠMU MACU!

    Nad kartou zafajknite “Príkaz povolený” a uložte dokument. Zatvorte Automator, potom stlačte skratku diktovania. Keď poviete príkaz, uvidíte ikonku mikrofónu ako znak, že Mac rozpoznal Váš príkaz.



    #402245
    vlado_bb
    Účastník (Participant)

    Skor by ma zaujimalo, ako zvyknem Dictation na svoju dikciu. Vzdy, ked poviem “odvoďte”, tak napise “odhoďte”. Bolo by fajn mat moznost niekde definovat, ze ked pocujes ……, tak napis …….

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.