deti a mobily

Domov Diskusné Fóra Ostatné deti a mobily

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #518176
    iJaro
    Účastník (Participant)

    Zdravim, otazka skor pre tych co maju male deti tak plus minus 6-7 rokov, maju uz vase deti mobil ? Je to rozumne takto malym detom davat mobil ?

    #518263
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Toto je skor otazka na psychologa ako na beznych pouzivatelov. Riad sa sedliackym rozumom – vyskusaj mu dat mobil/tablet a po 2 dnoch skusit zobrat :). Vsetky nazory tu budu velmi subjektivne.
    Mam 2 deti – 6 a 4 roky. Mobil nema k dispozicii (rozumej kedykolvek si zmysli) ziadne. Cas od casu maju k dispozicii iPad mini3. Kazda ma svoj. Mozu ho pouzivat len ked su pri nas – nehladim jej do toho, ale musim byt v miestnosti. Wifiny vypnute a maju svoj adresar, v ktorom maju aplikacie. Schvalne pisem aplikacie, lebo nie su to vsetko len hry. Su tam aj aplikacie na rozvoj myslenia a kreativity – app na tvorenie muziky pre deti, matematicke app, app na kreslenie a vyfarbovanie, puzzle a samozrejme aj hry (barbie, lego,…). Pustaju sa ich lubovolne. Samozrejme, ze vyskasuju pustit aj app mimo svojho adresara, ale tie vacsinou nesplnaju ich predstavy, tak sa vratia k tym svojim.
    Napriklad som velmi prakvapeny, ze ta starsia presla cely Monument Valey aj MV2 sama – len asi 2x potrebovala pomoc. Dokonca moja zena sa jej pytala ako presla niektore levely.
    My ich v podstate vedieme k tomu, ze mobil je na komunkaciu – telefonovanie a videotelefonovanie, pisanie sprav (smajlikov :). Da sa tam pozriet pocasie…. Na hranie je tablet. A ten maju len niekedy. Tym padom ani nechcu nase mobily, lebo tam nemame ziadne hry, ktore by chceli hrat – ja mam Monument Valey a zena cukriky – a to ich neberie lebo to maju aj v tabletoch.
    Tolko moj sukromny pohlad na dotykove zariadenia.

    #518264
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Este dodam, ze vsetky zariadenia maju kod – telefony odtlacok prsta a tablety ciselne prihlasenie. Oni to vedia a preto uz teraz ani neskusaju to pustit. Ked ho mozu mat, tak mi ho rovno prinesie aby som ho odblokoval.
    Este vedia, ze telefonom sa da fotit a natacat video. Takze bolo obdobie, ze som dal starsej mobil, lebo chcela pozerat fotky, co tam mam a potom som tam nasiel 300 selfie s roznymi efektami – skusala. Ale tie ksichtiky, co pri tom robila, tak som vsetky dobre zabery odlozil :))).

    #518275
    iJaro
    Účastník (Participant)

    ako na toto co pises, uplne super, podla mna ten pristup je spravny a takto vedieme deti aj my k technologiam, len mi ide o to ze by som chcel mat dieta pod kontrolou ked ide napriklad do skoly, len ten mobil im nechcem davat este, ale zase ako inak byt s nimi v kontakte

    #518277
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Neviem ako je to uvas, ale u nas musim deti priviest az do myslim 4. rocnika osobne (nejaky dospely). V skole je pod dohladom ucitelov – tam mobil uz vobec nepotrebuje. Po skole opat do konca 3. rocnika pustia dieta len s dospelym zo skoly. Od 4. rocnika mozu chodit same a aj vyzdvihovat mozu mladsich surodencov. Zatial sme nastaveny tak (so zenou), ze vlastny mobil az v 3. triede. Aj to este nie sme rozhodnuty, ci ho bude mat stale pri sebe. Samozrejmost potom bude domace zabezpecenie a blokovanie neziaduceho obsahu – aj na apple tv budem musiet zakodovat adresar s filmami. Teraz si mozu pustat len rozpravky, lebo si apple tv pustaju, len ked sme doma s nimi. Ked bude moct chodit zo skoly sama, budem to musiet zakodovat vsetko.
    A ked to nahodnou hackne, tak uz to bude stejne jedno, co si pusti :))))).

    #518320
    iJaro
    Účastník (Participant)

    U nas moze dieta chodit same do skoly aj zo skoly, to je bez problemov. Ale v skole urcite nie, tam su na to ucitelia velmi alergicky. Preto by som chcel nieco cez co by som mohol komunikovat s dietatom a mat ho pod kontrolou a nemusel mu davat mobil. Nieco ako apple watch mozno, v nejakej detskej verzii

    #518345
    Avatar photokajzer soze
    Účastník (Participant)

    konecne nejaka “ludska” tema :-)

    toto budem coskoro riesit, tak si rad precitam nejaky ten nazor :)

    #518392
    iJaro
    Účastník (Participant)

    tak ti mozno pomozem, cely vikend som stravil v tychto vecickach, najlepsie riesenie mi prisli detske gps hodinky, zatial mam vo vybere favorita tohoto https://www.mp3.sk/lamax-watchy-inteligentne-hodinky-black-p-366790.html uplne paradny produkt pre moj problem

    #518394
    rimestar
    Účastník (Participant)

    @iJaro pouzivam gps detske hodinky uz rok a musim potvrdit, ze je to super. Ma ho moj syn, ma teraz 8 rokov. Ja som ich objednal z ebay za 20€ (cize mozes vyrazne usetrit).
    Napriek tomu, deti stale zaujimaju iPhony a iPady co mame doma a tiez riesime, kedy by mali dostat ten svoj. Skoda, ze uz nieje doba, ze prvy mobil som mal ked som skoncil strednu skolu. Paci sa mi celkom to co napisal @Mano5.

    #518401
    iRaynor SK
    Účastník (Participant)

    Ja ako dieťa roku 2008 som od rodičov dostal MacBook v cene 999 euro. Nosil som ho do školy, písal si poznámky, projekty, práce a na ukladanie príloh emailov od učitelov, ktoré sme si mali vytlačiť. Išlo o kopy papierov.

    krásne písmo, bez škrtania a lúštení po sebe, píšem jak kocúr :-) a to nehovorím o tom, že takto možem hned poslať poznámky chorému spolužiakovy. A taktiež, ked sa preberá nejaká historická osoba na dejepise, možem si doma stiahnuť jeho portret z Internetu a šmariť do poznámok :-)

    ono s mobilmy to je o mentálnej vyspelosti, ktorá nemusí byť na urovni fyzického veku. Dieťa nemusí nutne s mobilom miesto učenia v škole všeličo fotiť a browsovať na nete. Je o dohodnutých podmienkach. Ja som sa so svojim MacBookom v škole tiež nehral :-)

    a podľa mna je chybou, ak dieťa dostáva prístup k tabletu/mobilu/notebooku za odmenu a to dieťa sa na nom povedzme na vyhradenú hodinu aj pol len hrá. Takto sa naučí, že tieto výdobytky slúžia na hranie a lajkovanie na fejsbuku, čo je dosť desivá predstava. Dieťaťu sa treba na tuto temu porozpravať a nie riešiť veci typu “vlastný tablet až na strednej”.

    #518450
    iJaro
    Účastník (Participant)

    Nechcem na tych hodinkach az tak moc setrit, radsej by som asi zobral tie lamax aj ked za vyssiu cenu ale predsa len chcem aby to fungovalo bez problemov a nedochadzalo k nejakym vypadkom a pod. Predsa len ide o dieta a nic nie je pre mna viac ako moje dieta.

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.