Apple Event v kocke – čo nové značka včera predstavila? (+anketa)

Nesledovali ste včerajšiu prezentáciu noviniek? Prinášame vám stručný sumár všetkého dôležitého, čo odznelo v Apple Parku.

Dotknúť sa M1

Jednou z očakávaných noviniek bol iPad Pro, ktorý sa predstavil v oboch veľkostných variantoch – 11 a 12,9-palcovej. Novinka dostala v prípade väčšieho z iPadov displej Liquid Retina XDR, ktorý vychádza z externého 6K monitoru Apple.

Zásadnou novinkou je čip M1, ktorý sa po Macoch ocitá prvýkrát v dotykovom zariadení. iPad sa tak stáva špičkou nielen vo svojej kategórii, ale zuby si môže brúsiť aj na segment notebookov. Nová generácia ponúka 2x rýchlejšie úložisko s kapacitou až 2TB a RAM až do 16GB (v prípade 1 a TB konfigurácie) či Thunderbolt / USB 4 konektor.

iPad Pro bude dostupný v polovici mája. Menší 11-palcový model začína naďalej na terajšej cene 799$, 12.9-palcový Liquid Retina XDR model bude začínať na vyššej cene – 1099$. Detailne sme sa novinke venovali v tomto článku.

Dobre známe tajomstvo

Súčasťou Apple Eventu bolo aj odhalenie nového produktu s názvom AirTag. O čo ide? Polohový tracker, o ktorého existencie sme vedeli už pred ohlásením iPhonu 11, je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a má certifikáciu IP67 odolnosti voči vode a prachu.

Funguje s prepojením na aplikáciu Find My, ktorá je dostupná pre iOS, Mac aj internetový prehliadač. Párovanie funguje podobne hladko ako pri AirPods – tracker stačí priložiť k iPhonu. Majitelia iPhone 11 a 12 môžu vďaka ultra-širokopásmovému čipu U1 využívať precíznu lokalizáciu predmetov na milimeter presne.

Novinka vychádza na 29$/kus alebo 99$ za sadu 4 AirTagov. Podrobne si o trackeroch Apple môžete prečítať aj v našom samostatnom článku.

Vyfarbený desktop

Redizajn 24-palcového iMacu prichádza s novým M1 procesorom ale aj novým dizajnom, čo vidno už na prvý pohľad.

Nemyslíme pritom iba hranatejšie línie, ktoré prilbižujú produkt dizajnovému jazyku z Pro Display XDR ale aj farebné varianty, do ktorých môžu budúci majitelia “obliecť” svoj iMac. Tých je celkovo sedem.

iMac v novom tele bol objemovo zredukovaný o polovicu, jeho hrúbka je tak iba 11,5 mm. Desktop ponúka 24-palcový 4,5K displej s True Tone, P3 gamutom a antireflexnou úpravou.

Cena novinky začína na 1299$, objednávky zase 30. apríla. Farebnému iMacu sme sa venovali aj v tomto podrobnom článku.

Vylepšený zážitok z videa

Apple včera predstavil aj novú generáciu Apple TV 4K. S novinkou prichádza aj redizajnovaný ovládač, po novom Siri Remote. Apple TV 4K disponuje čipom A12 Bionic a ponúka výrazný posun v grafickom výkone, decodingu videa a spracovaní zvuku.

Vďaka novému čipu podporuje Apple TV 4K vysoký frame rate HDRDolby Vision. Videá s dynamickou akciou sa pri 60 snímkoch za sekundu prehrávajú plynulejšie a živšie. Novinka podporuje v súčasnosti najrýchlejší štandard WiFi 6 či HDMI 2.1.

Podrobnejšie info k novej Apple TV nájdete v tomto článku.

Smartfón vo fialovej

Menšou novinkou je aj nový farebný variant pre minuloročný iPhone. Jarné, fialové prevedenie je dostupné pre modely iPhone 12 a iPhone 12 mini. K čerstvému “náteru” pribudne aj zladený ochranný kryt.

Ktorá novinka vás zo včerajšej prezentácie zaujala najviac?

Máte z eventu Spring Loaded svojho favorita? 

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.