Inteligentná domácnosť ?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Inteligentná domácnosť ?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #505311
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Zdar ľudia,

     

    je tu z Vás niekto, kto je doma v obore “inteligentného” domu resp. doplnkov ? Vykurovanie, osvetlenie, automatizácia… Čítam na nete asi rok všetky rozumné články, ide však vačšinou o predstavenie jedného konkrétneho produktu. Mňa by však zaujímalo širšie spektrum daného zariadenia, počnúc kompatibilitou, inštaláciou do novostavby až po používanie.  Existuje množstvo vychytávok, verzií, predávajcov v neposlednom rade množstvo rozličných cien na tú či hentú technológiu. Rád by som sa s niekym o tom seriózne a v prvom rade INFORMATÍVNE porozprával. Ak ste doma v tomto obore, resp. poznáte niekoho, kto by si našiel čas na túto tému, dajte prosím vedieť ! Možno nie som jediný, koho táto téma zaujíma.

    Díky !

    #505312
    Anonymný
    Neaktívny

    :-)

    #505314
    Neolog
    Účastník (Participant)

    Robime so systemom Loxone, zautomatizovat sa da takmer vsetko, ak by bol zaujem tak sprava ;)

    #505327
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Steve, ďakujem za reakciu. Pozriem si ich ponuku !

    Neolog, možno hľadám práve človeka ako si ty, “škoda”, že zastupuješ iba jednu značku. Každopádne správa Ti ide :)

    #505332
    petto16
    Účastník (Participant)

    Ja mam vyriesene inteligentne riadenie domu prostrednictvom inels-u. Riesi mi to kurenie, zaluzie, svetla, alarm a na dokoncenie mi este caka kamerovy system. Zatial nemaju applehomekit, ale verim ze to casom bude, zatial aj tak mi pride lepsie ovladanie hlasom prostrednictvom amazon echo, to sa da dorobit prostrednictvom vstupnej jednotky, nebude to 100% riesenie, ale mam to ako projekt pre seba na tento polrok.

    #505333
    petto16
    Účastník (Participant)

    Skus si ich promo appku na iOs appstore do vyhladavania staci zadat ihc-p (cely nazov je iNELS home control – promo)

    #505360
    Ronald
    Účastník (Participant)

    petto, viem sa s Tebou nejak spojit cez Skype alebo FaceTime ? Neolog sa neozval, som veľmi zvedavý na Tvoje skúsenosti. Ďakujem

    #505367
    petto16
    Účastník (Participant)

    posli mi tel cislo do spravy, zajtra ti zavolam.

    #505493
    suley
    Účastník (Participant)

    zaujimava tema. dufam, ze sa bude rozvijat.
    ja som si doma rozchodil zatial iba osvetlenie, ale mam v plane pokracovat napriklad s kurenim.

    #505500
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Suley, dúfam aj ja, že sa to tu rozbehne. Zatiaľ sa neozval nik, no akonáhle sa dostanem k novým informáciám, tak ich samozrejme zdelím

    #505641
    petto16
    Účastník (Participant)

    Roland, pisal som ti spravu.

    Prejdem k teme inteligentny dom -> pre mna je spravy pojem domacnost.
    Predstava inteligentnej domacnosti v realite je definovatelna ako inteligentny system ktoreho cielom je obohacovat zivot obyvatelov domacnosti (nie len v dome, ale aj mimo domu).
    Co dokaze dnes dostupne “inteligentne” riadenie domacnosti:
    1. uplna regulacia telepneho komfortu v interieroch (kurenie, klimatizacia, zaluzie/rolety, rekuperacia)
    2. automatizovane udrziavanie dostatocneho svetla v interieroch (RGB ziarovky/LEDpasy, stmievane osvetlenie, ON/OFF akehokolvek svetelneho zdroja, ovladanie zaluzii)
    3. riadenie tokov vody v domacnosti (sledovanie hladiny v nadrzi na dazdovu vodu, zavlazovanie v pripade potreby, sledovanie pocasia, ochrana pred vytopenim)
    4. bezpecnost (ochrana pred vlamanim, ochrana pred poziarom, privolanie zdravotnej pomoci)
    5. ovladanie – telefonom – to sa snazi kazdy predat ze je to vraj super inteligentna vec, ma to len malu pridanu hodnotu.
    Toto zvladne kazde trocha lepsie riesenie. (opravte ma ak som nieco zabudol)

