Macbook pro 13\" 2016/2017/2018?

Domov Diskusné Fóra MacBlog Macbook pro 13\" 2016/2017/2018?

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Príspevky
  • #528341
    vojtyloo
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, chcem si kúpiť prvý macbook, no  neviem sa rozhodnúť aký model by to mal byť.

    Budget mám 2400€

    Na čo používam laptop:

    – programovanie v Jave/C

    – League of Legends

    – Videá, facebook, proste web.. prípadne raz az rok upravím niečo vo photoshope.

    .. Mám ponuku použitého MBP 2016 s touchbarom za 900€

    Za 1100 môžem mať použitú 2017 bez touchbaru

    Za 1350 použitú 2017 s touchbarom

    Za 1850 nový 2018

    Prípadne za 2350 2018 s 512 SSD a 16GB RAM

    Neviem sa rozhodnúť do ktorého mdoelu by som mal ísť, samozrejme očakávam, že mi vydrží celých 5 rokov na výške, no nechcem zbytočne kupovať niečo, čoho výkon by som nevyužil. vďaka za pomoc

     

    #528343
    Tomas128
    Účastník (Participant)

    z mojho laickeho pohladu na to čo potrebuješ by ti stačil aj ročník 2013. Ale podla budgetu si ochotný si zaplatiť a očakávaš že ti to nejaký čas vydrží. Od tejto chvile je to podla mňa už len na tebe 2016-2018 sú stale nove stroje podpora tam dlho bude čiže či chceš touchbar to za teba nikto nerozhodne kolko potrebuješ miesta to tiež za teba nikto nerozhodne a kolko si ochotný zaplatiť vo finale tiež musíš vedieť ty.

    Možno len RAM by som tlačil aby bola 16gb a disk minimalne 256(ale ten disk určite aj ty)

    #528345
    lord.norton
    Účastník (Participant)

    Uz len koli tej posahanej klavesnici by som do 2016-17 nesiel.

    13” maju vraj aj nejake problemy s ssd a to je na doske…

    urcite do noveho 2018

    #528346
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Ak ide o TouchBar, tak ten dotykový pruh by som asi ani neriešil. V podstate ani nejde o TouchBar vs neTouchBar, ale o ďalšie vlastnosti a rozdiely tých MacBookov. Verzia s TouchBarom má 4 Thunderbolt 3 USB-C a verzia bez má len dva. Takže ak budeš pripájať dva 4K monitory, tak by som asi bral s TouchBarom, aj keď by to cez redukcie šlo aj s hubom a dvoma Thunderboltmi. Takisto ten s TouchBarom má soldered-in SSD, zatiaľ čo na bez TouchBarovej sa dá to SSD odpojiť od dosky – je normálne v slote – a hypoteticky v budúcnosti aj upgradovať, prípadne z neho vytiahnuť dáta, keď sa niečo pokazí. TouchID považujem za značný rozdiel v komforte používania – nemusíš stále zadávať heslo. Asi najväčším problémom verzie s TouchBarom je klávesa Esc. Tá mala byť podľa mňa mechanická alebo aspoň citlivá na tlak. Množstvo zákazníkov sa sťažuje, že ju nechtiac aktivujú, keď sa dotknú toho miesta (ľavá časť TouchBaru je neustále dotykovo aktívna ako Esc key).

    #528347
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Ešte mi napadlo – na programovanie samozrejme ideál 13″ plus nejaké monitory, ale ak už teraz vieš, že v škole nebude možnosť používať externý monitor, tak je nutnosť 15″ verzia. 13″ je dobrý tak na internet a hranie, ale na serióznu prácu to naozaj nie je.

    #528432
    vojtyloo
    Účastník (Participant)

    Monitory sú samozrejmosťou , to teraz netreba riešiť , to je pomimo Macbooku samotného . Ochotný priplatiť si som , ale tak isto by bolo pre mna lepšie minút čo najmenej peňazí .

    Este mám k dispozícii za nejakých 1400€ namaxovanú 2015ku , Čož by mi mohlo stačiť si osobne myslím a nestalo by to ani tak veľa . Pripadne air s retinou čo by mal teraz v septembri vyjsť .

    Co sa touchbaru týka , tak ho využijem jedine tak na emoji pri chatovani, takze na ten sa absolútne nepozerám .

