Aký názov dostane nový macOS?

S pripravovaným predstavením novej generácie operačného systému vždy ide ruka v ruke aj uvažovanie o tom, ako Apple novinku pomenuje.

Od mačiek k turistike

WWDC 2020, ktoré odštartuje už o necelý týždeň, má priniesť viacero zaujímavých noviniek. Veľká aktualizácia systému pre platformu Mac nemôže chýbať. Otázkou ostáva, aké meno novému prírastku do rodiny macOS v Cupertine vyberú.

Apple mal svoju chvíľku s faunou – najmä s mačkovitými šelmami. Bol tu napríklad gepard, puma, tiger, leopard či lev. Neskôr prešli v Apple na geo tematiku a inšpiráciu brali z rôznych destinácií – OS X Mavericks, Yosemite, Sierra aj Mojave, alebo aktuálna Catalina.

Checklist

Cupertino si obvykle chráni plánované názvy trademarkom a zo zoznamu registrovaných značiek, ktorý sa na svetlo dostal po predstavení OS X Mavericks, ostáva posledná štvorica: Mammoth, Monterey, Rincon a Skyline. Apple patenty na tieto názvy priebežne aktualizoval a udržiaval tak názvy “pri živote”.

Napríklad v prípade Cataliny však nešlo o meno, ktoré by patrilo na spomínaný zoznam. Apple tak občas prekvapí a zvolí niečo celkom iné. Takisto majú v Cupertine záľubu v nadväznosti názvov – spomeňme napríklad Sierra a High Sierra alebo aj starší Yosemite a nasledujúci El Capitan.

Inšpirácia ARM architektúrou?

V prípade macOS 10.16 má ísť o nie celkom prelomový update, takže je možné, že aj pri názve Apple nejakým spôsobom nadviaže na ostrov Catalina. Na druhej strane, Apple má oznámiť aj svoje plány s ARM architektúrou a možno tento zlomový moment bude reflektovať aj v názve nového macOS, ktorý by sa teda mohol vybrať celkom nový smerom.

Aký názov nového macOS by ste vybrali vy?

Ktoré z možných mien je váš favorit?

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.