Kto tu ma Saab ??

Domov Diskusné Fóra Nezaradené Kto tu ma Saab ??

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #104254
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Ahojte, seriozne ma to zaujima, debata je v kosi, prosim ziaden hate :)

    #401609
    max7323
    Účastník (Participant)

    ked nemam saab som nie in ? ;-)

    #401610
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    som musel pogoogliť čo je to Saab :-D

    #401611
    max7323
    Účastník (Participant)

    otazka znie nie co je to saab , ale co bol saab ? ;-)

    #401613
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Zaujalo ma to lebo na ten link auta co si soferuje samo a je pre Apple niekto reagoval linkom zo saabunited a napadlo ma, ze su tu mozno saabisti, ktorych vobec nepoznam a su mimo Puppy Hunters :)

    #401614
    iTuxx
    Moderátor

    macblogger ty mas saab? Ja nemam, ale zaujimalo by ma ako je to so servisom takeho auta, ci su na to diely a tak.

    #401615
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Mam Saab 9-3 kabrio, servis je uplne bezproblemovy, spotrebne veci ako naplne, sviecky, oleje, filtre atd to dokaze spravit kazdy clovek s technickym vzdelanim, pripadne absolutne kazdy automechanik, v Bratislave su napriklad 2 autorizovane Saab autoservisy s ludmi vyskolenymi pre servis tychto aut, aj ked stale je to len auto a v podstate vsetko co by sa tam mohlo dokaslat vie vymenit kazdy skuseny automechanik, aj spojku aj brzdy aj podvozkove casti. Diely su uplne bezproblemove, to ma Saab a bude mat este dalsich tusim 20 alebo 30 rokov po krachu a bude ich vyrabat, to je zazmluvnene a je to podmienka, navyse velmi vela dielov su univerzalne kusy z Opla (filtre a baterie ani nespominam, Bosch a Varta to ide kupit hadam aj na pumpe, sviecky NGK takisto), kedze Saab patri pod GM tusim uz viac ako 20 rokov, tak vela dielov je zdielanych, ale nie je ziaden problem zohnat hocico :)

    Za 106 eur som mal uplne novy vyfuk od katalyzatora aj s postovnym, za tolko by som to nezohnal ani na Fabiu, v podstate na tom aute nie je nic specificke, co by si vyzadovalo specialny servis, ktory zvladne len Saab, je to stale len auto, dielov je plny internet, dielov je plny aj autorizovany servis kde sa ta objednat absolutne vsetko, zbytok vie spravit kazdy automechanik, v tomto nie je ziadna nevyhoda ani vyhoda, jednoducho ako kazde auto.

    Vdaka bohu, ze cely pospolity lud vnima to presne tak, ze odkedy Saab skrachoval neexistuje zohnat ziaden diel na to a servis je neuskutocnitelny, lebo to je vesmirna lod a nie auto a to vie servisovat len E.T. ale po krachu ho prepustili (pritom nemaju tusenia o com hovoria) a vdaka tomuto ide za velmi prijemne ceny zohnat kvalitne a bezpecne jazdenie s dusou.

    Pozitivna vec je aj komunita pri tychto autach, ktore je naozaj silna a pomaha si, vodici Saabov sa zdravia na cestach, zablikanim alebo mavnutim na seba, je to velmi pekne. A strach o to ze niekto auto ukradne pri Saabe nehrozi. Motory su vykonne a vsetky s turbom, vtedy sa s tym severania nekaslali, ja mam 150koni a to auto leti, pricom je mozna aj zmena riadiacej jednotky na 205 koni cez par klikov, za tu cenu je to top aj dusou aj vzhladom aj vykonom aj bezpecnostou. Jedna vec co ma prekvapila bola ked som si na stitku s vyrobnym cislom precital Assembled by SAAB in Finland, potesi mat auto vyrobene vo Finsku.

