Prechod z windows na Mac OS, praca v kancelarii

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Prechod z windows na Mac OS, praca v kancelarii

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 28 )
  • Autor
    Príspevky
  • #98824
    Jozef Čerňava
    Účastník (Participant)

    Zdravím, mám záujem o kúpu Macu mini pre otca do práce. Nedávno mu odišiel jeho 6 ročné PC s Windows XP, tak si zakúpil mini PC Lenovo s Windows 8. No keďže má 56 rokov a k počítačom sa nikdy moc nemal, dá sa povedať že má k nim averziu tak po týždni mi povedal že mu mám kúpiť niečo čo bude jednoduché na obsluhu aj pre totálneho lajka ako je on a nebude potrebovať do toho kupovať už žiadny ďalší softvér k tým základným úkonom ktoré tam on robí teda prezeranie mailu(používa MS Outlook keďže je to firemný mail) a veci s tým spojené, teda že ak mu niekto pošle súbor v .rar či .zip alebo PDF bez problémov to otvorí a dokáže to ovládať. Dalej samozrejme práca vo MS Word a Excel a občasné prehliadanie internetu. Tak sa chcem spýtať je možné v Mac OS toto robiť bez potreby dalších investící do softvéru, potom či je Mac OS aj v slovenskom jazyku lebo s Angličtinou tiež nie je zrovna kamarát a či by ste mu odporučili takúto zmenu vzhľadom na to že počítače naozaj neovláda?

    #377419
    Lixx
    Účastník (Participant)

    S MS office bude problem. Office 2011 pre Mac nie je po slovensky, je plateny a nie je 100% kompatibilny s office pre windows.
    Samozrejme je tu este free alternativa v podobe iWork, no ten sa ovlada inak ako Office od Microsoftu, nie je plne kompatibilny s MS Office pre windows a tiez nie je slovensky.

    #377421
    Jozef Čerňava
    Účastník (Participant)

    Ale on ani nepotrebuje tak tie dokumenty vytvárať, stačí ak pôjdu prezerať jedine nejaké textové dokumenty vo Worde(v iWork dokáže vytvoriť dokument .doc, resp..docx?) ale hlavne by mu chýbal ten Outlook. Neexistuje nejaká free resp. nie príliš drahá náhrada?

    #377422
    Lixx
    Účastník (Participant)

    V baliku office for Mac je aj Outlook. Okrem toho, ved aj office pre windows je plateny a stoji rovnako ako na Mac.
    iWork dokaze citat a exportovat jednoduchsie dokumenty do v MS formatov (docx…)

    #377498
    Jozef Čerňava
    Účastník (Participant)

    A ostatné teda otváranie .zip , .rar a PDF súborov bez potrby kupovať další softvér?…Ďakujem za odpoveďe.

    #377499
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    PDF je OK, Preview (aplikácia v Mac OS X) ho zvládne, ale na ZIP a RAR zabudni (teda, ZIPko vie extrahovať, ale otvoriť a vybrať len niektoré súbory proste nejde. Tak isto je problém s delenými a heslovanými archívmi – či už pri otváraní alebo vytváraní)… treba dodatočnú aplikáciu, mne sa osvedčila Entropy. Aj The Unarchiver je dobrý. Oboje platené.

    #377502
    igor.i
    Účastník (Participant)

    Myslim, ze najlepsie by si spravil ak by si otca zobral do nejakej apple predajne, aby si “osahal” prostredie mac os, teda nielen on ale asi aj ty. Vsetky ostatne veci ktore pozadujes, su uplne standardne a pouzivame ich vsetci. Ja osobne namiesto Wordu pouzivam NeoOffice a za tych par rokov som este nemal problem s kompatabilitou. Je pravda, ze v poslednej dobe stale viac pisem v Pages, lebo tie dokumenty vyzeraju proste lepsie… ZIP, RAR je predsa bezna vec. Vsetky tieto veci su dynamicke, cize sa nedaju vyriesit sposobom raz a navzdy….Stale je nieco nove.

    #377503
    Lixx
    Účastník (Participant)

    Podla mna s tym zip dramatizujes. Kazdy zip otvoris vstavanou aplikacioua ked chces pokrocilejsie funkcie tak si nahodis nejaku inu aplikaciu,nie nevyhnutne platenu (napr. iZip) Rar archivy zadarmo otvori UnrarX, a to aj delene ci heslovane.

    #377519
    majdy
    Účastník (Participant)

    Prostredie OS X je veľmi jednoduché avšak ak pracoval celý život na Windowse, môže byť preňho niečo mätúce.
    Odporúčam takisto vziať ho aspoň si prezrieť prostredie do nejakej Apple predajne, i keď na prvý pohľad mu to zrejme nič nepovie, je to proste zmena, zmena k lepšiemu, avšak on to vidieť nemusí a nakoniec mu možno bude lepší nejaký Windows PC. Keďže sa jedná o staršieho človeka, ktorý vyslovene má prácu založenú na windows softe, možno by bolo proste jednoduchšie používať proste Windows, čo je viac než logické.

