23 – 24″ LCD k MacBooku – názory a skúsenosti

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware 23 – 24″ LCD k MacBooku – názory a skúsenosti

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 54 )
  • Autor
    Príspevky
  • #56295
    juricek
    Účastník (Participant)

    Chystam sa kupit k Macbooku externy monitor. Rozhodujem sa medzi 24″ Samsungom 245T (alebo 244T) a Apple 23″. Na znacke mi az tak nezalezi, skor ma zaujima kvalita panelu. Ma niekto nejake skusenosti s tym Samsungom 245T? Monitor bude primarne pouzivany na graficke prace. Dakujem za Vase nazory.

    #117175
    dex
    Účastník (Participant)

    No… Naživo som videl iba ten Apple. A lepší monitor som ešte nevidel (i keď nepopieram, že nejaké existujú, len neviem aké ;) ).

    #117190
    Anathos
    Účastník (Participant)

    Velmi dobry vyber, co sa tyka Samsungu. Maximalna osobna spokojnost so znackou, jednak monitorov, ci LCD televizorov. Zda sa mi, ako keby lepsie zobrazovali, nez ine znacky, menej ma boleli oci pri dlhsej praci. Takisto vela pozitivnych ohlasov od znamych.

    Co sa tyka Apple 23″ z osobnej skusenosti neviem posudit, no na graficke prace by som si radsej k macbooku kupil od Apple.

    #117192
    durotrulo
    Účastník (Participant)

    Z vlastnej skusenosti viem ze je nebezpecne kupovat si 23″ Apple Cinema, pretoze po kratkom case komfortneho pouzivania zacne majitel uvazovat nad 30″ modelom :)))). A to uz je trosku hlbsie do vrecka :)))

    #117193
    Anathos
    Účastník (Participant)

    To je vzdy tak :D Ale 30″ model sa mi zda trochu zvlastny k macbooku :)

    #117194
    Kiko
    Účastník (Participant)

    Myslím že to by musel ešte viac siahnuť do vrecka, kedže by si musel k tomu kúpiť MBP ;)

    #117198
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Videl som obidva (kalibrovane), ACD ma na prvy pohlad vacsi gamut (saturovanejsie) a hladsi, ostrejsi obraz (mensie pixely).

    #117261
    juricek
    Účastník (Participant)

    Dominik Balogh: Niekde som cital, ze Apple pouziva v ACD panely od Samsungu. Len neviem, ktore… ten panel v 245T je S-PVA, aj ostatnymi parametrami sa zda byt dobry, ma aj vacsie pozorovacie uhly ako ACD, aj rychlejsie odozvy pri porovnatelnej cene. Oba su zrejme 8 bitove, takze by mali byt v rovnakej kategorii. Druha vec je, ako sa da kalibrovat, ci nema iba nejake fixne prednastavene hodnoty…

    #117267
    juricek
    Účastník (Participant)

    … a prave pozeram, ze aj Eizo 24″ LCD S2431WH je zhruba v tej cenovej kategorii ….. ale ma 10 bit spracovanie signalu, co je plus … viac ho vsak doporucuju na pracu s videom, nie na grafiku … ma s nim niekto nejaku skusenost??
    Zacinam mat pocit, ze cim viac sa v tom vrtam, tym je to horsie …. :-)

    #117272
    dex
    Účastník (Participant)

    Je to tak. Nevŕtať ;) Ja osobne by som malú chvíľu počkal na nové Cinema Displaye. Boli už chýry že sa mali objaviť na MacWorlde (a už je aj na čase), no neobjavili sa, a tak si ešte chvíľku počkáme. V každom prípade už tieto súčasné sú ešte stále špičkou na trhu. Nikto nič pokazí, ak si jeden kúpi.

