Steve Jobs v reakcii na tajné archivovanie dát o polohe iOS zariadení: My nikoho nesledujeme

Zatiaľ čo niektorí zákazníci rovno žalujú Apple za porušenie súkromia, jeden sa pokúsil získať vysvetlenie priamo od riaditeľa Applu, S. Jobsa. V e-maili žiadal o vysvetlenie, prečo iPhone pasívne archivuje svoju polohu. Žiadosť okorenil tým, že by sa rád dozvedel viac pred tým, ako prejde na Droid (s mobilným operačným systémom od Google – Android). Ten ho totiž nesleduje.

Steve Jobs reagoval tradične stručne a veľa nových informácií jeho odpoveď nepriniesla. V prvom rade uvádza, že Droid používateľov sleduje. Apple však nikoho nesleduje a informácie, ktoré o tom kolujú, sú nesprávne.

iOS zariadenie však vašu polohu napriek tvrdeniam Steva Jobsa skutočne ukladajú. Používajú pre to informácie z mobilných a Wi-Fi sietí, nie GPS. Možno tým myslel to, že Apple tieto informácie nijak nepoužíva.

komentárov
  1. kludne nech uzivatel prejde na android, ten nearchivuje lokalne data ale rovno ich posiela do google. A to vravim ako android uzivatel. Ked chcete aby vas nikto nesledoval, vyhodte telefon a zakopte sa pod zem. Zial taka je dnes doba.

    0
    0
  2. Zvlastne, uz roky sa tu ponuka sluzba lokalizacie od Orange aj T-Mobile. Zatial sa tymto nikto nezaoberal, preco zrazu takato zbytocna debata? Kedy kto cital celu zmluvu, ked si bral novy telefon od niektoreho z providerov? Zas jena zbytocna bublina.

    0
    0
  3. Mňa by zaujímalo že či bi Apple dokázal podľa toho vystopovať Ukradnutý iPhone… mne pred mesiacom nejaka dobra duša potiahla 4ku ta také niečo by som privítal.. čo myslíte? Ak hej tak komu by som tam mohol napísať?

    0
    0
  4. Marcel: ak si pouzival mobileme tak si ho mozes lokalizovat. To ale funguje na inom systeme (GPS) ako toto ukladanie pohybu telefonu, ten sa nikam neposiela

    0
    0
  5. Marcel, na vystopovanie je idealna sluzba MobileMe, konkretne Find My iPhone, ktora uz je od FW 4.3 zadarmo .. ak si ju nemal aktivovanu a nedokazes si telefon lokalizovat sam, bohuzial, nikto iny ho pravdepodobne nenajde .. Na policii si vypytaju IMEI a povedia ze s tym budu nieco robit, ale vsetci vieme, ako sa tym “velmi” zaoberaju .. :-/

    0
    0
  6. Nie ze by mi bolo uplne jedno ak by ma niekto bezdovodne sledoval ( to by sme si vysvetlili velmi rychlo) ale tato tema trapi asi len paranoikov, resp. ludi co sa maju dovod bat

    0
    0
  7. Marcel
    presne uvital by som aby v takomto pripade sa vylozili karty na stol a ukazali kto a ako kedy preco pouzil telefon ktory mu nepatri!!!

    0
    0
  8. marcel: existuje funkcia “find my iphone”, ale neviem ci funguje aj u nas.

    inak zas je to len medialna bublina asi vytvorena konkurenciou. ak to robi kazdy je to OK. ak to robi Apple, tak je to zle. teda, ak informacie o polohe AKEHOKOLVEK telefonu ma mobilny operator, tak je to v poriadku. ak to ma Apple, tak to uz nieje.

    nehovorim ze je to uplne koser, ale tak neh potom clovek ma pevnu linku. a navyse, myslim ze komercne su ovela ovela viac vyuzitelne vase informacie z facebooku, to je zlata bana. neverim na nejake konspiracie ze nas teraz ide velky brat sledovat. vsetky tieto veci sluzia iba ucelu maximalizovat zisk. z udaju o vasej konkretnej polohe az tak vela nik nema.

    taketo data su preto efektivne iba vo velkom meradle a podla znamej citacie, to uz nieje tragedia, ale statistika, tj kolko casu priemerne stravi clovek v akom prostredi. taketo informacie mozu byt uzitocne pri vyvoji, mozu sa pouzit na efektivne distribuovanie signalu a efektivne pokrytie. alebo ak clovek strati telefon, alebo pri policajnom vysetrovani (lokalizacia pachatela ppomocou jeho telefona je celkom rozsirena)

    v momente ako clovek ma pri sebe sim kartu tak je sledovatelny, takze ak iphone este duplicitne uklada taketo data, tak to je riziko toho byt pripojeny na siet (hociaku), dokonca to moze byt pre koncoveho uzivatela aj vyhodne.

    samozrejme, je tu moznost, ze potom apple moze tieto udaje vyuzivat v zalobach proti nemu, alebo pri nejakych reklamaciach, ale tak kto ma ciste svedomie a nechce sa v dohladnej dobe sudit s applom, tak je v pohode.

    ina kava by bola ak by tieto informacie dalej predaval.

