Pred 20 rokmi vyšiel Mac OS X

Apple vydal svoj systém 24. marca 2001 s prvou verziou nazvanou Cheetah.

Operačný systém sa stal okrem iného známy aj tzv. Aqua vizuálom používateľského rozhrania, ktorého prvky pripomínali bubliny a obsahovalo aj priehľadné skrolovacie bary a tlačidlá. Od jeho uvedenia prešiel macOS veľkým vývojom. Práve dnešný oslávenec však pomohol značke upevniť svoju pozíciu na trhu.

Zároveň nové rozhranie prišlo so známym Dockom pre jednoduchý prístup k aplikáciám a súborom, či prekopaným Finderom so správou súborov. Mac OS X stál v čase vydania 129 dolárov a v tom čase museli za upgrade používatelia s Macmi ešte platiť. To sa skončilo v roku 2013. Debut systému mal svoje muchy, ktoré sa napríklad prejavovali problémami so stabilitou. O pol roka po “gepardovi” vyšla Puma, ktorá bola iteráciou pôvodného OS.

S vydaním Mountain Lion sa Mac OS stal OS X a predstavil aj nový minimalistickejší dizajn. Od mačiek Apple v roku 2013 prišiel s OS X Mavericks. Neskôr sa názov operačného systému ešte raz zmenil – s príchodom macOS 10.12 Sierra. Nový názov s malým začiatočným písmenom mal viac produktovo ladiť s iOS určeným pre mobilné zariadenia Apple.

Od Sierry sme sa dostali až k najnovšiemu Big Sur, ktorý sa chce iOS priblížiť asi najviac z doterajších dizajnov.

Používali ste v minulosti Mac OS X?

zdroj: MacRumors, Versions Museum

komentár
  1. Článek o X (desítce) je fajn, ale desítky skončil loni, jako 10.15.7 Catalina.
    Big Sur je 11. (jedenáctka) Spíš tedy na další článek do další etapy…

    1
    2
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.