Tip pre všetkých – oprava práv (permissions)

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Tip pre všetkých – oprava práv (permissions)

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Autor
    Príspevky
  • #60668
    renad
    Účastník (Participant)

    Jeden tip – ktorý vám uľahčí život po ” ľubovoľnom update, upgrade, inštalovaní aplikácií ”
    Platí pre všetkých (začiatočníci, pokročilí) !!! – NEZABÚDAJTE na Verify / Repair permission !!!

    Keďže sa tu množia témy, že tomu nejde po upgrade wifi, tomu zase blbne grafika, tomu blbne iné, mne terazky padal Ilustrator CS4 po nainštalovaní, atď. … treba si pripomenúť staré dobré zvyky – a to je oprava práv (verify and repair permission) vždy keď nejako do systému zasiahnete.

    Je to dôležité a doporučuje sa to – lebo každý inštalátor (apple, adobe, tretie strany) je v podstate pre systém “pohroma” – a zanechá kopec “bordelu”, ktorý treba upratať.

    Ja osobne to robím manuálne cez Disk Utility, ale je na to kopec softu (onyx, … atď)

    Hlavne nezabudnúť ako ja teraz – a Ilustrator mi už nepadá :)

    #144833
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Ocividne netusis, k comu sluzi oprava prav. Tvoj tip je, s prepacenim, na nic.

    Oprava prav „neupratuje bordel na disku“ ako sa mylne domnievas. Oprava prav nastavuje povodne prava, tzv. unixovy chown a chmod systemovym suborov (foldre /System, /Library, neviditelne unix foldre /usr, /private atd)

    Nema absolutne ziadny vplyv na sucasti nainstalovane 3rd party aplikaciami. Systemove updaty vykonavaju opravu prav automaticky po nainstalovani.

    Zavadzas takisto, ze instalator je pre system „pohroma“. To je absolutny nezmysel. Do systemovej casti nema pravo zapisovat ZIADNA aplikacia, mimo nativnych Apple (aj to len vybrane – a programatori vedia, co robia). V Mac OS X su prisne delene systemove casti od casti pouzivatelskych.

    Takze, kto toto bude citat – nedajte na rady tohto laika. V pripade problemov pomoze precitat si tento 2 dielny clanok (skopirovat cely riadok do schranky, nie klikat):
    http://www.macplanet.sk/portal/?s=liečime+mac&x=5&y=12

    Tam najdete podrobne riesenie identifikovania a riesenia problemov.

    #144840
    raul
    Moderátor

    :-) hej, laik, to si pokaslal, nie?? :-D

    #144842
    renad
    Účastník (Participant)

    1. Ja som vo svojom príspevku netvrdil, že oprava práv upratuje “disk” – to je tvoj asi len tvoj dohad.
    – myslel som presne to isté čo si ty napísal ty – len inými slovami – teda že upratuje bordel – ktorý sa tou alebo tou inštaláciou vytvorí. To, že inštalátory nie sú dokonalé ani pre mac, je známa vec. Mám mac nejaký ten piatok, tak viem o čom hovorím.

    2. Tak isto som vôbec nepísal, že nejaký inštalátor niečo zapisuje do systému – neviem ako si na to prišiel. Okrem toho systém nie je len samotná zložka “system” ale aj tých pár – asi pre teba zbytočných “vecí” okolo – ako knižnica, účet – kam inštalácia zasahuje.

    Je mojou chybou, že som za slovami ako bordel a pohroma nedal túto značku “:)” – ale tí, kto čítajú (ale aj tí čo nečítajú) moje príspevky – snáď okrem teba – vedia, že slová v uvodzovkách netreba brať až tak vážne :)

    A ešte na záver si nepochopil zmysel článku – a ten je:
    NEZABÚDAŤ na opravu práv po každom update, upgrade, inštalácií a tak podobne. Vyrieši sa tak veľa zbytočných starostí s tým, že po upgrade mi nejto to – alebo to.

    Záver:
    Ak si sa potreboval zviditeľniť na Macblogu – tak ti to vyšlo. Veľa zdaru.