    0
    0
  9. Je az zarazajuce s akou radostou sa vsetci podelite o to kde sa prave nachadzate. Keby Vas dal sledovat zamestnavatel alebo rodic asi by ste z toho neboli nadseny. A co tak uplne cudzia osoba? Nech sa Apple voci tomu postavi zodpovedne a povie naco mu to skutocne je! A ohananie sa vetou “vsak to je v zmluve” prosim vas to nemoze mysliet nikto vazne. Ked apple prida do dalsieho iOS 5 aplikaciu ktora bude na vasom displayi v case necinnosti zobrazovat reklamu a vy budete musiet s tymto nezmyslom suhlasit ak budete chciet iOS 5 tak to preglgnete a ide sa dalej?

    0
    0
  10. @Marcel: na najdenie ukradnuteho/strateneho iPhone alebo iPad staci mat aktivne konto MobileMe a pouzit Apple aplikaciu Find My iPhone, ktora ti zobrazi jeho polohu, pripadne na dialku spusti zvukovy alarm alebo zablokuje zariadenie.

    0
    0
  11. @Marcel, ked mas aktivovane find my phone cez mobile.me tak by sa to malo dat lahko. Ked sa ale pytat ako na to, tak asi nemas :(.

    0
    0
  12. :D bohužiaľ tú som aktivovanú nemal čo je moja vina.. :( Ja sa len pýtam lebo sa mi to zdalo logické žeby tam mohli mať aj polohu môjho iPhonu a možno by sa podelili.. kto vie rozhodne sa im pokúsim objasniť čo najlepšie situáciu možno že mi pomôžu ;) ak nie tak čo už Iphone 5 a prve čo bude hodim si Find my iPhone..:( Len komú napísať support? alebo na ich fórum?

    0
    0
  13. Po prve – kliknutim na “Suhlasim” s podmienkami iOS sme vsetci so zbieranim dat o polohe suhlasili. Fakt, ze si to takmer nikto neprecital, je irelevantny. Sme dospeli ludia a ked sa pod nieco podpiseme tak je to len nasa zodpovednost.

    Po druhe – v pripade ze Apple tieto informacie uklada iba na NASICH iPhonoch/iPadoch a nasledne po synchronoizacii su iba v NASICH compoch, cize data sa nedostavaju nikam mimo NASEHO dosahu, dochadza vlastne k porusovaniu sukromia? Ak mi niekto ukradne iPhone/iPad tak je to moj problem, ktory naviac mozem prava vdaka sluzbe “Find my iPhone/iPad” ktora tieto data vyuziva na dialku zablokovata a tym si SVOJ iDevice a SVOJE data chranit. Ak sa mi niekto nabura do compu a najde tento subor, tak mam rovnaky problem nielen so suborom s tymito datami, ale so vsetkymi datami ktore v compe mam.

    0
    0
  14. pred tym ako pisete svoje uzasne rady si precitajte aspon letmo diskusiu…
    vsetci pisete to iste ako nejaka retardovana rodina.

    0
    0
  15. Marcel, ukladanie pozicii im nepovie kde je telefon, lebo sa to deje lokalne. Tie data su na tvojom ukradnutom iPhone, ktory je uz asi davno sformatovany. Najst ti ho ale mozu, musis podat tresne oznamenie (hodnota iPhonu presahuje limit) a casto sa stava, ze pri raziach policia zabavi velky pocet phonov, ktore potom vracia majitelom.
    Aj ked je to utrpenie, odporucam policiu.

    0
    0
  16. @hurfo: s tymi reklamami. Predpokladam, ze mas doma telku. Verejnopravna televizia vysiela reklamy medzi programami (zakon jej neumoznuje porcovat nejaky film ci inu relaciu) a komercne vysielaju reklamy po cca 15 minutach v dlzke aj 12 minut. Nie vzdy je tomu tak, samozrejme, ale uz nevynechavaju ani nocne filmy. Takze co sa reklam tyka, s tym neurobis nic. Taky je zakon.
    Co sa zmluv tyka, kedze si ich spomenul, nepamatam si, ze by som kedy bol v T-Mobile upozorneny na to, ze mi budu chodit reklamne SMSky od tretej strany, a napriek tomu sa mi to stalo, a stava sa to kazdemu, kedze chodia SMSky na skvele Alfa Romeo, a neviem co za blbosti. Ked som kontaktoval firmu, ktora dane SMSky rozposiela, natrafil som asi 5x alebo mozno menej, na sekretarku, lebo vecne tam nikto nebol, raz to bol obed, inokedy neviem co. Na maily nereaguju!!! Takze o com to je?
    A co sa lokalizacie tyka. Mne to osobne prilis nevadi, prave pre pripad, ze by sa mi telefon stratil alebo bol odcudzeny. Keby sa nekradlo (co si neviem predstavit), tak s tym mam mozno vacsi problem. Nebudme uz taki paranoici ako sami americania su? Vsade vidia nepriatela.

    0
    0
  17. Hurfo,ci co si to,ty sa delis o svoju poziciu nielen s Apple a ani o tom nevies.Banka ta monitoruje,mobilny operator ta monitoruje,tak co si sa dosral teraz?Hod telefon do kanala,vrat sa na strom a daj si pyzamo!

    0
    0
  18. Mne ukradli MacBookPro vie niekto ci by s dal najst?
    Viem len ze existuje databaza ukradnutych a servis by mal upozornit praveho majitela ked by sa mu dostal do opravy.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.