    Ale velmi dobre riesenia dnes uz vedia:
    Ovladanie hlasom
    Komunikacia so spotrebicmi (chladnicka, kavovar, vysavac, …)

    Scenar pouzitia:
    Rano postupne odtahovanie zaluzii tak aby ma ranne svetlo postupne prebudzalo, ak to nepomaha tak sa spusti budik, vstanem, cestou do kupelne sa mi podla potreby zasvieti svetlo, ale len ak je primalo svetla, ale nie tak silno aby ma oslepilo silne svetlo. Vchadzam do kupelne kde je podlaha predohriata. Pocas pobytu v kupelni automaticky narasta intenzita osvetlenia. Klasicka ranna kupelnova procedura :). Odchadzam z kupelne, idem na ranajky. Po zatvoreni dveri sa automatizovane priestor odvetra, svetlo sa zhasne. Vchadzam do kuchyne, automaticke osvetlenie je standardom. Ranajkujem a nasledne odchadzam do prace, automaticky sa aktivuje alarm, vysavac, umyvacka riadu, zapne sa pracka, prepne sa vykurovanie do setriaceho modu.
    Nepretrzite system kontroluje intentzitu slnecneho ziarenia a teploty v kazdej miestnosti, podla toho upravuje naklon zaluzii. Pred navratom z prace sa automatizovane upravi teplota na komfortnu. Dorazim z prace, alarm sa deaktivuje, po prichode do obyvacky sa pusti telka s oblubenym obsahom alebo niecim co som si hodil do playlistu, …. Cely cas co som bol doma som sa nedotkol ziadneho vypinaca, neriesil som svetla, zaluzie, kurenie, zavlazovanie. Cela inteligentna domacnost fungovala tak aby netrabalo riesit nic nepodstatne.

    Toto je len v kratkosti co sa da dnes urobit za celkom rozumie peniaze.

    #505889
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Petto, ďakujem Ti za vyčerpávajúcu odpoveď ! O možnostiach automatizácie, resp. inteligentnej domácnosti sa snažím čitať pravidelne, čize strohý prehľad o tom “čo sa dá” mám. Napriek tomu ma stále udivujú novinky a ich možnosti, no ponuka sa rozširuje takým tempom a do takej šírky, že je pre mňa nemožné ich odsledovať a mať každý segment pod palcom. Z tohoto dôvodu mám konkretnych otázok pomenej, pretože už základ pre “inteligenciu domácnosti” dodáva alebo ruší ďalšie možnosti rozširovania a ja absolútne presvedčený nie som, odkiaľ sa raz rozbehnúť. Videl som systémy, ktoré sú špecializované iba na určitú funkciu ako napr. kúrenie, osvetlenie, zabezpečenie a taktiež som objavil aj komplexy, ktoré si vyžadujú “základňu-mozog”, na ktorú sa potom napájajú (hoci aj postupne) jednotky pre určitú úlohu. Sám ani neviem, kde by som začal, keď by išlo do tuhého a chcel by som si dačo takéto vybudovať. Čo je ekonomicky prijateľné, no postačujúce (existuje množstvo výrobcov a predajcov), či zvoliť na každú funkciu samotný systém (dajú sa potom skombinovať do nejakého HomeKitu-u aby spolupracovali?) alebo použiť verziu so “základňou” a postupne rozširovať, atď atď… Je to pre mňa tak širokospektrálna a do budúcna dôležitá vec, že by som si o tom naozaj rád nezávisle podebatil s niekym, kto ma nechce nahovoriť na žiaden smer a má prehľad v celej tematike.

