MacBook Air vs. MacBook Pro

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MacBook Air vs. MacBook Pro

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #500467
    norbert
    Účastník (Participant)

    Ahojte ludia,

    Potreboval by som poradit. Chcem si kupit novy Mac. Toto bude moja prva skusenost s macom takze preto aj pisem.

    Rozhodujem sa medzi MacBook Pro vs. MacBook Air oboje 13pa

    Konkretne tento :

    http://www.istyle.eu/sk/mac/macbook-air/apple-macbook-air-11-128-gb-mjvm2sl-a.html

    a

    http://www.istyle.eu/sk/mac/macbook-pro/macbook-pro-13-2-7-ghz-retina-displej-256-gb-mf840sl-a.html

     

    Keby to bolo na bezne pouzivanie tak asi nevaham a kupujem Air. Lenze mam teraz pracu kde mi musi bezat VirtualBox s Ubuntu Serverom a pritom Photoshop, Google Chrome, PHPStorm, a mozno este par obrazkov.

    Pisem lebo neviem ci mi bude Airko stacit. Kedze dost mi zalezi aj na vydrze baterky, mobilite a teda najaviac vykon.

    Dakujem za kazdu radu

    #500468
    dfx
    Účastník (Participant)

    Na virtualizaciu, Photoshop a Chrome potrebujes aspon 16GB RAM. TAkze iba macbook pro a 16GB RAM pri kupe. A aspon 512GB disk.

    #500470
    norbert
    Účastník (Participant)

    okej ked je pre mna aj cena rozhodujuca alebo dost zalezi.. pri tej 8 gb verzii by to bolo moc zle ?

    #500472
    norbert
    Účastník (Participant)

    popripade dalo by sa neskor na procku pridat dalsich 8 GB RAM ? dakujem

    #500477
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #500488
    norbert
    Účastník (Participant)

    Ahoj dakujem ti za odpoved,

    predpokladajme ze cena 1300 ktorý stojí MacBook Pro 13 je limit pre mna.

    Teraz idem nacrtnut moju situaciu trošku podrobnejšie. Ono to čo hovoriš je fajn a mas pravdu.

    V súvislosti s mojou pracou predpokladajme ze Photoshop budem použivať zvlasť. Nasledne prejdem na VM + PhpStorm + Google Chrome.

    Pri tom VM ber ale ze to sluzi nie na pracu v damo OS ale iba aby to bolo pustene ako taky virtual php server, ja mu viac ako 1GB RAM nedam /dokonca mozno mu dam este menej/  + bude to cisto iba terminal pusteny ked budem chciet sem tam nieco so subormi robit. Potom iba budem v sieti zdielat priecinok, ktorý budem upravovať v PHPStorme.

     

    Ak sa na to pozrieme teda z tohto uhla, je stale MacBook Pro 13pa, 8GB RAM malo ?

     

    dakujem

    #500489
    norbert
    Účastník (Participant)

    A ešte jedna vec naozaj sa neda u autorizovaného servisu prist a povedať aby ti na MAC Booku vymenili 8GB RAM za 16 RAM ked budem chciet v buducnosti vymenit ?

    Lebo na youtube su o tom plne videa, pochybujem ked sa to da urobit doma vlastnoručne že to neposkytuje apple servis. dakujem za reakciu

    #500492
    ope01
    Účastník (Participant)

    Jasne ze ti na to tebou spominane staci aj 8gb ram dokonca ja mam 4gb air a bezi mi to presne ako chces ty. Vo VM mi bezi ubuntu s jednym jadrom a 1gb ram. K nemu pristupujem len cez terminal a cele graf okno mam minimalizovane. Samozrejme naraz aj s photoshopom s nejakou fajnovou foto to bude u mna riadne na hrane. Takze kludne ber 8gb a len od teba zalezi ci chces menej portov, tensie a lahsie telo anechyba ti retina tak mas air 13. Vcera si mohol mat peknu zlavu alebo chces viac portov a potrebujes pripojit viac ako jeden monitor (co ti do buducnosti vie pomoct ak chces robit weby a grafiku) a ked budes cumiet na monitor nb budes chciet retinu tak potom pro 13. U mna je dolezita mobilita a vaha hlavne. A pokial nie si zvyknuty na retinu tak ak zacnes pouzivat air ani ti to tak nebude pripadat. Akonahle ale popracujes na retine cesty spat uz niet :-) . A k tym parametrom jasne ze by bolo najlepsie zobrat i7, 15pro s 16gb ram tam by si obmedzeny vobec nebol. Akurat ta cena a priznajme si ze u nas to hlavne zavazi.

    #500545
    dfx
    Účastník (Participant)

    norbert: RAM mozes menit v macbookoch pro s dvd mechanikou. Posledne su modely z roku 2012. V nich mozes menit aj disk za SSD, ktory je pripojeny cez SATA 3 port.

    V macbookoch air sa neda menit RAM ani v macbookoch pro s retinou sa neda menit RAM.

    Nedavno sa tu riesilo, ze 13″ macbook pro z roku 2012 stoji okolo 550 eur v bazari. Ak k nemu pridas 16GB RAM za necelych 100 eur a 500GB SSD disk za necelych 200 eur, tak si na cene okolo 800 eur s celkom slusnou masinou, ktory celkom dobre zvladne tie veci, co pises. Pravdepodobne bude mat slabu baterku, nova neoriginalna stoji dalsich okolo 100 eur. Za zvysne peniaze mozes kupit celkom slusny monitor.

