Recenzia: Telefón Samsung Galaxy S - aký je Android z pohľadu Apple používateľa

Recenzie | Alexander Mravčák, 05. Október 2010

Samsung Logo

Nie je zvykom, aby na serveri zaoberajúcom sa takmer výlučne Apple produktami vyšla recenzia na konkurenčný telefón, ktorý až na to, že s iPhonom súperí, nemá so značkou nič spoločné. Prečo sme urobili výnimku? Je to prosté, nemohli sme odolať pokušeniu preskúmať, aká je táto „horúca novinka“, jeden z najpopulárnejších a najlepšie vybavených telefónov na trhu, v porovnaní s našim obľúbeným iPhonom. Zistiť, aký vyspelý je systém Google Android, druhý najpopulárnejší systém moderných mobilných telefónov, ktorý zaznamenal deväťnásobný medzriročný rast a náskok Applu neustále zmenšuje. Je pravda, čo sa hovorí? Je tento takzvaný „iPhone killer“ už taký pokročilý — po hardvérovej aj softvérovej stránke — že už nemá absolútne žiaden význam ostávať pri iPhone? Snažili sme sa, aby sme recenziou neodpovedali len na otázky Apple fanúšikov, ale na otázky každého, komu nezáleží len na tom, koľko megahertzov, megapixelov a megabajtov telefón má, ale či sa dá skutočne používať.

Samsung Galaxy S
---

Na úvod

Pokiaľ nie ste zorientovaní v krátkosti telefón predstavím. Samsung i9000 Galaxy S je inteligentný telefón s štvorpalcovou multidotykovou obrazovkou, ktorý stavia výrobca aj recenzenti ako priamu konkurenciu iPhonu. Skutočne priamu. Samsung niekoľkokrát povedal, že telefón má lepší displej, alebo lepšiu anténu, ako zariadenie od Apple. Je to telefón, ktorý vám ponúknu u operátora asi prvý, keď poviete, že chcete iPhone a práve ho nebudú mať na sklade. Pokiaľ má váš kamarát HTC Desire alebo Sony Ericsson Xperia X10, tak potom Galaxy S je niečo veľmi podobné.

Mňa poznáte určite ešte menej ako Samsung, takže stručne: Posledné tri roky som používal iPhone a naozaj mi vyhovoval. Telefón od Samsungu som nikdy nemal. So systémom Android som sa už stretol, nikdy som však telefón nevlastnil, v mnohom som teda ostal prekvapený a nepripravený. Presne ako budete vy. Doma mám Mac a spolieham sa, že telefón si s ním bude rozumieť. Samsung som mal sedem dní, počas ktorých som ho používal ako hlavný telefón, iPhone ležal vypnutý doma na stole.

Samsung Galaxy S

Poster Andy vs Apple; autor ilustrácie: Chris Bishop

Deň prvý: Hardvér

Dizajn a hardvér telefónu je to, čo je zjavné hneď. Galaxy S je z rovnakej sorty zariadení ako iPhone — placka, ktorá ma na prednej strane veľký displej, pár tlačidiel a to je všetko. To nie je jeho jediná podobnosť. Vďaka kovovému rámiku, aký mal aj iPhone 3G či 3GS, sa zariadenie podobá tak veľmi, že nebyť veľkého vyrazeného loga Samsung na vrchu, väčšina neznalých si ho určite popletie.

Ako prvé som si všimol váhu telefónu. Samsung je o 20 gramov ľahší ako iPhone 4, a je to naozaj cítiť. Telefón je aj veľmi tenký — má necelý centimeter. Teda menej ako predchádzajúce modely od Apple a len o vlások (pol milimetra) viac ako najnovší iPhone. Na spodku má zariadenie zvláštny výčnelok, ktorého som sa sprvu obával, avšak absolútne neprekáža, či už je telefón v ruke, na stole, alebo vo vrecku.

Zariadenie je o pár milimetrov väčše ako iPhone — a aj keď som myslel, že podobný rozdiel sa stratí, je celkom citeľný. Napriek tomu, že je citeľný, určite to nie je niečo, čo by mi vadilo. Prečo aj? Do ruky aj vrecka sa pohodlne zmestí.