    Mne sa paci aj myslienka, ze jazdim v niecom co o 15-20 rokov bude len v muzeach, je to kus historie automobilizmu, kvalitneho automobilizmu, ktory sa nebude opakovat a su to posledne prilezitosti to mat a jazdit na tom, Mercedes sa bude dat kupit aj za 10 rokov, Fiat, Skoda, Subaru, atd atd atd, takisto aj ine automobilky, ale Saab uz nie.

    #401617
    dfx
    Účastník (Participant)

    Nekupili Saab nahodou Cinania?

    #401618
    max7323
    Účastník (Participant)

    to bolo volvo co je uz cinske , saab skoncil bankrotom

    #401619
    iTuxx
    Moderátor

    ja som si stale myslel ze na taketo zriedkave vozy su diely problem. Ja mam napr jednu z motoriek svedsku (Husqvarna) a diely na to problem v podstate su. Akoze vacsina moto pozostava z dielov od profi vyrobcov (brzdy brembo, tlmice sachs, spojka magura, vyfukova sustava arrow,…) takze tieto nie je problem zohnat, ale tie ktore su origo od Husky, problem su. Len par predajcov ich ma na slovensku a su navyse aj dost drahe. Ako je to u aut som nevedel lebo mam Berlingo a Feldu a na obidve kupim diely v podstate aj v Tesku, takze zato ma zaujimalo ako je to s takymi vozmi ako Saab a podobne.

    #401626
    ND
    Účastník (Participant)

    Ja. 9-3 sedan ;)

    #401628
    dfx
    Účastník (Participant)

    max7323: saab kupili cinania a dokonca vyraba model 9-3

    http://auto.idnes.cz/saab-9-3-ev-c63-/ak_aktual.aspx?c=A140827_013931_ak_aktual_ada

    #401631
    bawy
    Moderátor

    švédsky brat saaba volvo má diely rovnako v pohode, nemal som ešte z ničím problém..diely mi prídu lacné.

    #401632
    macblogger
    Účastník (Participant)

    dfx:

    presne preto ma napadla tema k Saabom, ked tu niekto k clanku na titulke o tom, ze Apple chce v buducnosti vyrobit elektromobil, ktory bude moct jazdit autonomne napadlo toto: http://www.saabsunited.com/2015/02/fantasy-land-saab-by-apple.html

    Saab by Apple, teoreticky by to uplne sedelo, Apple by sa za par supiek dostal k spolahlivej a bezpecnej severskej znacke aut, ktora by sa svojim konzervativnym dizajnom takisto hodila k Apple, plus samotna fabrika sa chysta vyrabat elektromobily, takze zazemie na vyrobu maju, o co viac, fabrika sidli v EU, to je obrovska vyhoda a este raz zopakujem, to cele je k dispozicii za par eur.

    #401634
    macblogger
    Účastník (Participant)