    #528443
    nocom
    Účastník (Participant)

    Pokud mas budget 2400, tak si kup stroj za 2400, ne? Je to jednoduche, proc teda spekulujes nad necim za 1000? Bud mam budget, nebo teda vlastne nemam :) Ja ty nove MBP s blikatkovym touchbar nonsensem sice moc nemusim, 2015 je vcelku fajn, ale prece jen uz je to nejaky ten rok zpatky, drive skonci podpora atd., tady zalezi i jak dlouho si to planujes nechat. V neposledni rade nevim, co je to “namaxovana 2015″, protoze ona se v zaveru prodavala uz jen ve verzi 15″ a bez dedikovane grafiky, takze jak moc je namaxovana to je otazka. Z tech novych bych pak sel urcite do aktualni verze 2018 uz kvuli (snad) opravene klavesnici, jak uz tady bylo zmineno. Kazdopadne si nakonfiguruj model aspon s 16 GB RAM, to je to jedine na cem opravdu hodne zalezi, protoze s osmickou jsi dnes na hrane a zahy budes drit bidu s nouzi, a to u stroje za takove penize fakt nechces. Ten zbytek hardwaru je na tve pozadavky celkem jedno, velikost SSD pak dle tvych potreb.

    Jeste k te velikosti 13″ vs. 15″ co tu nekdo zacal, uprimne, pokud je ti malo 13″, tak 15” to nevytrhne. Bude to stale maly displej a budes mit na cestach mene skladnou plachtu. Pokud to ale vozis jen autem a pak to vicemene lezi na pracovnim stole, problem to samozrejme neni. Nicmene ty 2 palce navic je schopen ocenit tak mozna nejaky fotograf v terenu, kdy trochu vic vidi z fotky, ale to je tak vse, protoze treba pohodlna prace s dvemi aplikacemi soucasne bez neustaleho prohazovani oken je nemozna na obou. Tohle lze pohodlne az s rozlisenim 2560×1440 (full hd je taky malo) na externim displeji (resp. 5k v “retinove” verzi, pro ty co maji prachy), nebo pak samozrejme vicemonitorovy setup.

    Jinak jsem toho nazoru, ze notebook vzdy novy, pokud na to mam. Nepotrebuju po nekom zdedit lupy (kdyby jenom) v klavesnici, ty si tam nasypu radeji svoje :D

    //edit: Jo a kdyz zminujes, ze touchbar neresis, tak nezapomen, ze aktualni 2018 modely jsou jen verze s touchbarem. Verze bez nej bohuzel nedostala aktualizaci, takze je to stale model 2017 z cehoz plyne, ze nema opravenou klavesnici.

    #528444
    vojtyloo
    Účastník (Participant)

    Pôjdem teda do tej 2018ky predsalen , akurát sa ešte rozhodnúť nad uloziskom , vzhľadom na to , že som pracoval teraz 1,5 roka so 128gb , tak mi príde 256gb ako úplne dostačujúce , len neviem či mi to so budúcna nebude malo . Viem , že sa dá kúpiť externe ssd napríklad , ale takú rýchlosť ako ssd v Macbooku nikdy nedosiahne . Osobne mi príde nezmysel priplácať 250€ za 256gb úložiska ????

    #528445
    nocom
    Účastník (Participant)

    No uprimne, ja jsem donedavna taky jel na 128 GB SSD a mi to uplne stacilo, 256 je pak pro mne uplne v pohode i s rezervou, nepracuju s objemnymi soubory a filmy na tom fakt neskladuju. Pak samozrejme ale pro nekoho jineho to bude zoufale malo, proto si to musi kazdy posoudit sam, jen je treba mit na pameti, ze to SSD stejne jako RAM uz nevymenis, protoze je natvrdo na desce.

    Je tady jeste jedna vec, cim vetsi SSD, tim rychlejsi SSD, nekde to testovali, ze vetsi kapacity maji i nasobne vyssi rychlosti nez mensi, plati to treba i u uloziste iPhonu. Neni to umysl Applu, je to dane povahou technologie. Na druhou stranu ty proklamovane vysoke prenosove rychlosti jsou realne nevyuzite, pozna se to tak kdyz budu kopirovat velky soubor na stejne rychle uloziste, coz snad neni ani promile vyuziti toho SSD disku, u SSD je hlavne dulezita rychlost prace s malymi bloky dat, to je to co dela jak rychle se mi spusti aplikace, jak rychle nabehne system, to je to co dela pocitove odezvu toho stroje jako takoveho, a tam jsou rozdily mezi ruznymi kapacitami marginalni.