    #144843
    renad
    Účastník (Participant)

    raul:
    áno pokašľal som to – idem na prvý vlak do Handlovej – sypať si popol na hlavu :)

    Ale asi nebudem musieť na vlak – wikipedia to istí:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Repair_permissions

    “Oprava práv je prvý dobrý krok pri riešení problémov s problémami s Mac OS X, ale nie je to všeliek. Súbory, ktorých povolenie bolo nesprávne zmenené, alebo zle navrhnuté – inštalačným balíkom, môžu spôsobiť celý rad problémov až po neschopnosť štartu Mac OS X.”

    #144850
    mrzo
    Účastník (Participant)

    2 Jozef Remen :
    – kludne by som sa nebal pouzil vyraz bordel na disku, nespravne nastavene prava na systemovych suboroch/adresaroch su bordel a je to na disku. Mimochodom chown a chmod nie su synonyma pre filesystemove prava, ale programy na zmenu tychto prav suborov a ich vlastnika.
    – 3rd party aplikacie si mozu a velakrat si aj pytaju pred instalaciou alebo aj pred samotnym spustenim prava “system.privilege.admin” co im podla mna umozni spravit dost dobry bordel v systeme ak niekto nevie co robi…
    – v clanku na ktory odkazujes sa odporuca pouzivanie aplikacie na udrzbu systemu, ktore mimochodom opravuju prava – autor konkretne spomina aplikaciu Onyx a jej pouzivanie raz za mesiac

    Tip nie je uplne na nic ako hovoris, oprava prav sa odporuca pri rieseni roznych problemov s Mac OS, a je casto skutocne ucinna, napriklad v mojom pripade s problemom s autentifikaciou na wifi cez 802.1x. Neviem ci by som ju pouzival po kazdom instalovani softwaru alebo update systemu ale v niektorych pripadoch pomoze a urcite nikdy neuskodi.

    #144853
    Beiju
    Účastník (Participant)

    Ahoj,

    je naozaj potrebne riesit taketo veci na to aby beh OS bol pruzny a rychly? Hmm,mam na mysli aj take veci ako defragmentacia ktora bola spomenuta v inej teme. Ze je potrebne mazat cache, a kadejake upravy disku-cistenie informacii atd.. Len by ma zaujimalo, ci to je dolezite aj pre bezneho uzivatela,alebo sa tieto reci viazu len na ludi,ktory mac vyuzivaju najma na pracu?
    Vzdy som si myslel ze v tomto je Mac OS iny nez Win,ze..vsetko si cisti,triedi,rozdeluje,kontroluje,porovnava sam,a chlapska ruka do toho nie je potrebna.
    Teda,tymto prispevkom sa len chcem spytat ci je potrebne aby som si sem tam nieco nejako v tom disku precistil,alebo tak? ak ano..mozte mi prosim napisat co je dolezite,aby som sem tam na nom spravil? “Upratal” ?Stale sa bavim v tej rovine aby bol jeho chod rychly.
    Dakujem
    :)

    #144854
    renad
    Účastník (Participant)

    Oprava práv je doporučovaná. Ako som spomínal – mne posledne mi pomohla s Illustratorom.
    Bez defragmentácie sa zaobídeš ako ja – celé roky, nebadám žiaden vplyv na chod (rýchlosť systému)
    V podstate tá oprava práv + priebežná kontrola disku – je to jediné minimum čo by sa malo urobiť – vlastne preto je Disk Utility súčasťou OS X.

    Edit:
    bolo by dobré, keby sem napísali svoje postrehy “onyxáci” – aké majú skúsenosti v praxi.

    #144860
    mrzo
    Účastník (Participant)

    2 Beiju – osobne som ano na Win moc neriesil veci preventivne az kym nebolo treba (aj s tou defragmentaciou). Rozdiel s Mac OS je hlavne ten, ze to “az kym je treba” sa vyskytuje” ovela zriedkavejsie, kym vo Windows pri rovnakom style pouzivania to bolo skoro pravidlo aspon raz do mesiaca. Kvoli rychlosti som este nic v Mac OS nic neriesil len ked nieco vyslovene neslo alebo blblo.