    iTuxx: tak motorky su nieco odlisne, vsak len pred rokom tu otvorili prve oficialne zastupenie pre motorky Yamaha…a to je jedna z top znaciek, motorka vzdy bude len sezonna vec a na Slovensku dvojnasobne to plati, ktorej nakupna cena je taktiez vyrazne nizsia ako u auta a oficialne zastupenie sa na takyto mikrotrh, kde sa motorky nove skoro nekupuju a cely narod tu funguje z bazarovych tak to aj tak vyzera s motorkami, ze diely maju na starost kadejake mini predajne co predavaju vsetko od 50ccm skutrov az po 1000ccm hocico a zlepene su roznych znaciek velkosti a tvarov, lebo samostatna predajna by zakapala. V Yamahe mi nadsene vysvetlovali aky uspeny mali rok za sebou, ze tie skutre kolko predali tak nic nerobili len cele leto objednavali a ze sa predavaju same…a cislo predanych skutrov ? 16 kusov sprostych 125ccm skutrikov….16 kusov, to je absolutne nic a potom som isiel do Hondy a tam bolo kazde jedno PCXko predane a ten pan mi hovoril, tie iste veci ze sa to predava same a ked objedna novy tak to bude trvat dva mesiace, ak mu vobec zoberu objednavku a to prosim pekne na skuter, nie len nahradny diel, z ktoreho ma Honda este nizsi zisk, takze nas beru ako totalne hovna a s jeho obrovskym nadsenim z neho vypadlo, ze tuto sezonu predali 35 PCXiek…to je dalsie smiesne cislo, vsak sa pohybujeme v cislach par desiatok a to su dve najpopularnejsie znacky, zbytok este menej a menej a 125 skutriky su k tomu aj najpredavanejsie veci, niektore motorky su tam leziaky, v Yamahe maju niektore vystavene asi 8 mesiacov co ich poznam atd…pre tieto velke firmy, to co sa preda napriklad v Taliansku, to je uplne iny vesmir, pre nich sme ako trh absolutne nezaujimave nic, tak to aj tak vyzera so servisom aj s dielmi. To co sa preda za rok v hlavnom, najbohatsom meste Slovenska, to si kupi polka talianskeho maleho mesta s 5.000 obyvatelmi za to iste casove obdobie….

    #401641
    iTuxx
    Moderátor

    No to je pravda, lebo v honde odo mna chceli za novu CRF250SM 4 litre. Kedze mam predchodcu, s ktorym tam chodim do servisu, tak mi povedal chalan ze mi da este aj zlavu. Ale to aj tak nebolo pre mna zaujimave, lebo som kupil nakonec tu husqvarnu, ktora je sice jazdena, ale je to uuuuplne iny level. K dielom sa sice dostavam tazko, ale zatial som menil len veci, ktore som bol schopny zohnat. Pre diely na Hondu chodim priamo do Hondy v NZ, na Husku kupujem cez net a na tretiu Yamahu som nic specificke zatial nepotreboval, akurat spotrebak, co kupim hocikde. Vlastne kupoval som stock brzdove platnicky Yamaha, ale ebay posluzil :-)

    #401662
    dfx
    Účastník (Participant)

    macblogger: No je to k dispozicii za par eur asi tak, ze ak to bude chciet kupit Apple, tak cena bude desatnasobna :-)

    beats stalo 3 miliardy usd v case, ked cena za Spotify s niekolkonasobne viac zakaznikmi sa odhadovala na miliardu usd. Ja viem, v baleni mali aj swagerske sluchadla a dve rapujuce opice :-)

    Co sa tyka inteligentneho auta, tak to ma IMHO buducnost, len si vyzaduje velmi vysoke investicie. Kedysi som nad tym rozmyslal a myslim, ze vyvoj by si vyziadal minimalne 10 miliard usd. Skor niekde k 20 az 30 miliardam usd. Apple na to peniaze ma, len sa obavam, ze nema vizionara ako bol Steve Jobs. Ine firmy maju vizionarov, len nemaju peniaze na to.

    Predstavoval som si to ako auta, ktore budu navzajom komunikovat, posielat si informacie napriklad o poladovici, prenosnych znackach, dopravnych obmedzeniach, a k tomu by mali radary, ktore by informovali o chodcoch, cyklistoch, divej zveri okolo cesty, tiez o vlakoch bliziacich sa k zeleznicnym priecestiam, … .

    K tomu kamery v autach, ktore by zaznamenali napriklad ceny na benzinkach a auta by to posielali kamsi do databazy, kde by sa to automaticky updatovalo.

    Vsetko by to mohlo byt prepojene a navigacia by o vsetkom vedela. Napriklad ak niekto predbieha a v protismere sa blizi auto, tak navigacia upozorni obidvoch vodicov a prinuti ich spomalit alebo aj zastavit, a tiez dalsie auta v okoli by na tu koliznu situaciu upozornila. Alebo su blizko pri ceste srny, tak ich radar v aute zaznamena a navigacia upozorni.