V recenziách zvyknú dielenské spracovanie Galaxy S chváliť. Oproti kovu iPhonu 4, ale aj oproti ostatným Applom, mi však Samsung v ruke pripadal skôr ako čínska hračka, o ktorej budem zajtra čítať v novinách, že ju museli stiahnuť z trhu. Nič proti.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S

Porty a tlačidlá

Na nabíjanie a synchronizáciu používa telefón univerzálny Micro USB port, a aj keď nemôžem povedať, že mám doma viac Micro USB káblov ako Dock káblov, zmena je pre väčšinu určite vítaná. Pokiaľ si na ceste zabudnete nabíjačku, je celkom veľká šanca, že vám ju požičia niekto s Nokiou, Sony Ericssonom či HTC.

Dock konektor však predsa len chýba — kvôli príslušenstvu. Reproduktory s kolískou na iPhone a iPod sú bežné, reproduktor, do ktorého by ste mohli strčiť telefón s Micro USB som ešte nevidel (naviac by tam bol dole hlavou). Rovnako je to s FM transmittermi či inými stanicami do auta, AV káblami, externými akumulátormi, pripojiteľnými mikrofónmi a tak ďalej. Nehovorím, že sa nenájdu aj nejaké doplnky kompatibilné so Samsungom, pokiaľ však máte príslušenstvo pre iPhone, bude to pre vás predstavovať zbytočnú investíciu. Množstvo z týchto problémov, napríklad zapájanie v aute, by sa vyriešilo, keby mal Galaxy zabudovaný FM Transmitter. Žiaľ, rovnako ako iPhone, nemá ho.

Samsung čerpá inšpiráciu od iPhonu aj v tlačidlách, v mnohom sa však líši. Samozrejmosťou je ovládanie hlasitosti na ľavej strane zariadenia. Pod obrazovkou sa nachádza tlačidlo „Home“. Z každej strany je vedľa neho však ešte jedno tlačidlo — naľavo je to „Menu“ a napravo „Naspäť“. Tlačidlo na zamykanie/odo­mykanie a vypínanie telefónu sa nachádza netradične na pravej strane telefónu. Sprvu mi umiestnenie spôsobovalo problémy — vyzeralo to tak, že Samsung ho presunul len preto, aby sa v niečom od iPhonu líšil. Po pár dňoch si však na to zvyknete a má to aj malú výhodu. Pri bežnom držaní je tlačidlo na dosah, nemusíte teda meniť hmat, aby ste zamkli telefón, tak ako na iPhone.

Samsung Galaxy S

Až pri absencii hardvéroveho spínača pre tichý režim na Samsungu som si uvedomil, aká skvelá je táto drobná funkcia iPhonu. Telefón sa stišuje rovnako ako to bolo štandardom pred príchodom iPhonu — podržíte chvíľu tlačidlo na vypnutie a zvolíte požadovanú možnosť.

SIM karta

SIM karta sa v telefóne nachádza pod batériou, pri výmene treba telefón vypnúť. Opäť ďalšia z výhod iPhonu, ktoré si uvedomíte naplno až keď o ne prídete. Samsung si však u mňa nahnal dobré body tým, že používa štandardný formát SIM karty a na výmenu so sebou netreba stále nostiť na to určený nástroj.

Skutočne zábavné je, že aj keď si Kórejská firma uťahovala z Apple, kvôli problémom so signálom na iPhone 4, Galaxy S trpí problémami rovnako. Keď som telefón chytil určitým spôsobom, signál za pár sekúnd klesol úplne na nulu. Na rovnakom mieste mi na iPhone 4 klesal pol minúty a aj potom ostali 2 paličky.

Výdrž batérie

Galaxy má odoberateľný kryt, pod ktorým sa skrýva vymeniteľná batéria. Fakt, že iPhone má batériu zabudovanú je často kritizovaný, osobne som ale nikdy na telefóne batériu nemenil. Naozaj. Batéria v Samsungu má kapacitu úctyhodných 1500 mAh — jej reálna výdž však bola — aspoň v mojich testoch — absolútne mizerná. Kým najnovší iPhone mi vydrží 8 hodín zmiešanej prevádzky so zapnutým displejom, Samsung necelé 4. Ako je to možné? Veď procesor je prakticky rovnaký, displej používa šetrnejšiu technológiu a kapacita batérie je o niečo vyššia ako v iPhone. Nech sa nad tým zamýšľam ako chcem, jediné racionálne zdôvodnenie vidím v operačnom systéme. Multitasking funguje na Androide inak ako na Apple telefóne. Kým na iPhone sa mi cez noc (pri nečinnosti) vybije batéria možno o 2 alebo 3 %, na Samsungu sa vybije o 10 až 20.