    #144861
    renad
    Účastník (Participant)

    beiju:
    Pôvodne som chcel iba poukázať na to, aby sa nezabúdalo na verify & repair permission, ale ak by si sa chcel predsa len dozvedieť viac, napr.: to čo si spomínal – mazanie cache – tak tu je naozaj vynikajúci článok:
    http://www.mujmac.cz/art/sw/nemocny-leopard-par-rad-tipu-a-zasad-jak-jej-udrze.html

    #144886
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Oprava prav a nutnost tohto kroku je dlhotrvajuci mytus. Rozhodne neuskodi, ale zvacsa ani nepomoze.
    Este raz – oprava prav upravuje na povodne hodnoty prava uz nainstalovanych systemovych suborov.

    Tieto subory ZIADNA, zdoraznujem ziadna aplikacia nemoze menit pri svojej instalacii a ani to nerobi. Instalacny balicek (pkg alebo mpkg) len instaluje subory, nijako neovplyvnuje subory uz nainstalovane a systemove.

    Viac tu:
    http://daringfireball.net/2006/04/repair_permissions
    http://daringfireball.net/2006/04/repair_permissions_voodoo

    Ak uz John Gruber nepatri medzi Mac autority, potom neviem kto iny. Daleko vacsiu uzitocnost ma spustenie pravidelnych skriptov udrzby. Ano, z historickych dovodov tam stale je aj oprava prav. Rozhodne to vsak nie je krok, ktory pomoze.

    Pri problemoch s Illustratorom sa osvedcila jedna vec – vypnutie vsetkych jazykov v baliku Illustratora okrem pouzivaneho jazyka. Ja osobne si nepotrebujem „lestit ego“, ako tu spomina renard. Za mna hovoria moje 15 rocne skusenosti s pouzivanim Maca a 10 rocne s pouzivanim Unix-like systemov.

    Robte, ako uznate za vhodne. Mate vlastny rozum. Dovolim si len zacitovat Grubera:
    „It’s this simple: if it were good for your Mac, Apple would recommend it. I guarantee you that the engineers on Apple’s installer team know more than “they” do.“

    A este jedna vec na zaver, tykajuca sa onoho Illustratora, resp. Adobe (a Microsoft) programov vseobecne – „Oprava prav“ nemoze pomoct. Samotny proces „opravy prav“ porovnava zaznamy o instalacii v /Library/Receipts. Do tohto adresara sa ukladaju IBA zaznamy o instalacii vykonanej cez systemovy Installer. Ani Adobe, ani Microsoft aplikacie do tejto kategorie NEPATRIA, pouzivaju totiz vlastne instalatory.

    #144898
    renad
    Účastník (Participant)

    mrzo: díky :):)

    Jozef Remeň:
    Pozri – ja na macu robím od r. 1992 – ale skúsenosti ani moje ani nikoho iného, neoprávňujú robiť osočovania typu “nedajte na rady tohto laika”. Keby si okrem používania bazáru čítal toto fórum – zistil by si, že tu vládne kľud a pohoda, ľudia si tu pomáhajú a radia navzájom a preto mám toto fórum veľmi rád. Keby som napísal vyloženú sprostosť – moderátori by určite skôr či neskôr zasiahli – ale sám si čítal, čo napísal napr.: mrzo.

    O tom Ilustratore to samozrejme viem, dokonca som aj raz pomohol:
    http://forum.www.macblog.sk/discussion/6212/

    Túto tému som založil hlavne preto, opakujem hlavne preto, že som sám zabudol po inštalácii CS4 urobiť repair permission – a Ilustrator mi padal. Po oprave práv už jazdil normálne. To je z praxe, to sa stalo. Keby sa to nestalo – táto téma by možno ani vôbec nebola.
    O tom, že Adobe inštalátor je potvora viem svoje (CS1, CS3 aj CS4). Dokonca sa o tom zmieňuje aj p. Gavlas na tvojom Macplanete. A ja s ním súhlasím a vtedy som tam tuším aj prispel komentárom.

    PS – môj nick je renad – nie renard (alebo si chcel napísať retard ?) :)
    Ja sa neurážam, iba si myslím svoje.

    Z mojej strany je to všetko.
    Veľa zdaru.