    Paradoxne mi to vychadzalo, ze vykon procesorov by nebol problem, dokonca ani vyvoj softveru, len tie senzory a radary zrejme zatial nie su vyvinute.

    Ked sa pozrieme, kolko ludi zomrie rocne na cestach a kolko je tazko zranenych, tak by sa to urcite oplatilo. Aj technologie na to su, len treba vizionara a peniaze :-)

    Dalsia vec je samozrejme pohon auta. Ak nechcu spalovaci motor ale elektricky pohon, tak je velky problem s bateriami. Tam sa snazi Tesla, len vysledky su zatial nedostatocne.

    #401688
    Drevoplech
    Účastník (Participant)

    dfx: Niektore automibilky maju aj vizionarov aj financie a dokonca aj technologie. Mercedes S Class, model 126 vraj behal uz v polovici 90-tych rokov po Berline bez vodica. S-class model 2012 ti do rychlosti tusim 40 km tiez vie soferovat sam (vraj asistent pre dopravne zapchy). Sam sa rozbieha, spomaluje, zvlada krizove situacie, sleduje dopravne znacky, jazdne pruhy, chodcov, auta za sebou aj pred sebou. Sranda, ze je obrovske halo, ked sa testuje bezpilotne Google auticko s obrovskymi satelitmi na streche a pritom Mercedes to ma uz vyse 20 rokov zabudovane pod kapotou :)

    Niektore veci co spominas su uz tiez davno sucastou GPS zariadeni a vo svete funguju. GPS ma v sebe aj FM tuner a prijima dopravne hlasenia z radiovych stanic. Napriklad ked prekrocis hranice s Rakuskom a GPSka zachyti cez RDS hlasenie o dopravnej nehode, tak ta automaticky upozorni a prepocita na obchadzkovu trasu (bez toho aby si pocuval radio). Toto uz davno funguje vsade kde mal stat peniaze na vybudovanie takehoto informacneho systemu. Mohli by takto fungovat aj hlasenia o prenosnych dopravnych znackach, to by ale musel ten cigan s krompacom nahlasit do informacneho systemu, ze niekde vykopal jamu. A tiez by tam mohli byt aktualne ceny benzinu, ale tymi sa na Slovensku asi ziadna firma chvalit nebude (je sice najdrahsi, ale to iba preto, ze je najkvalitnejsi :)

    #401699
    iTuxx
    Moderátor

    Drevoplech: pracujuci cigan??? To si snad robis srandu :-)
    K tym mercedesom: ano nejake take technologie maju, v rodine mame MLko 2013 a vie si aj same dobrzdovat podla prekazok pred nim, takisto sa udrzovat v ramci jazdych pruhov, ale stacilo jedno zuzenie mosta a medvedik okamzite hamoval a zablokoval premavku lebo si myslel ze sa stala nehoda.
    Pre toto som voci technologiam v autach skepticky a som vdacny za moje uplne nenarocne berlingo, ktore ma akurat tak posilnovac riadenia a elektricke okna :-)

    #401702
    dfx
    Účastník (Participant)

    Drevoplech: Ano, mas pravdu, nieco z toho ma uz takmer kazdy, ale nikto doteraz neurobil jeden system, ktory by mal vsetko.

    Presne ako to bolo s iPhonom. Kazdy mal dotykovy display, kazdy mal nejaky procesor, kazdy mal NFC, kazdy mal milion dalsich veci, ale nikto to nedal do jedneho maleho zariadenia. Rovnako to bolo s iPadom.

    Nato treba vizionara a peniaze, vela penazi, velmi vela penazi.

    Mercedes moze mat co chce, ked to dava do S class, tak to aj tak kupi minimum ludi, a jedine pridava trochu pohodlia. Na bezpecnosti pri rychlosti do 40km za hodinu to nepridava nic. A je otazne, ci ten ich system dokaze napriklad zaznamenat chodca, ktory by nahle vosiel pred auto aby presiel cez cestu.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.