Áno, mohlo to byť spôsobené tým, že telefón nebol úplne nový, ale pár týždňov používaný. No a? Veď batéria by vám mala vydržať minimálne rok alebo dva. Pri monotónnej neprerušovanej činnosti, napríklad prehrávaní videa, vydrží Samsung zhruba o dve hodiny viac, pripomeniem však, že iPhone tu vydrží 12 hodín. Nechcem prilievať olej do ohňa, ale v priebehu týždňa som niekoľkokrát siahol do vrecka aby som zavolal, len aby som si uvedomil, že telefón je zapojený na nabíjačke. Trávil tam skutočne veľa času. Čo je ešte zaujímavé, telefón vám od určitého percenta batérie nedovolí zapnúť prehliadač alebo spustiť fotoaparát.

Samsung Galaxy S

Foto: GSM Arena

Displej

Priznám sa, po hardvérovej stránke som bol asi najviac zvedavý na Samsungom tak veľmi ospevovaný displej. Po týždni môžem povedať, že je veľmi dobrý, nie je však lepší ako ten na najnovšom iPhone.

Najprv plusy. Veľmi dobrá je veľkosť, displej Samsungu má o pol palca väčšiu uhlopriečku ako telefón Apple. Vďaka inému pomeru však nie je takmer vôbec zmenená jeho kratšia strana (5,23 cm oproti 4,93 na iPhone). Druhá stana je predĺžená výraznejšie — z 7,4 cm na 8,71, teda takmer o jeden centimeter a tretinu. Pri aplikáciách som však mal pocit, že väčšia obrazovka je nevyužitá — prostredie nie je na Androide tak rozumne rozložené ako na iPhone. Obrazovka je teda výhodná najmä pri prezeraní videa.

Galaxy disponuje zobrazovacou technológiou Super-AMOLED, a aj keď marketing firmy je skôr zábavný (kedy bude Hyper AMOLED a Turbo-mega AMOLED?), technológia ma príjemne prekvapila. Farby sú výrazné a sýte, porovnateľné s iPhonom 4 a značne lepšie ako na ostatných mobiloch. Rovnako skvelé sú pozorovacie uhly a čierna je tá najhlbšia, akú som kedy videl. Aj v absolútnej tme je nerozoznateľná od vypnutého displeja — keď občas telefón pri zapínaní aplikácie zobrazil iba čiernu, nebol som si sprvu istý, či sa zariadenie nevybilo a nevyplo. Opäť — najväčšie využitie som videl pri fotkách a filmoch — ktorých farby sú podané na Samsungu výborne.

A teraz to zlé. Galaxy má rozlíšenie 800×480, teda o kus menšie ako iPhone 4. Hustota pixelov je 233 na palec, čo je teoreticky fajn a keby som skúšal telefón pár týždňov dozadu, bol by som sa najskôr tešil. Možno bohužiaľ, a možno našťastie, som však medzitým videl iPhone 4, a detailnosť displeju je oproti nemu značne horšia.

Po chvíli používania som si všimol aj ďalšiu zvláštnosť. Všetky jednoliate plochy majú cez seba pri detailnejšom pozretí akúsi mriežku. Problém postihuje aj písmená, ktoré sú vďaka tomu v malej veľkosti o niečo menej čitateľné. Dôvodom je podľa všetkého takzvaná Pentile matica bodov, ktorá v jednotlivých pixeloch vynecháva striedavo buď červený alebo modrý subpixel, čím sa dosiahnu nižšie výrobné náklady a spotrebu, má to však svoje dôsledky.

Na AMOLED displejoch je často kritizované, že majú veľmi zlú viditeľnosť v priamom slnečnom svetle, od Samsungu som teda veľa neočakával, ale prekvapil. Pri priamom porovnávaní je displej na slnku len o trochu menej čitateľný ako ten na iPhone.

Môj celkový dojem bol, že kým na filmy či fotky je Samsung lepší, na prehliadanie internetu, aplikácie, text a všetko ostatné nie.

