Pomoc pri instalacii internetu

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Pomoc pri instalacii internetu

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Príspevky
  • #54981
    janette
    Účastník (Participant)

    Konecne som si kupila MBP a teraz potrebujem poradit ako naistalovat internet Chello. Mam ho uz na PC a neviem ako dostat signal cez router MSI GETAWAY do MBP. Nepoznam nikoho kto by sa v “Mackoch” vyznal a nikto sa do toho nechce pustit. Pomoooc !!!!
    Janette

    #109516
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Pockaj, pokial mas router, musis najprv napisat, ako ho mas nastaveny:
    1. ci tam mas nastavene DHCP server
    2. alebo tam mas pevne IP-cky

    dalej, ak mas nastavene DHCP server, tak ci mas na MBP nastavene, ze sietovka ma pouzivat DHCP.
    Ak mas pevne IP nastavovanie, tak v MBP si musis nastavit IP adresy sietovky, dns-iek, a gateway rucne.

    takze ako to je u teba ?

    #109518
    MaPa
    Účastník (Participant)

    to donald:
    ty donald, prosim ta a nehodil by si tu nejaky clanok o tejto problematike? myslim, ze by to pomohlo viacerym…
    ja uz som uplne v zaciatkoch http://www.macblog.sk ziadal o takyto clanok -macy a internet- ale zial zatial som sa ho nedockal :(
    vdaka
    maros

    #109522
    dex
    Účastník (Participant)

    janette: Návod by znel asi takto: zapoj svoj modem do počítača pomocou ethernet LAN kábla (nie USB) a internet ti pôjde. :) Nič viac pravdepodobne nebude treba urobiť. Hm, ale teraz mi napadá, že MSI Gateway je asi wireless router. Inu, v tom prípade len ľutujem, že ja ešte svoj MBP nemám, a že neviem presnú konfiguráciu Chello internetu. Skús zatiaľ aspoň tú prvú možnosť ;)

    #109523
    janette
    Účastník (Participant)

    Ahojte všetci.
    to donald – ozrejmím situáciu : router nemám ešte vôbec pripojený, je k nemu CD ale neviem či je to inštalačné a kde ho mám a či vôbec založiť , či do PC kde mám zavedené chello alebo do MBP. V PC mám chello zavedené cez kablovku pomocou modemu tam to funguje. Technik čo mi to zapájal len zalomil rukami že prečo MBP , OS X a že to mi to nikto nebude vedieť spojazdniť, zapojil PC a zdrhol. Ako sa tak priebežne informujem tak to vyzerá tak že ľudia čo sa vyznajú v ” Mackoch” sú iba v BA.Tu v NZ mi nevie nikto poradiť. Čo sa týka toho nastavenia tak v PC mam v nastavení DHCP server.No nevadí mňa to neodrádza dúfam že sa s MBP po čase zžijem a stále nedám na Apple dopustiť. Predpokladám že touto cestou sa budem informovať aj na iné problémy týkajúce sa MBP, tak verím že sa od vás dozviem to podstatné a že nebudem liezť na nervy.Vopred ďakujem.
    Janette

    #109525
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    ten router sa ovlada cez prehliadac a isto je k nemu manual (zrejme bude aj na tom CD). ak tam aj nie je priamo postup instalacie pre macosx, staci postupovat podla toho, ktory tam je pre windows, pretoze bude ten isty, len prehliadac bude pravdepodobne safari :). (konkretne hodnoty nastaveni uz, musis, samozrejme, vediet od chella, resp. ich mozes odkukat z toho PC).

    pripadne, ak by ti to samej neslo, tak si kludne zavolaj na pomoc nejakeho “PC fachmana”, nemoze sa pri tom routeri vyhovarat na OS, lebo na tom v tomto pripade vobec nezalezi, alebo si ten router spojazdni rovno z toho PC.

    a ked budes mat router spojazdneny… tak potom mozes nastavovat wi-fi v mackovi, aj ked na to ti tiez uplne staci manual k nemu (resp. help) a/alebo trochu zdraveho rozumu (to teraz hovorim o intuitivnosti macosx, nie, nedajboze, o tvojej sikovnosti).

    #109526
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Standardne su vsetky routery nastavene s aktivovaym DHCP modom. Znamena to, ze pocitac staci k routru pripojit, ci uz kablom alebo cez wireless a automaticy ti bude pridelena spravna IP adresa a internet ti pojde, aj na MacBooku.

    Ak nemas MacBook k routru pripojeny kablom al len vzduchom, tak je to trochu zlozitejsie, je potrebne nastavit tzv. “passphrase”, teda heslo ktorym sa prihlasis do vlastnej wireless siete doma (pripojis sa s nim k routru). Sluzi to na to, aby sa ti napriklad sused nehrabal v tvojej domacej sieti.

    Inak plati to co pise Jarmille… Nastavit na routri WPA2 security rezim a nejaku passphrase-heslo, ktore si zapamatas.

