Grafický tablet / Apple Pencil / kresba

Domov Diskusné Fóra Ostatné Grafický tablet / Apple Pencil / kresba

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #511580
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Chlapci, rád by som postúpil na ďalší level a zdokonaľoval sa t.j. rád by som vymenil “klikanie s myšou” za iné, prirodzenejšie vstupné zariadenie, resp. vyskúšal aj kreslenie/písanie. Ako sme videli na WWDC s iPad-om pro a Affinity na iOS je to hračka. Ja by som však tieto vymoženosti chcel využiť na iMacu. Hlúpa otázka, ale má Apple nejaký “tablet” , ktorý by som skombinoval s Apple Pencilom a tak vedel pracovať ? Nepotrebujem nič veľké či zázračné, veľkosť štandartnej podložky pod myš by bola asi OK, resp… sám netuším. Nikdy som si nemyslel, že sa sem dostanem. Viete o niečom konkrétnom na tento účel ?

     

    Díky Vám !

    #511587
    Avatar photoRobert Mihálik
    Účastník (Participant)

    Pencil funguje jedine na iPadoch Pro, ale existujú aplikácie, ktoré z neho spravia grafický tablet tak že budú zrkadliť obrazovku z Macu. Astropad je jedna taká a myslím že teraz aj Duet Display má niečo podobné.

    Inak čítal som nedávno, myslím že to bol Gurman z Bloombergu, že aj Apple pracuje na niečom podobnom. V podstate niečo ako natívna podpora pre Pencil na macOS cez iPad. Ale uvidíme.

    #511589
    shadower
    Účastník (Participant)

    duet display zobrazuje obrazovku na tablete, nie opacne

    #511601
    zydo
    Účastník (Participant)

    Zalezi podla toho, co s tym tabletom chces robit. Ci sa len pohybovat po ploche s kurzorom a na upravu fotiek ci retus, alebo ti ide o animacie, design a pod. Ak nechces nic velke a narocne, tak urcite dobry tablet Wacom Intuos M alebo mensi. Ked chces s obrazovkou tak asi skor ipad pro ako dobra hracka, Wacom Cintiq 13HD ale pre mna strasne mala plocha ked si zapnes PS a pod..Zalezi fakt podla toho, k comu ho potrebujes.
    hlavne wacom ma tie pera fakt dobre tvarovane a penzil mi pride ako zabavka nie vsak na dlhe kreslenie.

    #511604
    shadower
    Účastník (Participant)

    jeden wacom mame doma nevyuzity, k predaju, ked tak mozem kuk aky to je a napisat

    #511605
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Díky Vám !

    @all Ako ho budem využívať ? Dobrá otázka… Sám neviem, aké budú moje schopnosti, no zo začiatku určite biedne. To znamená, že by som v prvom rade chcel nahradiť myš za niečo “intuitívnejšie” pri práci v PS počas vytvárania projektov a úprav, prípadne aj písať/vytvoriť/upravovať vlastné písmo. Jednoducho by som myš chcel vymeniť za pero, s ktorým sa predsalen pracuje pohodlnejšie a dúfam, že aj jemnejšie/detailnejšie ako s myšou.


    @shadower
    tablet zatiaľ nemám (ani grafický, ani “normálny, napr. iPad) , tak teoreticky by si mohol hodiť pohľad na to, čo máš doma

    #511606
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Moja zena pouziva Wacom Intuos Pro M. Mali sme na skusku pozicane aj lacnejsie nahrady grafickych “tabletov”, ale to neodporucam skusat (najlepsie sa na ne ani nepozerat). Wacomom sa da robit vsetko, co potrebujes – ako pise Zydo. Od ovladania pocitaca, cez graficke upravy vo vacsine programoch az po kreslenie/malovanie v tychto programoch.
    Male postrehy, s ktorymi sa mi manzelka zdvoverila:
    – pocitac sa jej predsa len lepsie ovlada mysou (sila zvyku). Videl som pri praci cloveka, ktory vsetko ovlada wacom tabletom – aj vo finderi. Mal ho proste tak nastaveny (priradene tlacitka priamo na tablete), ze aj klavesnicu pouzival len minimalne.
    – v illustratore sa jej zatial (ma ho rok), nepodarilo nastavit rozlisovanie pritlaku tak, ako by si predstavovala. Naklon v pohode ale ten pritlak nie a nie dostat pod kontrolu – on funguje, ale nie podla jej predstav.
    – Vo photoshope funguje asi najlepsie aj v lightroome. Genialne nastavenie pritlaku, naklonu a dalsich funkcii pre malovanie, kreslenie, sprejovanie… a retusovanie.
    – ako pise zydo – pera su perfektne ergonomicky usposobene. Je mozne si vybrat asi z 3 alebo 4 druhov – podla ucelu pouzitia.
    – mnozstvo hrotov k dispozicii – ostre, tupe, zrezane, …. cela sada uz pri kupe drahsich modelov (su ulozene v stojenceku pre pero)

    Jedine, na co ma upozornila resp. sa jej nepozdava – je malovanie stetcom vo photoshope. Ale to nie je chyba wacomu. Skor princip malovania farbami. Vsetko, co sa vo photoshope namaluje, tak je v podstate ploche. Aj ked viackrat prejdete stetcom – len to bude sytejsie. Neda sa ako keby vrstvit farba – olejovky na platne. Realna malba ma nejaku strukturu – tam kde maliar navrstvi farbu. To sa vo photoshope musi asi riesit roznymi efektami a k tomu sme sa este nedostali.