Deň druhý: Operačný systém

Konečne niečo zaujímavé. Samsung Galaxy S je vybavený systémom Android, prakticky jediným systémom na mobilné telefóny, ktorý iOS-u dokáže aspoň konkurovať (používa ho HTC, Motorola, Sony Ericsson a ďalší). Napriek tomu, že verzia 2.2 tohto systému bola vypustená v máji, na Samsungu Galaxy S je len 2.1, a upgrade je nemožný. Firma sľubuje aktualizáciu neskôr v tomto roku, vo všeobecnosti však platí, že aktualizácie na Andorid nevychádzajú. Dôvod je prostý — výrobcom viac ako na spokojnosti zákazníka záleží na tom, aby predali druhý telefón skôr. Galaxy okrem štandardného systému obsahuje aj jeho nadstavbu od Samsungu s názvom Touchwiz. Čo konkrétne nadstavba „zlepšuje“ sa asi nikdy nedozviem, pretože vypnúť ju možné nie je. Vždy keď teda budem spomínať systém Android, rátajte s tým, že o ňom hovorím vrátane samsungových úprav a rozšírení.

Tak ako čerpá hardvér telefónu Galaxy S zjavnú inšpiráciu v iPhone 3G/3GS, tak čerpá jeho softvér zjavnú inšpiráciu v systéme iOS. Bezostyšné kopírovanie a lá Microsoft však má pre zákazníka výhody — telefón nie je úplne neznámy a zvyknete si naňho rýchlejšie.

Až také rýchle to však nie je. Začnime symbolicky — obrazovkou na odomykanie. Kým na iPhone je prostredie premyslené tak skvele, že ho pochopí bez vysvetlenia 10-mesačné batoľa, ja som sa po prvom zapnutí Samsungu iba vyjavene pozeral, čo vlastne telefón chce. Skúšal som ťukať, pridŕžať prst dlhšie, ale nedarilo sa. Až nakoniec som prišiel na to, že mám „chytiť“ celú obrazovku a „odsunúť ju“. Je to neskutočne jednoduché — ale až keď viete ako na to. iPhone 4 som požičal desiatkam ľudí, nikdy som žiadnemu nemusel vysvetliť, ako zariadenie odomkne. So Samsungom by som to musel robiť zakaždým. Neskôr som zistil, že na novom telefóne sa inštrukcie zobrazujú, na mojom však neboli.

Plocha

Na ploche vás privítajú známe ikony. Videl som Gmail, Maps či Phone, dosť ich však chýbalo. Prezrel som ostatné plochy, no neboli ani tam. Vskutku, Android organizuje aplikácie trochu iným spôsobom. Plocha neslúži na organizáciu všetkých aplikácií, ale iba na tie obľúbené — podobne ako dock v Mac OS X. Programy sú schované v priečinku Applications, tie ktoré používate často, môžete jednoducho „vytiahnuť“ na plochu. Sprvu mi v orientácii pomohlo aj vyhľadávacie políčko, ktoré sa nachádza na vrchu prvej obrazovky a skveje sa veľkým nápisom Google.

Samsung podporuje na ploche widgety. Pár zaujímavých „miniaplikácií“ som mal umiestnených vedľa ikon počas celého týždňa a nemôžem povedať, že sú v niečom zlé, drvivá väčšina je popravde zbytočná. Treba si uvedomiť aj ich veľkosť – môžu zabrať kľudne až osem alebo dvanásť miest na ikony, teda polovicu alebo trištvrtinu obrazovky.

Samsung Galaxy S

Aplikácie

Trochu odlišná je aj navigácia v aplikáciách. Kým na iPhone máte vo väčšine aplikácií v ľavom hornom rohu šípku pre návrat o jeden stupeň (presunutie na domovskú obrazovku je na oboch telefónoch riešený stlačením tlačidla), na Androide je na návrat vyhradené hardvérové tlačidlo. Je to aj výhoda, vo všetkých aplikáciách sa vracia úplne rovnakým spôsobom — no aj nevýhoda, tlačidlo sa nestláča fyzicky, je len „dotykové“ a tak sa vám bežne stane, že sa vrátite omylom iba pri obyčajnom držaní telefónu.