    #109527
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    MaPa: to v zaciatkoch macblogu som si nevsimol, ze niekto o to ziadal, ale urcite by nebolo na skodu, napisat o tom clanok. Len bolo by dobre nejak zhrnut, co vsetko by to malo obsahovat. Ak mas nejake konkretne veci, co by ten clanok mal obsahovat, kludne napis, ale ako vo vseobecnosti pisat o sietach je strasne obsiahla tematika, resp. od coho by sme mohli zacat pisat clanok a postupne doplnovat dalsie clanky podla reakcie na prechdazajuce clanky :)

    janette: Si mohla skor povedat, ja som bol cely tento tyzden v Sturove, ale zajtra rano sa uz vraciam do Prahy, takze sme to mohli prebrat aj po telefone. Ale teraz uz nic.
    Ale k tomu tvojmu problemu. nakreslil som na rychlo schemu, ako to funguje cele:
    http://www.aceslovakia.sk/private/wifi_zapojenie.png
    .. dufam, ze pre tvoju predstavu to bude stacit.
    Takze popisem len ten obrazok, ze:
    – UPC ti ide kabel do tvojho domu, ktory sa zapoji do UPC modemu
    – z UPC modemu potiahnes UTP kabel do tvojho MSI routru a zapichnes ho do konektoru, ktory je oznaceny ako WAN/LAN. Takto si prepojis tvoj WiFi router s UPC internetom …
    – na tom WiFi routri musis nastavit podla navodu k tomu dodanemu nastavenia siete( hlavne DHCP, udaje od UPC co ti dali niekde v zmluve, co si mas na svojom PC nastavovat atd. ) a to robis cez ten webovy prehliadac. To ti bohuzial presne popisat nedokazem, pretoze kazdy router to ma trosku inac. Ked to nastavis tak potom akekolvek zariadenie, ktore ma WiFi antenu sa bude vediet pripojit v tvojom byte k tvojmu MSI WiFi routru.
    Takze na tvojom MBP bude stacit nastavit pripojenie cez WiFi a nech sa pripaja pomocou DHCP.

    Ked sa niekam dopracujes, potom daje vediet, a mozeme pokracovat dalej v nastavovani .. aspon skus nejak zapojit podla tej schemy doma zapojenie a skus nieco nastavit na svojom MSI routri … co budes vediet.

    #109532
    janette
    Účastník (Participant)

    to DoNald: dakujem ti za návod na inštaláciu skúsim to. len škoda že už odchádzaš z toho Štúrova dala by som si tú námahu a skočila by som pre teba aby mi to nastavil profík.

    #109536
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    No nic uz teraz .. skus nastavit, co budes vediet a ostatne potom dalej nastavime nejak … mozme pripadne aj cez ICQ alebo Jabber.

    #109576
    janette
    Účastník (Participant)

    Tak som tu zas. Všetko som skúsila ako ste mi písali no router stále nefunguje a nedáva signál. Pokiaľ to frčí na priamo cez modem do PC tak internet šlape. Tak som si povedala že som asi antitalent a zavolala som si na pomoc PC fachmana ako spomínala Jarmille. Výsledok? Po dvoch hodinách nastavovania, zadávania všetkého možného “odborník” skonštatoval že router čo som kúpila je zbytočný a že vlastne ten modem z chella je vlastne router, že teraz mám routre dva a že sa to nastaviť nedá.A to nehovorím o tom že MBP ani neotvoril. Tak si pripadám ako keby som si kupila raketoplán a chcela ho dať opraviť inštalaterovi. No neviem ako ďaľej….

    #109583
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Nechcem nejak hodnotit schopnosti odbornika, ktoreho si si zavolala, ale kazdy zrucnejsi clovek, ktory vie, co je router, tak musi vediet, ze sa to da nastavit. To je jedno, ci tam mam zapojeny 1 alebo 2 alebo 10 routrov za sebou, pokial tomu niekto rozumie, tak to vie urcite rozbehat.
    V prvom rade, ked hovoris, ze pripojeny PC priamo na Chello (router/modem) funguje, tak predpokladam, ze ked tam ten odbornik pripajal ten tvoj novy MSI Router, tak mu nenastavil tu istu MAC adresu, aku mas na tom tvojom PC. To bol prvy problem, preco sa asi nechytil. Dalsia vec, treba na MSI routri nastavit spravne routrovanie na ten tvoj Chello modem a nevidim najmensi problem, preco by to nemalo chodit.
    To, ze si si kupila zbytocne druhy router podla mna nie je az tak zbytocne, na kolko ten MSI router ma WiFi a ten Chello pokial viem, nema, takze na ten Chello router/modem by si sa neprihlasila hoci kde vo svojom byte, ale musela by si byt stale “priputana” ku kablu. Takze vyznam to ma podla mna.
    Zhrniem to este raz, router kludne moze routrovat na dalsi router, len to treba vediet nastavit a tak isto treba pravdepodobne nastavit spravne MAC adresy. Ale ako vravim, to by mal kazdy normalny skuseny clovek, ktory sa zaobera so sietami, vediet nastavit.

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.