WWDC20: Apple konečne podporuje VP9, tým pádom aj YouTube v 4K

Apple vyriešil zásadný nedostatok Safari a Apple TV 4K.

WWDC20 priniesla oznámenie mnohých softvérových noviniek. Jednou, ktorá prišla tak-povediac pod radarom, je však oznámenie podpory VP9 kodeku. Okrem iného to znamená, že Safari a Apple TV budú konečne podporovať prehrávanie videa na YouTube v 4K.

Podpora 4K videa na YouTube patrí medzi kľúčové novinky operačného systému tvOS 14, funkcia bude z pochopiteľných dôvodov limitovaná len na Apple TV 4K. Jedná sa o menej výrazne prezentovanú funkciu, nemusím ale asi dodávať, že ide o dlho žiadanú a užitočnú vec pre majiteľov 4K televízorov, ktorí tak museli byť odkázaní buď na streamovanie z iného zariadenia alebo používanie YouTube aplikácie na Smart TV alebo inom zariadení (napr. na Xbox One). Taktiež by to malo znamenať podporu HDR, ktoré YouTube tiež podporuje.

Ďalšou novinkou systému tvOS je možnosť zdieľania zvuku s dvomi pármi AirPods pripojenými súčasne k jednej Apple TV. Prehľad ostatných noviniek systému tvOS 14 nájdete tu.

tvOS 14

Ďalšou novinkou je oznámenie podpory WebP formátu v Safari 14 na iPhone, iPade aj Macu. Tento formát obrázkov už dnes aktívne využívajú stránky ako 9gag. Formát, ktorý vyvinul Google v roku 2010, ponúka stratovú aj bezstratovú kompresiu a oproti bežným formátom JPG a PNG vedia byť súbory až o 35% menšie. Tiež priamo nahradzuje GIF, keďže podporuje animované obrázky. Formát je už niekoľko rokov podporovaný prehliadačmi Chrome, Firefox a Microsoft Edge, do prehliadač Safari pribudne až koncom roka. Taktiež pribudne podpora HDR videa v Safari.

macOS Big Sur Safari Improved Tabs

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.