Rovnako má Samsung aj druhé tlačidlo pre zobrazenie menu v aplikáciách. Keďže väčšina tlačidiel a možností aplikácie nie ja štandardne zobrazená, zjavia sa až po stlačení tohto tlačidla. Musím povedať, že tento nápad sa mi veľmi nepozdáva. Nikdy som nevedel, čo môžem v menu hľadať, keďže od jednej aplikácie k druhej sa to líši, a dokonca niekedy sa to mení aj rovno v jednej aplikácii. V iPhone je všetko umiestnené priamo, takže je všetko jasné a ušetríte si aj zbytočné „kliky“.

Softvérovo je Galaxy vybavený veľmi podobne ako iPhone. Má štandardné aplikácie pre volanie a SMS, prehliadač a prehrávač hudby a filmov (o tých viac v samostatných častiach), aplikáciu na fotenie a prehliadanie fotiek, kalendár a e-mailový klient. To čo má Samsung „naviac“ oproti iPhonu, je asi desiatka nevymazateľných aplikácií tretích strán, ktoré nepotrebuje ani 5 percent používateľov, a mnohé z nich som ani za týždeň nezapol. Každý, kto podobné aplikácie potrebuje, si ich na iPhone za 5 minút nájde v App Store a stiahne. Hádam teda, že ich jediný význam je, aby si mohol Samsung odfajknúť všetky položky v porovnávacích tabuľkách.

Neprekvapivo, systém je veľmi spätý s Googlom a s vaším Google účtom. Niektoré aplikácie sa bez vášho prihlásenia ani nespustia. Prepojenie je naozaj veľmi pohodlné. Akonáhle som raz zadal svoje prihlasovacie údaje, mohol som sťahovať aplikácie z Marketu, mal som prístup ku svojim kontaktom, k e-mailu, a dokonca som si mohol písať s tými pár ľuďmi, čo používajú Gtalk. Telefón sa vás však snaží trochu násilne uzavrieť do Google vesmíru, to sa firma zrejme naučila od Apple. Aplikácia na chat nepodporuje okrem Gtalku žiaden iný protokol, pokiaľ chcete nastaviť iný e-mail ako Gmail, dá sa to, ale iba v sekundárnej, nie tak dobrej aplikácii (Galaxy má programy Gmail a Mail).

Rýchlosť a multitasking

Systém ma prekvapil svojou rýchlosťou, väčšina aplikácií sa zapla okamžite. Samsung disponuje rovnakým procesorom, ako ten, čo používa iPad či iPhone 4 a je podobne rýchly, ak nie rýchlejší. Takýto je väčšinu času. Párkrát za deň sa však stane to, že pri zapnutí aplikácie alebo urobení nejakého úkonu na 5 alebo 10 sekúnd jednoducho primrzne. Nie je jasné, či pracuje, oddychuje, alebo je niekde v ríši snov. Nereaguje ani na opakované ťukanie, vypnutie a vlastne na nič. Na starom iPhone sa tiež nejedna pokročilá aplikácia zapína podobnú dobu, je však aspoň jasné čo sa deje.

Multitasking je na telefóne urobený odlišným spôsobom ako na iPhone. Kým na Apple telefóne môžu aplikácie využívať len obmedzené funkcie, na Androide, aspoň z mojich pozorovaní, sú prakticky bez hraníc. Za všetky uvediem jeden príklad, Twitter a Facebook klient som si nastavil na pravidelné obnovovanie, a vždy keď som vošiel do aplikácie, čakali tam hneď aktuálne správy.

Toto je veľmi pohodlné, žiaľ, poplatok vo forme dvakrát rýchlejšie vybitej batérie nie je veľmi adekvátny. Keď som sa stretol s kamarátom, ktorý Android používa už dlhšie, spýtal som sa ho na to. „Google tvrdí, že aplikácie bežia po zatvorení v úspornom režime, ale to je samozrejme hlúposť“, povedal. „Dajú sa teda nejako vypnúť?“ spýtal som sa, „nie, až do reštartu bežia všetky, čo boli otvorené. Existuje na to aplikácia“. Hm, ďakujem pekne.

Notifikácie

Snáď v každej recenzii Android telefónu je medzi „kladmi“ na kraji strany uvedený systém notifikácií. Pôvodne som si myslel, že recenzenti jednoducho v mori nezaujímavostí nevedia nájsť iný klad a čudoval som sa, čo je zlé na systéme notifikácií na iPhone. Už sa nečudujem. Notifikácie na Androide sú naozaj oveľa lepšie.