    Jo a jeste neco, to League of Legends je asi nejaka hra, sice si myslim, ze te to brzy prejde hrat na MBP, jak ti furt pojedou vetraky naplno, ale zvaz, ze 15″ ma dedikovanou grafiku a ten vetsi screen taky potesi, pokud budes hrat na nem. Ja vubec ale nevim, jak je to narocne, nebo co to je, treba to trinactka s intelem zvlada v pohode.

    #528446
    vojtyloo
    Účastník (Participant)

    Chápem , z toto pohladu by stačilo 256 aj mne , lenže stále mi vŕta hlavou to , že sa to nikdy nebude dať upgradnut …

    Co sa toho LOL týka , tak momentálne hrávam na 14” a bez problému , čo sa náročnosti týka , tak to je úplne super odladene… mám i3 7th gen 2,2 ghz , 4gb ram , nejakú integrovanú Intel HD620 tuším ?? A  hra beží na ultra, na 60FPS , takze toho , že by to neutiahlo sa naozaj nebojím .. A v každom prípade mám v pláne kupovať externe monitory ako som písal vyššie , takze 13” mi naozaj stačí

    #528447
    nocom
    Účastník (Participant)

    Ono k tomu ze nizsi kapacita mnohym staci prispiva i to, ze Mac OS nastesti neni tak rozezrany na misto jako Windows, ktere vzdycky neuveritelne jeste casem boptnaly. Zase pouvazuj, ze programujes, takze mozna casem nejaka ta virtualka s jinymi systemy? Nebo jestli mozna nebudes nekdy chtit vyuzit i BOOTCAMP s nativni instalaci Windows? To uz se tam pak muze vsechno skladat hure. Mne osobne na internim disku ted zabiraji nejvice fotky a videa z iPhonu, ktere se mi do Photos na Macu samy syncuji v plnem rozliseni, protoze to tak chci jako jednu ze zaloh.

    Cele je to fakt i o tom, na jak dlouho to realne kupujes, ale kdo to dneska vi. Clovek nejak uvazuje a pak to dopadne jinak. Svuj prvni MacBook jsem si rikal ze to mam tak na 3 roky, mel sem jej skoro 8 let. Dneska uz je ale taky jina doba, tehdy slo vsecko doplnit, vymenit, takze jsem koupil zakladni model, pridal RAM, SSD, ktere bylo standardni. Jak SSD odeslo, tak jsem za facku koupil nove a nejak to porad stacilo az do konce moralni zivotnosti a ten stroj dodnes je funkcni. Ale tehdy to diky tem moznostem lacineho upgradu neco vydrzelo. Dneska? Tohle uz neni v mode, dneska je doba “pouzij a zahod” (a hlavne prijd vysolit love za nove). Vsecko je na desce, odejde SSD, coz bude jistojiste po zaruce, a neskutecne se prohnes. Dneska uz to fakt vidim na to, ze se toho nejpozdeji 4. rokem zbavim, ne-li drive, a to ciste z racionalnich duvodu, protoze hlavne to SSD je casovana bomba. MacBook je dnes mnohem vice spotrebnim zbozim, takovy velky iPhone se z toho stal.

    Ted mam 13″ 2017 bez touchbaru, protoze i kdyby to k necemu kloudnemu bylo, na co mi to je kdyz delam u stolu a externi klavesnice to pro zmenu kdovi proc nema? Dost mi vadi ze non-touchbar model nedostal upgrade, ja ted proto vlastne ze sveho pohledu nevim, co bych koupil, jelikoz za touchbar, ktery mi je na nic, je nesmyslny priplatek. Staci mi ty nastrelene priplatky za SSD, nemusim platit jeste za uplne kraviny. Nevim uplne kam Apple timhle touchbarem miri, spis je to takove hadani z jejich strany mi prijde, proste se nechali hloupe ovlivnit, chteli jit s davem a na silu tam museli dat neco dotykoveho, kdyz jsou ted v mode ty patlaci displeje na Win noteboocich (coz je u klasicke konstrukce imho stejne ergonomicky nesmysl, nereknu jeste u konvertibilu, i kdyz tam si to zase vybiji zuby na softwaru).

    #528449
    vladimir wlad
    Účastník (Participant)

     

     

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.