Launchpad,Finder,iPhoto

Domov Diskusné Fóra Ostatné Launchpad,Finder,iPhoto

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Autor
    Príspevky
  • #96351
    oxxiss
    Účastník (Participant)

    ahojte, som na Macu novy, pouzivam macbook len par dni.. chcem sa opytat, v launchpade mi ukazuje skoro vsetky aplikacie dvojmo, po anglicky a po slovensky.. jak to odtial viem dat prec? ako to zmazem? resp. zabera mi to miesto aj na HDD?
    dalsia otazka.. vo finderi mi ukazuje otaznik hore medzi ikonou kde sa nastavuje “zobrazit polozky ako ikony” a ikonkou nastavenia.. uz som sa docital ze to moze byt nieco co uz je vymazane..moja otazka teda je, ako ten otaznik zmazem..??
    dalsia otazka.. dal som si fotky do iPhoto, tym ze su tam, ich mozem vo finderi z priecinka fotky vymazat??

    Dakujem za pomoc

    #366408
    joer
    Účastník (Participant)

    otaznik je odkaz na nejaky subor, zlozku atd. ktoru si nevie najst, bola vymazana alebo si bol pripojeny na ext. disk a ten teraz nemoze najst, staci nan kliknut a odtiahnut ho mysou na plochu, rozplynie sa v oblacik. Fotky v ziadnom pripade nemazat, tie si daj do zlozky Pictures, alebo do inej. iPhoto si taha len nahlady a upravy si dava do svojej kniznice.
    Hm, launchpad – nepouzivam skoro vobec, pokial ti ukazuje aj anglicky aj slovensky, skus v nastaveni jazyk a region pozriet ci mas anglictinu na prvom mieste. Ak ano, tak skus restartnut a resetnut PRAM. Nepises aky system mas ani aku masinu.

    #366441
    oxxiss
    Účastník (Participant)

    ok fotky si teda necham v zlozke pictures.. co sa tyka otaznika to som nasiel aj ja na nete ze to ma byt nejaky uz neexistujuci subor..ide prave o to ze ten subor existuje..je to fotka..pokia mi vies poradit ci existuje na macu nieco take jak na windowse printscreen tak si odfotim obrazovku a ak mi nechas na seba mail tak ti poslem na co konretne myslim.. skusal som kliknut a stiahnut na plochu ale ono to s nim ani nehlo.. a co sa tyka launchpadu vsade mam nastavenu slovencinu na prvom mieste takze neviem.. a mam osx lion, macbook aluminium late 2008..

    #366457
    majdy
    Účastník (Participant)

    1. Ahoj

    2. screenshot spravíš nasledovne stlačením:

    a) celá obrazovka – cmd + shift + 3
    b) časť, ktorú označíš – cmd + shift + 4
    c) samotné okno – cmd + shift + 4 + space (medzerník)

    3. otáznik vo finderi je to čo píšeš ty aj joer, odstrániš ho tak, že:

    a) otvoríš Finder
    b) pravý klik na Toolbar (to je to kde sú tie ikonky aj otáznik usadený)
    c) nájdeš možnosť “Customize (slovensky asi upraviť) Toolbar”
    d) klikneš
    e) potiahneš otáznik preč z finderu a rozplynie sa v obláčik

    4. iPhoto a fotky v ňom:

    Ak ich máš v iPhoto knižnici, už ich môžeš vymazať z hocikade (ak nemažeš priamo z knižnice, čo určite nie, lebo tam sa len tak nedostaneš). Ak ich nezmažeš máš ich zbytočne viackrát. Po pripojení fotoaparátu, telefónu atď, si môžeš zapnúť iPhoto a rovno presúvať tak (môžeš si nastaviť aby sa iPhoto spúšťalo automaticky). Takže kľudne ich zmaž aby ti nezaberali miesto dvakrát.

    5. launchad

    To je naozaj divné, skús opraviť práva na disku (aplikácia Disk Utility) alebo ich len jednoducho presunúť do koša. Môžeš tiež skúsiť reset PRAM.
    Ak nepomôže nič, skúsil by som app menom OnyX.

    #366467
    oxxiss
    Účastník (Participant)

    dik za rady, otaznik vo finderi sa mi podarilo odstranit, co sa tyka launchpadu, nasiel som vo finderi ked si kliknem aplikacie je tam zlozka : z Infrequently Used – no a v tejto polozke su aplikacie ktore su aj klasicky vo finderi v aplikaciach.. vyskusal som co to zmazat a ono to z launchpadu zmizlo, mam ale teraz problem… mal som tu nainstalovany aj Firefox..tiez 2x..jedno som zmazal, no a druhy mi ostal v kosi a nepusta ma zmazat.. vypisuje ze polozka firefox sa pouziva.. jak ja zistim kde alebo co to konkretne pouziva??

    #366468
    petto16
    Účastník (Participant)

    skus ho nasjst cez monitor aktivity, pripadne v doku by si mohol vidiet jeho ikonku s bielou bodkou pod ikonou co znamena ze je spusteny, vypnes ho cez pravy klik (neviem ako to mas nastavene ja na tuknutie 2. prstami) a ukončiť pripadne vynutene ukončenie.

    PS firefox som na macu nepouzival

    mam otazku k bodu 4:
    ako riesite velkost iphoto library? ja uz mam takmer 64 gb a uz je to trocha vela pricom to su fotky len za posledne 2 roky.

    #366469
    majdy
    Účastník (Participant)

    Zrejme používaš len samotný firefox (nemáš s čím iným), poprípade máš mountnutú jeho inštalačku.

    Pozri v Activity Monitore či beží nejaký proses s čo má čo dočinenia s Firefexom.
    Kôš by malo ísť ale aj vymazať napriek používaniu a to tak, že naň klikneš pravým tlačítkom a potom stlačíš klávesu CMD. Objaví sa možnosť (v slovenčine asi) bezpečne vysypať kôš a klikneš na to a chvíľku počkáš (trvá to v závislosti na veľkosti súborov aj niekoľko minút).

    EDIT: petto16: nefotiť toľko :D ja mám za posledné 3-4 roky 20GB :D Ja občas pomažem niečo a fungujem tak no, mám v tom poriadok a nie každú blbosť už :)

    #366473
    petto16
    Účastník (Participant)

    ved prave to ze to uz je po premazani, vcera som instaloval maverics tak som upratoval vsetko, zmazal pesnicky co nepocuvam, vysipal kos, premazal fotky, atd.
    Lenze chystam kupu noveho aira a tam budem mat uz len 256 gb a to uz je malo :) (teram zam sice len 320gb) preto to zacinam nejako aktivnejsie riesit, keby to slo strcit na server a mac by mohol k tomu nejako pristupovat a doplnat o dalsie fotky.

    #366478
    majdy
    Účastník (Participant)

    Zrejme to tak ide, potrebuješ len iPhoto library hodiť na serverový disk a v iPhoto nastaviť ako cieľovú zložku tú na sieti. Ktovie len aká by bola odozva. Ak som pochopil čo chceš…

    #366480
    oxxiss
    Účastník (Participant)

    este mi skuste poradit ako zmenim nazov macbooku?? ked si dam Prejst-Pocitac tak v okienku mi pise napr. ze Peters Macbook a tak isto ked si otvorim Air Drop tak mi pise ze ine osoby v airdrop uvidia moj macook ako Peters Macbook.. viete mi s tym poradit?? administratora som uz zmazal a dal som tam seba.. a nikde inde som nenasiel nic kde by sa to mohlo dat zmenit.. :(

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.