Keď sa stane nejaká udalosť (napríklad nový e-mail), správa krátko prebehne v statusbare, potom tam svieti počet neprečítaných notifikácií. Keď prstom ťuknete na statusbar, nech ste v hociakej aplikácií, a potiahnete dole, dostanete sa na obrazovku upozornení, kde ich vidíte všetky a môžete si ich ďalej rozkliknúť, alebo hromadne vymazať.

Z notifikačnej obrazovky sa tiež ovláda prehrávanie hudby a môžete tu vypnúť alebo zapnúť WiFi, 3G, či Bluetooth. Niečo ako SBSettings na iPhone, ale bez jailbreaku.

Čo mi na Androide prekážalo možno najviac, boli zdanlivé maličkosti, ktoré však majú pri bežnom používaní celkom výrazný vplyv. Pekným príkladom je systém Copy & Paste, ktorý sice ani na iPhone nie je dokonalý, no na Androide je vyslovene zlý. V každej aplikácii sa používa inak, a napríklad vo webovom prehliadači musíte na jeho vyvolanie blúdiť v menu a potom máte na označenie iba jeden pokus. Ďalšia vec je presúvanie sa v texte, pri ktorom vám na iPhone pomáha virtuálna lupa. Na Androide musíte trafiť presne, prst nemôžete postupne posúvať.

Systém je celkovo oveľa menej konzistentný a v rôznych častiach vyzerá až ako nedorobený alebo odfláknutý. Kým aplikácia na prehrávanie hudby je prepracovaná podobne ako tá na iPhone, aplikácia Gmail vyzerá, ako keby ju „zbúchali“ za tri dni. Miesto ikon sú v nej len veľké neforemné tlačidlá s textom.

Kým aplikácia na prehliadanie fotiek má všetko, čo by mala mať, a pri presúvaní z jednej fotky na druhú sa skutočne zobrazí animácia posunutia ako na iPhone, pokiaľ fotky zobrazujete cez Fotoaparát, pri pohybe sa jednoducho vymenia bez animácie.

Čerešnička na torte detailov sú ikony. To, že nie sú tak pekne spracované sa dalo očakávať, v mnohých prípadoch sú však aj vyslovene nejasné a zavádzajúce. Tak napríklad, aj keď je checkbox v negatívnom stave, vizuálne je stále zaškrtnutý, líši sa iba farba značky — sivá alebo zelená. Keď to neviete, pár hodín sa nastaveniam naozaj čudujete.

Klávesnica

Dôležitá je klávesnica. Galaxy má dva prakticky úplne odlišné typy klávesníc. Štandardne nastavená je „Samsung klávesnica“, ktorá je v podstate skopírovaná no nedotiahnutá iPhone klávesnica a potom „Swype klávesnica“. O Swype som počul už veľakrát, a podobne ako pri Androidových notifikáciách, nikdy som si nemyslel, že by to naozaj mohlo byť také dobré. A opäť som sa presvedčil o omyle.

Na Swype klávesnici nepíšete ťukaním, ale ťahaním prstu od jedného znaku k druhému tak, aby ste utvorili celé slovo. Bol som naozaj prekvapený, ako spoľahlivo to funguje, kľudne sa môžete pomýliť a pridať písmeno naviac, zabudovaný slovník je kvalitný, a zistí, aké slovo ste chceli napísať. Nemal som pocit, že by bol Swype rýchlejší, to nie, bol však určite pohodlnejší, menej náchylný na chybu a dalo (vlastne muselo) sa na ňom písať bez problémov jedným palcom. Pokiaľ aj náhodou máte slovo, ktoré Swype nevie rozoznať, môžete ho normálne naťukať bez toho, aby ste klávesnicu prepli. Ak naopak, „nakreslíte“ niečo nejasne, dá vám softvér na výber.

Deň tretí: Internetový prehliadač

Browser je celkom podstatná časť moderného smartfónu. Ten na Samsungu je aj dobrý aj zlý. Veľmi pozitívnym prekvapením je rýchlosť. Presným testom som telefón nepodrobil, ale zdal sa mi rýchlosťou vykresľovania veľmi podobný iPhonu 4. Veľmi to pomáha hlavne keď ste pripojení mobilne. Po stránke sa pohybuje presne tak isto ako na iPhone, približuje sa dvoma prstami, alebo dvojitým ťuknutím jedného prstu.