    #511607
    shadower
    Účastník (Participant)

    mas spravu potom

    #511608
    zydo
    Účastník (Participant)

    Ja osobne ked nevies co skor a co budes robit, riesil by som ten Wacom M. Ja som tiez zvazoval co k skicovaniu kedze robim product design, ale napokon som sa rozhodol k velkemu Wacomu s obrazovkou, dava mi velku volnost pri tahani linii co mi maly tablet nedava a hlavne som to bral ako investiciu do buducna lebo neskor by som ajtak kupoval velky tablet s obrazovkou. K nemu mam napojeny jeden macbook na stalo a druhy macbook mam cisto na pracu a na prenasanie. Jedina nevyhoda velkeho je ze nieje prenosny co mne osobne neprekaza. takze si ozaj zvaz k comu ho vyuzijes aj do buducna nieje to otazka 50€.

    mano5- nech skusi program sketchbook mozno jej bude vyhovovat v niecom :)

    P.S. tie hroty sa ti fakt hodia ked ich casom vysuchas takze v tomto ma Wacom dalsiu vyhodu

    #511614
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Páni, obrovská vďaka za vyčerpávajúce odpovede ! Viac k tomu dodať už snáď ani nejde ! Ja by som však mal na Vás ešte jednu poznámku.

    Na základe Vašich skúseností a znalostí som si produkty Wacom a teda radu “Intuos Pro” detailne prezrel a omielam dookola tieto dve verzie :

    – Ak si pozriem ceny nových produktov Wacom Intuos Pro, tak pri cenovkách okolo 400,- EUR je už naozaj na mieste zvážiť, či nekúpiť iPad a používať Affinity na iOS, následne exportovať do mac-u v .psd a pokračovať vo Photoshope ďalej s prácou. Ak ma celá záležitosť omrzí resp. sa mi dariť nebude, tak mi nanajvýš ostane jeden plnohodnotný iPad, ktorý si využitie nájde určite viac ako Wacom v šuflíku. V prípade potreby a nutnosti by som mohol ľahko iPad aj predať (nešpekulujem, len beriem do úvahy aj moje zlyhanie…), kdežto s Wacom-om to asi tak jednoduché nebude.

    – Ak lustrujem medzi “jazdenkami”, tak je dostupný iba model “Intuos Pro S”, ktorý je predpokladám menší než “M” (ak logicky vychádzam z označení…). Menší rozmer než “M” ste ani nespomínali, skôr bola téma o vačších tabletoch. Veľkosť “S” som zahliadol v cene okolo 150,- EUR

     

    #511621
    zydo
    Účastník (Participant)

    Osobne by som cakal na nejaku jazdenku, pripadne kukni bazos z ciech alebo aukro. Urcite si daj nejaky cas na hladanie, nieje to vec ktora sa objavuje v stovkach ako iphony a pod. Ipad pro bude o chvilu novy, cize ked budes teraz kupovat stary, po chvilke zlacnie a budes si nadavat ze si zbytocne platil viac.
    Mne osobne by ipad pro bol len ako zabava na skicovanie ale mozno nie vo vsetkom by mi nahradil plnohodnotny tablet kde co nakreslim mam rovno v macu a nemusim si nic posielat a pod. Sko je male, ale moze ti stacit aj to. Byt tebou, tak idem do predajne a pozri si oba modely ktory sa ti vizualne, ale aj v ruke viac pozdava a podla toho sa rozhodni

    #511710
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Zydo, ešte raz veľká vďaka ! Budem sa uberať smerom, ktorý si navrhol a sledovať to

    #511973
    zydo
    Účastník (Participant)

    Roland- s hodou okolnosti som dnes zhliadol bazos: https://pc.bazos.sk/inzerat/74526441/wacom-intuos-5-M.php

    za 200€

    #529955
    ronghua
    Účastník (Participant)

    Grafický tablet je vynikajúci tvorivý nástroj pre grafikov, dizajnérov, editorov fotografií, ale aj ľudí rôznych technických povolaní, ktorí často potrebujú robiť náčrty voľnou rukou. Kreslenie pomocou pera je oveľa presnejšie a jemnejšie. Tablet XP-Pen DECO 03 ( https://www.xp-pen.com )  , konkrétne veľkosť Large, sme mali k dispozícii aj s bezdrôtovým príslušenstvom, ktoré pozostáva z troch častí. ­Batéria a väčší komunikačný modul sa vložia do tabletu a USB dongle do portu počítača. V základnej konfigurácii  bez tohto príslušenstva  môžete pracovať len s tabletom pripojeným cez kábel USB.  Na stole ­potrebujete dosť miesta, ak je to problém, k dispozícii sú aj veľkosti Small a Medium.   Veľkosť má v tomto príklade aj iný význam, čím je tablet väčší, tým vo väčšom rozsahu budete musieť (ale v tomto prípade je vhodnejšie slovo môcť) pohybovať  rukou s perom pri kreslení.

     

    Tablet dokáže identifikovať 8192 úrovní intenzity prítlaku , takže pero môže dokonale emulovať štetec či kaligrafické pero. Detailný mód umožní vykresliť aj tie najjemnejšie detaily. Na ploche tabletu vľavo, prípadne hore – podľa toho, či budete tablet používať na šírku alebo na výšku – je kruh na dotykové ovládanie s tlačidlom vnútri a 6 tlačidiel, ktorým môžete ­priradiť najčastejšie používané funkcie. Pozornosť si zaslúži aj podstavec na odloženie pera. Vnútri ukrýva niekoľko rôznych hrotov vrátane pružného a nástroj na ich výmenu.

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.