    Skúsim na začiatok napísať aj jednu konkrétnu vec, v ktorej mám jasno. Jadro je pre mňa kúrenie/chladenie. Je to základ, ktorý by som chcel určite mať. Keď by sa aj od všetkého iného upustilo o toto sa budem silou mocou snažiť. Tá bezúdržbová prevádzka, komfort a úspory stoja za to. Mne určite. Základom pre kúrenie a chladenie v samostatných systémoch je použitý zdroj tepla/chladu a termostat (vynechávam “stavebné” časti ako situácia domu, okná, izolácie, atď…tu ide len o “inteligentnú elektroniku”). Ako zdroj tepla by malo byť elektrické podlahové kúrenie, v prípade potreby,odporučaní, nedostatku výkonu podlahového kúrenia aj elektrické nástenné panely. Chlad by mala zabezpiť klasická nástenná klimatizácia. Kormidlom by mal byť inteligentný termostat, ktorých je opať strašne veľa. Vyberiem kvapku z mora a spomeniem ecobee3. V prvom rade sa jedná o termostat, ktory je HomeKit kompatibilný, čo je pre nás veľké plus aj z pohľadu používania, aj v prípade rozšírenia v budúcnosti o ďalší HomeKit kompatibilný samostatný systém (napr. osvetlenia). Čo sa týka funkcií, tak sú na webe naozaj všetky informácie do najmenšieho detailu. Spomeniem iba bezdrôtové, batériou napajané externé snímače teploty a vlhkosti (malé včely :D), ktoré je možné umiesniť na Tebou požadované miesto, berie do úvahy vonkajšie poveternostné podmienky a predpoveď počasia pri temperovaní, ma výborný design a cena je taktiež prijateľná. Podľa supportu sa vraj nedá pripojiť viac zdrojov tepla na jeden termostat, iba jeden. Čo je pre mňa absolútne nepochopiteľné, nakoľko v tomto ponímaní strácajú externé čidlá absolútne význam. Načo si budem cez telefón pozerať teploty v roznych izbách, keď si ich neviem upravovať ? Čiže toto znie úplne nepochopiteľne, no ecobee nemá v okolí žiadneho distribútora, otázku som vedel položiť iba na US support. Ako potom docieliť, aby som mohol ja, resp. automatický systém upravovať teploty v roznych miestnostich, v roznej intenzite, na základe roznych požiadaviek s prihliadnutím na poternostné vplyvy, proste presne ako to robí ecobee ?

    Toto sú iba prvotné, základné myšlienky. O osvetlení platí to isté, no rozpisovať sa už nechcem, toto je naozaj z môjho uhla pohľadu téma (najma) na ústnú konverzáciu.

    #505962
    suley
    Účastník (Participant)

    Hľadám regulačnú hlavicu na radiátor, ktorú by som vedel ovládať cez HomeKit a dala by sa pripojiť na Philips hue bridge. Existuje take niečo?
    Ďakujem.

    #505963
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Suley, HueBridge je podľa mojho vedomia technológia pre osvetlenie a nemá “nič spoločné” s vykurovaním. Hľadal by som hlavice pre HomeKit (ktoré vyžaduje základňu s iOS10, či ATV4)

    #506675
    suley
    Účastník (Participant)

    Suley, HueBridge je podľa mojho vedomia technológia pre osvetlenie a nemá “nič spoločné” s vykurovaním. Hľadal by som hlavice pre HomeKit (ktoré vyžaduje základňu s iOS10, či ATV4)

    Ronald

    Pravdu mas, dakujem.

    #516008
    martinius96
    Účastník (Participant)

    Ja robím vlastné riešenia :) Nájdete to aj na mojej stránke. Ovládanie hlasom, ovládanie príkazmi, prehľadné dashboardy.. :) Ak vás zaujíma niečo tak mi napíšte..

    #516352
    bawy
    Moderátor

    Zdravím, chcem sa opýtať, či niekto z vás riešil smart svetlo v byte, mal by som záujem o nejakú škatuľku, ideálne aby bola kompatibilná s HomeKit, ale to nie je podmienka, aby som cez iOS (poprípade aj macOS, watchOS) vedel svetla vypínať, zapínať a meniť intenzitu svietenia v jednotlivých izbách. Práve budem riešiť a ťahať novú elektriku v byte, tak preto by som to už rád riešil takto. Chcem sa vyhnúť výpalníctvu menom Philips Hue :) vďaka za všetky info

    #516626
    Bee
    Účastník (Participant)

    Ja robím vlastné riešenia :) Nájdete to aj na mojej stránke. Ovládanie hlasom, ovládanie príkazmi, prehľadné dashboardy.. :)Ak vás zaujíma niečo tak mi napíšte..

    martinius96

    Dalsi spam ktory tu nikto neriesi. Preco?

    #516633
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #516637
    jakub55
    Účastník (Participant)

    Keď sme pri tej inteligentnej domácnosti, tak ja som bol proti tomu dosť skeptický zpočiatku ale je to celkom dobrá vec :) tie wifi zásuvky sú super a Lamax má dobre vyriešenú aplikáciu, dosť user-friendly :D

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.