    #500559
    joer
    Účastník (Participant)

    To ope01: Už raz konečne prestante s tou demagogiou že mu stačí 4 GB. V dnešnej dobe El Capitana a Sierry nestačí. Bodka. Že to tebe ako tak ide, neznamená že mu to pojde svižne tiež. O pol roka bude vypisovať ako to upgradnuť. Proste dneska je 8 Gb RAM základ – minimálne a na tú robotu čo kce robiť doporučujem 16 Gb. Veď len Photoshop je žrút pamate.
    Nie sme taký bohatý aby sme kupovali lacné veci atd..
    To čo mu navrhuje dfx je velmi rozumné riešenie.

    #500560
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #500562
    iTuxx
    Moderátor

    spravne! bez 16GB ani na krok!

    a dnes je smutne ze drahe veci neznamenaju ze su kvalitne, cize tento Jobsov vyrok dnes uz neplati. Praveze sa da dobre kupit aj lacno, len treba nejaky ten prieskum trhu a trochu stastia.

    Ja si napriklad nekupim novy macbook pro, lebo aj keby som nan mal, tak pri poruche ho mozem vyhodit. Nie som tak bohaty, aby som si kupil neopravitelnu vec.

    #500563
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Nie som tak bohatý, aby som kupoval lacné veci ????????????

    #500569
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #500587
    joer
    Účastník (Participant)

    No tak chlapci, klud ????????????

    #500613
    ope01
    Účastník (Participant)

    joer: ved ok ja som mu len napisal ze mam mid 2012 mba 11 a ako mi to ide na to co potrebujem. Samozrejme je to asi dane tym ze som si aj nejako zvykol. Kazdopadne teraz v tomto case mu 8gb v mba 13tke stacit isto bude za tym si stojim. Otazne len je to ze ake to bude o 2-3 roky. Ja keby som mal 8gb ram tak neuvazujem momentalne o vymene mba. Takto uz poskulujem po niecom inom. Najradsej mbpro15 i7 ale ten je obrovsky pre mna. Ideal je velkost macbook akurat tie procesory :-(.
    A ta alternativa s mbpro 2012 neviem ci bude fajn ved staci pozriet benchmarky -> macbook 1.2 ma rovnaky vykon.
    Toto sa mi u applu nepaci clovek kupi (v nasich koncinach) drahy notebook a nemoze ani len ram pridat.

    #500621
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #500705
    joer
    Účastník (Participant)

    To ope01: Hmm a ked si kupujes iPad tak tiez premýšlaš že tam neskôr nahodiš viac RAm? Alebo vačší disk? Proste sa rozhodneš že kceš 32 Gb, 64 GB, 128 Gb, 256 GB a hotovo. Neriešiš že nejde vymeniť baterka, že máš len 32 Gb disk atd. Po 3-4 rokoch ho predáš a kúpiš nový. Keď máš málo úložiska tak ukladáš na Cloud, DropBox atd. Apple proste prišiel na to, že meniť veci v MacBookoch je kravina. Základ 8 Gb RAM a keď kceš viac tak si priplatíš ako u iPadu. Alebo zaplatíš viac Eur za Cloud. Alebo si kúpiš externý disk, NAS úložisko. Viac ma sere tá ich nedomyslená koncepcia s konektormi. Menia ich každé 2 roky a je v tom bordel. Nech sa už konečne rozhodnú či kcú USB-C, Thunderbolt alebo niečo iné. Teraz bude každý nakupovať redukcie a o 2 roky prídu zase s niečím iným? Ja stále hovorím od roku 1992 keď som musel pripájať normálny monitor cez 3 redukcie k PowerPc 6100, že v Apple má ktosi firmu na káble a redukcie a tvrdo pretláča iné konektori a zarába na tom. Zo začiatku Apple dával káble k MacBookom, iPhonom a prakticky ku každému výrobku a zrazu to osekal a šmitec-nič len nabíjačka a dosť- už len čakám kedy otvorím krabičku s iPhone, iPadom a bude tam len iPhone a nebude tam ani nabíjačka, ani sluchátka, proste nič. Verím tomu že nejaký pako v Apple to napokon navrhne.

    #500724
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #500977
    Avatar photoMartin Knezović
    Účastník (Participant)

    Cauko, mozno ti pomoze moj prvy clanok :)

     

    Dnes sa budeme zaoberať otázkou MB Pro alebo MB Air. Veľa ľudí sa pýta, ktorý je pre nich lepší a ktorý je aký. Predstavíme vám krátke zhrnutie. Začneme Macbook-om Pro.MacBook Pro bol vždy najvyšší level prenosných počítačov od Apple. To znamená že vždy bol svojimi komponentmi silnejší ako jeho bratia. MB Pro sa vyznačoval najvyšším výkonom aj v najlacnejšej verzii oproti ostatným. No na druhej strane si to kompenzoval slabšou výdržou batérie (silnejší = viac spotrebuje) a taktiež aj omnoho vyššou hmotnosťou(2,06kg) ako MB Air. MB Pro je počítač pre tých čo radi tvoria, potrebujú na prácu a potrebujú silný výkon pre napríklad grafické programy resp. programy náročné na HW. Na druhej strane je tu cenovo a váhou dostupnejší MB Air. Je všeobecne známe, že pri MB Air nešlo ani tak o výkon ako o ľahkosť, elegantnosť a výdrž batérie. Preto tento MB ponúka až 12 hodín pohotovostného režimu, čiže je skvelý na branie von a do školy. Je ľahký(1,08kg), štýlový a veľa vydrží. Čiže ekvivalent outdoorového počítača. Zhrnieme si to. Ak chcete počítač využívať naplno a radi tvoríte, je pre vás MB Pro najlepšou voľbou. Pokiaľ potrebujete notebook na písanie poznámok, sledovanie filmov či občasnú prácu a radi chodíte von je pre vás MB Air to pravé.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.