    EDIT: A takéto by sa nepáčilo? http://www.lacie.com/intl/products/product.htm?pid=10799 ;)

    #117365
    Kiko
    Účastník (Participant)

    Mal by som k tejto téme jednu možno trocha blbú otázku, ale čo už nedá mi to nespýtať sa.
    Tiež už veľmi dlho rozmýšľam že si k svojmu MB kúpim 24″ displej. Ten samsung alebo ACD sú naozaj veľmi lákavé, ale zdá sa mi to pre moje využitie až trocha moc koruniek. Využíval by som ho hlavne na spracovanie a úpravu fotiek zatiaľ ešte stále pre vlastné potešenie, a inak už nie moc graficky náročné aplikácie ako napr. iWork.
    Môj horúci kandidát je Dell 2407WFP-HC o polovicu lacnejší, ale má taktiež PVA zobrazovací panel. A obrovské množstvo vstupov.
    Moja dilema je má zmysel šporiť na niektorý s hore uvedených displejov, mám šancu niekedy využiť ich možnosti? Aké výhody by mi ich kúpa priniesla, ktoré by boli hodné tých 15k navyše?

    #117385
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Kiko: ociam lahodiaci obraz, to je to najvacsie plus. Cele pouzivanie pocitaca je o pozerani na monitor. Prave ten by mal byt co najmenej zanedbany komponent.

    V standardnom grafickom prostredi (tzn. pokial netreba VELMI PRESNE s neviditelnou odchylkou simulovat offset) vychadza Cinema stale najlepsie. Z vyroby je velmi slusne interne nastavena, takze aj v prostredi bez color managementu zobrazuje cistu neutralnu sedu bez tint-u. Porovnaval som napriklad na uvodnom Apple logu na sivom backgrounde pri bootovani.

    Netreba sa spoliehat len na identickost panelov. Videl som monitory Dell, ktore mali podla specifikacie identicky panel, ale volnym okom som pozoroval u ACD sirsi gamut, hlavne v cervenej a zelenej. S-IPS je inak viditelne lepsi ako S-PVA, staci sa na to pozerat 3 sekundy.

    #117387
    Anathos
    Účastník (Participant)

    Neviem, ci som to zle pochopil, ale aj ako neprofesional v grafike by som si mal vybrat co najdrahsi/najkvalitnejsi monitor uz len z hladiska setrenia oci?

    Ci postaci nebrat co najlacnejsi LCD a uspokojit sa so Samsungom?

    #117391
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    ja odporúčam apple cinema display tiež sa naňho chystám… na update som tiež čakal ale fakt je že si neviem predstaviť čo zásadné by menili .. dizajn je perfektný a mbp ani mac pro iný dizajn nemajú takže musí ostať rovnaký.. parametre sú výborné nie je čo zlepšovať…

    anathos predpokladám že je to myslené tak, že v súčasnosti každý investuje najviac do hw a monitor len ako “dodatok” aby niečo bolo.. lenže v konečnom dôsledku výkon nevyužiješ tak ako display na ktorý budeš čumieť stále či už robíš fotky alebo si na webe alebo pozeráš film to je jedno… a práve tu znamená kvalita zobrazenia veľa .. a využitá viac ako pár Mhz viac výkonu :)

    #117396
    durotrulo
    Účastník (Participant)

    na cineme chyba kamera, je to otrava furt zapinat laptop ked chcem s niekym volat na skype. cital som vsak nejaky rumor ze tie nove by ju uz mali mat.

    #117401
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    myslím že v segmente v ktorom je cinema tá kamera nie je tak zaujímavá no neviem …

    #117407
    Anathos
    Účastník (Participant)

    Presne tak, aby som si stale smeroval celym monitorom na seba, ked potrebujem zmenit uhol, ak ma kamera nebude spravne brat. Este pri takej 20-23″ ano, ale neviem si to predstavit pri 30″ :D

    #117412
    durotrulo
    Účastník (Participant)

    no to mas pravdu, ale jedinym vhodnym (myslim esteticky) riesenim je zatial isight, co je: 1.drahe, 2. zase dalsi kabel :)

    #117414
    Anathos
    Účastník (Participant)

    Inak stale tu vsetci kecate, aka je iSight draha, ako keby sa predavala v kazdom druhom apple store.
    Mate vobec nejaky link na slovensky obchod, kde ju mozno kupit?

    #117415
    durotrulo
    Účastník (Participant)
Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 54 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.