kvalita videa iDVD a iMovie

Domov Diskusné Fóra Nezaradené kvalita videa iDVD a iMovie

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Autor
    Príspevky
  • #57828
    HajLender
    Účastník (Participant)

    Ahojte,

    uz som to pisal pri inej teme, mam problem s tym, ze kvalita videa, ktore nahram z kamery do iMovie a potom exportujem do iDVD kde k tomu urobim menu a potom napalim, je slaba. Myslim si, ze je o dost horsia ako keby som prehraval priamo z kamery na TV. Neviete poradit kde moze byt problem?

    Vdaka

    #125349
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Skúšal si to aj na televízore? Ak nie, len sa ti to zdá. Štandardný PAL pixel je väčší (1.07) a nemá štvorcový tvar, preto sa všetko zdá rozostrené. Ďalší problém môže byť interlacing (prekladanie polsnímkov), ktorý na televízore ani nepostrehneš.

    Ak chceš kvalitu na štvorcových pixeloch, potrebuješ HDV, najlepšie progresívne 24 fps. Progresívne 1080 kamery stoja asi od milióna, takže odporúčam 720, ktoré začínajú asi na 200.000. Kamera zaznamenávajúca 720/24p plus 35mm objektív… Mmmm. Laik nepostrehne rozdiel od Panavision Genesis (…//EDIT: Sorry, nie na požiadanie, ale dá sa iba prenajať a to za 3500 dolárov na deň). (Na jednu si momentálne robím zálusk, takže viem, čo hovorím. :) Tedaaa, tú 720. Genesis by bola príliž drahý špás a ja radšej strechu nad hlavou… :D).

    #125368
    HajLender
    Účastník (Participant)

    Ahoj, jasne skusal som to aj na TV a obraz nie je ostry… aj tie menu co ponuka iDVD by mali byt asi v lepsej kvalite, ak to porovnam tak je to zhruba take ako keby som prehraval 15 rocnu VHSku alebo pozeral nejake video na youtube :)

    HDV asi nepotrebujem, 14-tisicova kamerka mi staci.

    #125378
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Hmm, napíš, aké nastavenia používaš pri exporte.

    #125400
    raul
    Moderátor

    Ja mam v podstate rovnaky problem. iDVD vyzera na prvy pohlad velmi dobre, ale ked s tym clovke pracuje…
    Mne to zvykne padat, kvalita nie je perfektna a neviem preco, ale stava sa mi, ze filmy mi po napaleni jemne sekaju. Neviem, v com je problem…

    Pouzivam NTSC (sorry, nie som si isty, ci je to takto, mylsi sa mi to s ntfs :-)) a nie PAL. Ak mi vsak vie niekto poradit, co to je a aky je v tom rozdiel, budem vdacny …

    UPDATE: riesenie spominanenho trhania je tu:::: http://forum.www.macblog.sk/discussion/5073/pomoc-pri-tvorbe-videa/#Item_4

    #125403
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    NTSC je televízny formát používaný v Severnej Amerike a v Japonsku. Ak ho používaš na televíziach vyrobených pre inú oblasť, robíš najhoršiu vec, aká sa dá. Pomer strán NTSC je síce rovnaký, t.j. 4:3, avšak veľkosť pixela je iná, takže kým PAL má rozlíšenie 720×576, NTSC má 720×480. Framerate je ďalšia odlišnosť – PAL má 25 fps (resp. 50 prekladaných polsnímkov), NTSC má 29.97 fps, zaokrúhlené na 30 fps (resp. 60 prekladaných polsnímkov). Ak používate takéto nastavenia, ani sa nedivte, že Vám to nejde a vyzerá ako z 19. storočia…

    #125411
    HajLender
    Účastník (Participant)

    Ja pouzivam normalne PAL jak sa patri :) S iMovie som to uz skusal exportovat vsetkymi moznymi sposobmi (kvalitami), ale v iDVD viem volit iba medzi performance alebo quality (pricom rozdiel vo velkosti je celkom maly) a kvalita +- rovnaka… iDVD by malo mat viac sofistikovanych nastaveni… skoda

    #125414
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    U iDVD sa to môže diať aj kvôli tomu, že má prehnanú kompresiu. V profesionálnej oblasti sa najskôr exportuje z Final Cut Pro cez Compressor a až potom z DVD Studio Pro kompiluje a dolaďuje DVD. S iMovie ani iDVD nepracujem, takže neviem presne povedať, čo máš urobiť. Odporúčam však skúsiť export z iMovie do MOV s nejakým rozumným kodekom a až následne importovať do iDVD. Môže to pomôcť, ale nemusí. Ak nepomôže, skús Apple Support Discussions alebo niečo sofistikovanejšie. :)

    #125417
    HajLender
    Účastník (Participant)

    Vdaka EmElEn za rady… ja som tiez poskuloval po final cut, ale nejake to mam pomale a na mojom 20″ displeji je dokonca vsetko male, tak som to vzdal :) co myslis pod rozumnym kodekom, ktory je ten rozumny?

    #125421
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Existujú dva druhy kodekov – komprimačné a akési pracovné. Komprimačné používaš, ak máš nejaké video hotové a potrebuješ znížiť jeho veľkosť, mnohokrát aj za účelom kvality. To je napríklad H.264, ktorý má výborný pomer veľkosť/kvalita. Na druhej strane v pracovných máme napríklad Apple ProRes 422. Ten používam na prenášanie medzi Final Cut Pro a After Effects. Inštaluje sa však až s Final Cut Studio, takže ho pravdepodobne nemôžeš využiť. Ako extrémne riešenie by si mohol skúsiť exportovať niekoľko sekúnd do “Animation”. Pokiaľ viem, tento spôsob je kompletne bezstratový, avšak výsledný súbor bude obrovský.

    Takto, Tvoj hlavný problém je asi ten, že máš pocit zlého exportu za každú cenu. Tento pocit by sme mali odstrániť ako prvý. Zober 30 sekúnd záznamu a exportuj z iMovie ako MOV Animation. Potom daj vedieť, aký máš z toho pocit. Či to spĺňa požiadavky. Ber ohľad na to, že nenakrúcaš na filmový “Big Rig” a že je to interlaced PAL s rozdielnou veľkosťou pixela, ako Tvoj monitor.

    Neviem však, či Ti dokážem poradiť s iDVD. Ten totiž robil podobné problémy aj mne. Odporúčam trial verziu Adobe Encore (aj keď trialy sa budú dať sťahovať až od 1. júla, netuším prečo). S tým si urobíš vlastné DVD menu a máš 30 dní dostupné funkcie v profesionálnej kvalite.

    Veľa šťastia. Snáď som nepísal chaoticky. Takto zrána ešte nefiltrujem potrebné a nepotrebné informácie. :D

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.