    #144941
    raul
    Moderátor

    Jožko, proste je aspom jeden a minimalne par pripadov, kedy tento krok pomoze. My, laici, niekedy urobime aj krok, ktory sa “odbornikom” moze zdat zbytocny, ale niekedy moze pomoct – ak nie, tak sa nic nepokazi, ze???
    Tak co tu riesime? Na zaklade vlastnej skusenosti chcel renad pomoct citatelom, ale ak sa na take prispevky bude reagovat tvojim sposobom, myslim, ze to ludi odradi, aby nahodou nieco nepovedali ako laici :)

    Vazim si vsak tvoju namahu, ze si nam to vysvetlil (nemyslim to ironicky.. ). Urcite ked to budem potrebovat, sa k tomu vratim…
    Takze za vsetkych diky obom: jozefovi, ale aj renadovi .

    #144988
    Vojtin
    Účastník (Participant)

    na opravu prav se vyserte, neni to potreba je to mytus z dob OS 9, cim min se budete vrtat v systemu tim lip vam bude slouzit, mac nejsou windows nebo linux o ktery se clovek musi starat.

    #232115
    lindus
    Účastník (Participant)

    renad mohol by so mi prosim vysvetlit kde v disc uti,nsjdem to verisi and repair`???dakujem

    #232142
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)
    #232158
    mychaello
    Účastník (Participant)

    Pani, celkom pekna diskusia, myslim, ze prinosna. Pre mna teda urcite. Som pouzivatelom OSX jeden rok, stale ta ista instalacia, disk uz plny na 80% [niekedy 90%] a je to vlastne moja prva instalacia. Nerobil som doteraz ziadne zasahy do systemu, vsetko si ide ako ma a to sa dost cudujem, pretoze ako novacik sa rad necham zlakat na otestovanie rozneho softu. Za ten moj laicky rok som teraz k zaveru spozoroval, ze snad ucinnym nastrojom pre mna bude nieco ake CleanApp a podobne produky. Totiz, verim tomu, ze odinstalovana aplikacia si po sebe kompletne neuprace a treba jej pomoct. Doteraz nemozem tomu uverit, ze aplikaciu instalujem cez drag&drop a odinstalujem ju hodenim do kosa. Z tohoto mam usta stale dokoran. Este doplnim, ze moj MPB sa celkom slusne vari, skusam na nom psie kusky via VirtualBox, CrossOver, Vmware Fusion, Parallels – skratka sa snazim najst cestu, ako implementovat moj Mac do nasho firemneho 100% Microsoft prostredia. Samozrejme vsetky platene aplikacia mi bezia v 30 dnovom testovacom rezime a potom sa rozhodnem ci investujem alebo nie. No chcem len povedat, ze mi ich cez HDD preslo uz nespocetne vela a doteraz som neriesil ziadne “upratovanie” s vynimkou odskusania CleanApp – tot nedavno. Co sa tyka vykonu, nemam pocit, ze by moj MBP stracal dych :) Teda aby som pravdu povedal, obcas sa smutne pozriem na tociace sa farebne koliesko pri Safari, inak pohodicka pohodaaaaaa. Kdeze by som toto mohol robit na mojom klasickom PC – v tomto prostredi mam odkrutenych vela instalacii, este z cias DOS a potom 3.11 atd.

    ja by som mal zatál len tolko …

    Este aby som nezabudol naozaj uprimne podakovat hlavne odbornym prispevkom od Jozefa a renad-a – aj ked vzajomne si skocili do virtualnych vlasov :))

    #232212
    iMartin
    Účastník (Participant)

    @mychaello: som na tom podobne. pred nedavnom som si zohnal AppZapper na odistalaciu aplikaci ale moc to nevyuzivam (ked, tak na resetovanie trial verzi, ale o tom pssst ;). Po dlhsom case odporucam stiahnut a spustit CleanMyMac aplikaciu, ktora najde zbytky po odinstalovanych aplikaciach (a aj ine veci, ako prebytocne jazyky a aplikacie pre PowerPC) a napriklad predvcerom, som si nou vypratal 2GB disku. Ale pozor, trial verzia ma limit na odstranenie iba 500MB.

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.