    OS X je v slovenčine.

    Maily prezerať môže cez aplikáciu Mail, ktorá je vstavaná v OS X ako aj všetko ostatné, OS X je stavaný tak, aby hneď po rozbalení bolo možné na ňom vykonávať bežnú prácu, bez potreby doinštalovania ďalšieho softvéru, ale ak potrebuje Outlook tak ten bude treba asi dokúpiť (priznám sa Outlooku nerozumiem a neviem, čo je jeho výhoda, prípade čím je špecifický a potrebný) …

    Práca s PDF samozrejmosť, nepotrebuješ nič sťahovať, systém to otvára okamžite, oproti Windows (neviem ako 8, ale prdošlé vyžadovali Adobe Reader).

    Zip takisto defeaultne bez potreby niečo inštalovať.

    Na ďalšie ako Rar stiahneš The Unarchiver z App Store, ktorý je free (samozrejme vyžaduje vytvoriť nejaké konto – Apple ID pre prístup do obchodov. Stačí jedno pre celý systém a funguje na všetko, čo znamená nový mail s koncovkou @icloud, prístup do iTunes aj App Store, k iCloud webu – synchronizácia, Find my Mac atď…

    Na dokumenty jednoznačne Pages (iWork aplikácia ku ktorej môžeš free stiahnúť aj Keynote – alternatíva k Power Point a Numbers – alternatíva k Excelu). Je to aplikácia od Apple, je free a je to povedal by som taký krajší a jednoduchší office ako Word. Export do Word dokumentov je samozrejmý a kompatibilita je v 99% v pohode. Otázne je či používate nejaké špecifické funkcie Wordu. Pages tuším ako už niekto hore písal v slovenčine nieje.

    Na web Safari výborné, prípadne si stiahne svoj preferovaný browser.

    #377612
    Jozef Čerňava
    Účastník (Participant)

    No vlastne celý ten nápad vznikol na základe toho že on používa iPhone(takže Apple ID už má) a po tom ako naň prešiel si ho nevedel vynachváliť ako je jednoduchý no pri tom zvláda aj zložité funkcie, takže si myslím ze ak je MAC OS na tom podobne ako iOS tak by si zvykol. Do Apple predajne sa chystáme. Zatial sme sa predbežne dohodli ze si ho vyskúša ak sa mu zapáči kúpi ho no bez Officu a skúsi s ním fungovať a ak časom zistí že ho potrebuje tak sa dokúpi. Stojí toľko ako Office na Windows takže je to jedno. No mám ešte jednu otázku a to ohľadom tlačiarne. K PC má pripojenú HP Color LaserJet CM2320nf no už tam som nevedel poriadne naištalovať ovládače lebo neboli kompatibilné s Windows 8…nakoniec sa mi to podarilo až na skener ktorý trocha štrajkoval ale fungoval. Ako to funguje na MAC OS počítam ze tie ovládače z CD od tlačiarne nepôjdu , tak nájdem ovládače a softvér niekde na internete alebo ako sa to rieši?

    #377613
    majdy
    Účastník (Participant)

    Tak v tom prípade si myslím, že by nemal mať problém.
    Výhoda je, že má Apple ID, takže sa len prihlasí a hneď sa mu začnú synchronizovať všetky maily, kontakty, pripomienky, poznámky atď s OS X… Ak cez iPhone aj fotí, určite ocení aj automatický prenos fotiek do počítača pokiaľ bude v dosahu wifi.

    Ak nepôjdete do Microsoft Office, určite môžete stiahnuť aplikácie od Apple, hlavne využijete zrejme Pages. Za to nič nedá a možno už viac ani nebude chcieť nič iné, poprípade len vymaže, ako na iPhone, žiadne zložité procesy odinštalovania, alebo inštalovania. Stiahnuť to ide z App Store (ako takmer všetko). Ďalšia výhoda je, že pri OS X sa nemusí báť ani vírusov a bude to zabezpečené.

    Tlačiareň. S tým ti bude musieť poradiť niekto skúsenejší, ja som len zriedka pri svojích macoch pouíval tlačiareň, ale viem, že ak sa k nejakej pripojíš, skontroluješ v App Store aktualizácie a malo byti vyhľadať poslednú dostupnú. Ak by nie, je možnosť nastaviť (v nastaveniach tlačiarní) a pridať tlačiareň bez použitia driverov z netu, takže, mohlo by to fungovať aj tak…

    Ešte jeden detail k tým ovládačom z CD. Mac počítače už nemajú CD/DVD mechaniku. Bez výnimky. Je však možnosť pripojiť externú ak je to nevyhnutné, ktorú ale treba zakúpiť.

