Riešenie pre NAS

Domov Diskusné Fóra Ostatné Riešenie pre NAS

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #500657
    Gigac
    Účastník (Participant)

    Zdravím, mám v pláne kúpiť synlogy ds116 a do toho wd red hdd pre NAS. NAS plánujem využívať v podstate len ako multimediálne centrum s TV. Moja otázka je, či sa mi oplatí ťahať káble a pripojiť nas s tv cez lan, alebo wifi bude stačiť, keďže mám v pláne prehrávať 4k filmy? Práve začíname stavať, tak je v tejto etape by som naťahal káble. NAS a router bude v inej izbe ako TV. Mám v pláne prehrávať 4k filmy. Druhá otázka, aký router by ste k tomu odporučili? Vďaka za rady.

    #500659
    peto01
    Účastník (Participant)

    určite by som to zapojil na kable. a router? no kedze nas a TV budu na jednej sieti, tak hocijaky obycajny switch. TV aj tak pochybujem, ze maju gigovy port.

    #500661
    achiles4
    Účastník (Participant)

    Určite zapojiť cez káble. Ja idem tiež kupovať NAS tiež mám v pláne ho využívať ako multimediálne centrum ale ako najlepšia voľba mi vyšlo Synology ds 216 play. Je trocha drahšie ale malo by mať lepšiu podporu pre multimediálny obsah a jeho prehrávanie napríklad v telke.

    #500666
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #500750
    Gigac
    Účastník (Participant)

    Vdaka pani za rady. Telku budem kupovat novu, 55 UHD od Samsungu, ale nikde som sa nedocital, ci to ma gigovy port, ale pripojim to radsej cez kabel a budem mat pokoj.

    Co sa tyka routeru, na tieto od asusu som cital iba chvalu, tak sa asi rozhodnem pre jeden z nich.

    Viacsachtovy NAS ja asi nevyuzijem a boli by to pre mna vyhodene penize. Pozeral som po 216play a 216 +II, ale su cenou uple inde ako jednosachtovy. Sice to ma 4K transcoding, lenze mam v plane prehravat videa iba na TV, tak je to vec, ktoru by som nevyuzil.

    #500754
    Mano5
    Účastník (Participant)

    To Gigac:
    Pokial planujes tie filmy po pozreti zmazat, tak ti staci jednosachtovy. Pokial tie 4K filmy planujes aj uchovavat tak kludne aj 4-sachtovy. Ved jeden film len vo FULL HD ma cca 15GB (od 10 do 18 podla pouziteho kodeku a vlozenych zvukovych stop). A ty chces 4K – mam Martana v 4K a ten subor ma 48GB! To je zhruba 100 filmov v 4K pri 5TB disku.
    Ved ked kupis 4-sachtovy Synology nemusis donho hned dat vsetky styri disky – najskor das jeden a ked budes mat €, tak dokupis dalsie a len vlozis.
    Dobru volbu prajem.

    #500755
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Este jednu vec som zabudol. Pokial to chces pustat po sieti, tak si dopredu zisti, ci ten televizor ma adekvatny prehravac na prehravanie takto narocnych videi a kodekov. Na mojom starsom modely Samsung TV napr. sa nedaju prehrat MKV subory po sieti – ide to len priamo z USB pichnuteho do TV. Tak isto moze byt problem so zvukovou stopou. Ak ich subor obsahuje viac, tak moze byt problem sa medzi nimi prepinat.

    #500780
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #501415
    Gigac
    Účastník (Participant)

    tak som sa nakoniec rozhodol zainvestovat a kupim viacsachtovy od synlogy, kedze som sa rozhodol na to napojit aj kameru na dome. Synology hlavne kvoli disk station manager. Aj v app store maju aplikacie a pride mi to pre mna ako najjednoduchsie riseseni. Vdaka za rady ;)

    #501424
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Za malo. Mam NAS Synology od roku 2011 (2 modely DS211). Osadene 2x2TB 7500ot. disky Toshiba. Bez raidu, s najnovsim DSM a stale fachcia. Jeden NAS pouziva zena na fotky – toho casu uz ho nemam doma ale zena v praci. Druhy pouzivany na dokumenty a zalohy.
    Najviac vytazeny je momentalne DS414 – osadeny 4x3TB 7200ot. Diskovy priestor je spojeny a tvari sa ako 12TB. Su na tom len filmy a rozpravky. Pripojene na Gb ethernet. Tento NAS bezi denne, ked prideme zo skolky – rozpravky v HD. Prehrava sa to cez Apple TV4 na 40″ Samsung FULL HD. Apple TV je pripojena ethernetom, kedze byvam v bytovke a rusenie wifin je znacne. Napriek tomu, ze ATV ma len 100Mb ethernet, tak som zatial nezaznamenal ziadne sekanie – prehravam cez INFUSE.

    #501465
    madaraszko
    Účastník (Participant)

    Ak ti mozem poradit tak ak ten router bude hlavnym routerom v dome tak sa skus pozriet po znacke Mikrotik alebo RouterBoard. Niekto bude argumentovat, ze to co teraz napisem je mozno paranoja no ja si skor myslim, ze sa jedna o bezpecnost. Na Mikrotiku by som vytvoril separatnu VLAN, ktora by mala byt oddelena od wifi aby vsetko co do nej pripojis nebolo dostupne cez wifi napr. spominany kamerovy system. Taktiez predpokladam, ze budes mat alarm pripojeny do internetu tu opat by som nechcel aby bol tento alarm dostupny cez wifi. A ak mas prvky inteligentneho domu tak rovnaky princip.

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.