    #377614
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Lixx: áno, s otvaraním problem nie je :-) , teda pokiaľ nemá VELKE RAR-ko kde potrebuje vytiahnut jeden konkretny subor :-)

    Horšie by bolo ak by potreboval vytvoriť delene heslovane RARko

    #377622
    magero
    Účastník (Participant)

    V dnesnej dobe este niekto pouziva delene rar-ka?

    #377624
    igor.i
    Účastník (Participant)

    Ja ked citam tie obavy, ze ci pojde tlaciaren a ci pojde toto a tamto, tak sa musim len poumiat a som rad, ze tieto casy su uz za mnou. Tykalo so to len Win. Mam asi stvrtu tlaciaren, ani s jednou som nezapasil, neinstaloval ziadny soft. System ich bud sam rozoznal, alebo stiahol co bolo treba. Iba raz som hladal ovladace a to na Minoltu. Teraz mam tiez nejake HP, nic som nestahoval, neinstaloval atd…
    Este Ti poradim jednu vec ohladom toho Officu. Stiahni si NeoOffice. Po prechode z Win je to najlepsie riesenie co sa tyka navykov a aj kompatability. Casom zistis, ze dokumenty z Pages su krajsie aj ked nechces:-) ale pokial posiela niekomu dokumenty na dalsiu editaciu, tak to nemusi byt vzdy pohodlne exportovat to do wordu a ma v priecinku vzdy dve verzie atd. Ja co vypustam od seba ako final, tak to ide Pages/PDF a co je na dalsiu editaciu u niekoho tak podla pripadu Pages/Word alebo NeoOffice v doc.

    #377860
    Jozef Čerňava
    Účastník (Participant)

    Tak dnes sme boli v M:ZONE a otcovi sa nakoniec tak zapáčil iMac že si vzal ten, všetko skvelo funguje a je radosť sa naň pozerať :)…akurát iWork tu nie je a na appStore to pýta 18,- euro za každú jednu aplikáciu. Takže neviem aké FREE :)

    #377878
    renad
    Účastník (Participant)

    normálne si stiahni toto: Libreoffice (Mac aj PC)
    http://sk.libreoffice.org/
    Vie to čítať celý MS Office (2003 aj 2007), aj ukladať ako MS Office (2003 aj 2007) … atď., teda aj .doc, .xls, .ppt ale aj .docx, xlsx, … apod.

    Ďalej máš ešte k dispozícii: NeoOffice a OpenOffice (všetko free)

    Načo robiť život komplikovanejším …

    #377885
    odklizec
    Účastník (Participant)

    A co tak zkusit ipad s externou klavesnicou? Bude to mit jako iphone, jen vetsi. Word/excel dokumenty s nejakym sw nebudou problem, to same pdf a archivy. S tiskarnou by mohl byt problem. chtelo by to neco s airprint podporou. Pro cloveka, ktery nehodla delat nejakou super vaznou robotu, by to mohlo byt idealni reseni. Jediny problem by mohl byt flash pri prohlizeni webu. A obcasna nutnost klikat prstem na lcd, kdyz chce clovek presne umistnit kurzor a pise na externi klavesnici. Tady bohuzel mys bude chybet. A bez jb se zadna mys nekona.

    #377886
    driver123
    Účastník (Participant)

    Nie je iwork už rovno nainštalovaný v iMacu? Keď som kupoval Macbook Pro, tak tam bol rovno nainštalovaný. A pamätám si, že priamo počas Keynote vraveli, že iWork je zadarmo ku každému novému Macu…takže ak aj nie je inštalovaný už od dodania, určite bude spôsob, ako ho zadarmo stiahnuť.

    #377892
    mojemeno
    Účastník (Participant)

    Zadarmo je, ale moze sa ti stat ako mne, ze sice mas model rocnik 2013, ale iWork zadara uz uplatnil prvy majitel so svojim apple ID a tebe uz neostava nic ine ako stiahnut trial a vdaka dobrocinosti apple ho aktualizovat na full verziu

    #377894
    majdy
    Účastník (Participant)

    Ku každému novému Macu by mal byť iWork (teda Pages, Numbers, Keynote) zdarma. Sám som ho tak sťahoval po prechode na novú Retinu. Netuším kde môže byť problém, možno treba dať autorizovať iMac, keďže ID už predtým používal, priznám sa, že neviem.

    Pre istotu, pozeráte App Store? nie iTunes Store? Lebo to je rozdiel.

    Je však možnosť stiahnuť trial a následne ti ho App Store rozozná ako originál a v App Store ti ponúkne update na nové verzie, ktoré budú free myslím, to zrejme píše “mojemeno”.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 28 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.