Takmer rovnako kvalitný bol rendering, ktorý bol, vďaka rovnakému vykresľovaciemu jadru, tiež prakticky totožný so stolným počítačom. Niekoľkokrát sa mi však aj tak stalo, že z neznámeho dôvodu bol text na stránke zarovnaný na opačnú stranu, alebo že bol presunutý do iného stĺpca. Po refreshi stránky sa problém vyriešil, a tak bol zrejme spôsobený iba krátkodobým výpadkom signálu, aj tak sa mi však na iPhone nikdy nič podobné nestalo. Trochu mi vadilo aj to, že vždy pri pohybe po stránke sa obrázky „rozpixelovali“, čo som na iPhone tiež nikdy nepostrehol.

Aj keď niektorí by mohli mať po veľkom Adobe humbuku pocit, že všetky mobily sú vybavené Flashom, a nástroj nepodporuje iba zlý-zlý Apple, vyvediem vás z omylu. Mobilný telefón Samsung Galaxy S nepodporuje Flash o nič viac ako Apple telefón. Vlastne, možno dokonca menej, keďže keď Galaxy narazí na Flash, nezobrazí nič, ani modrú kocku lega ako iPhone. Firma Flash sľubuje rovnako ako Android 2.2, o tom sa však môžeme rozprávať, až keď to bude mať niekto v rukách.

Rozhranie prehliadaču

Hlavným rozdielom v prehliadači je teda používateľské rozhranie. Tak ako vo všeobecnosti na platforme Android, väčšina možností je skrytá pod tlačidlom menu. Chcete prepnúť tab, alebo otvoriť nový? Chcete refreshnúť stránku, lebo sa odmietla načítať? Vrátili ste sa naspäť a chcete ísť opäť dopredu? Na všetko musíte použiť Menu a teda je to o jedno ťuknutie viac. Priamo z obrazovky prehliadača je dostupná iba zmena adresy a uloženie momentálnej stránky ako bookmark. Návrat je možný cez hardvérové tlačidlo, to je ale všetko. Niekomu to môže vyhovovať, keďže pár centimetrov štvorcových je ušetrených na zobrazenie obsahu stránky, mne osobne však zbytočné kroky vadili.

Opäť ako v prípade celého systému, mi chýbali veci, ktoré som na iPhone považoval len za veľmi nepodstatné maličkosti, a až pri ich absencii som si uvedomil, aké sú užitočné. Jeden príklad je scrollovanie na vrch po ťuknutí na statusbar. Druhý sú tlačidlá „Predchádzajúce“ a „Ďalšie“, ktoré pomáhajú prepínať medzi políčkami keď vyplňujete webový formulár. Keď vám polku obrazovky zaberá klávesnica, trafiť sa do požadovaného poľa prstom nie je veľmi ľahké.

Deň štvrtý: Android market a sťahovanie aplikácií

Alternatívou k Apple App Store na sťahovanie externých programov je na Samsungu Galaxy S služba Android Market. Prihlásite sa pomocou svojho Google účtu, teda toho istého čo používate pre Gmail. Frontend aplikácie je veľmi podobný ako ten na iPhone, umožňuje prehliadať vybrané aplikácie, kategórie, najlepšie aplikácie či posledné pridané. Čo treba uznať, servery Googlu sú oveľa rýchlejšie (alebo je len služba lepšie optimalizovaná) a aplikácia je teda svižnejšia pri načítavaní dát aj cez mobilnú sieť.

A k aplikáciám samotným. Musím konštatovať, že programy, ktoré by mali byť prakticky rovnaké, napríklad oficiálny klient pre Twitter alebo Facebook, sa sice dajú používať, sú však výrazne menej schopné ako ich iPhone verzie. Veľmi zle je na tom aj ich prostredie. Vývojári používajú ikony pomenej, spoliehajú sa väčšinou len na jednoduché tlačidlá s textom, ktoré zaberajú trikrát toľko priestoru. Toto platí dokonca aj pre väčšinu hier, ktoré som videl.

Na druhej strane je treba povedať, že aplikácie si veľmi dobre poradila s tým, že takmer každý Android telefón má iné rozlíšenie (a možno práve preto je ich prostredie také, aké je), drvivá väčšina aplikácií funguje aj na šírku, čo sa o iPhone nedá povedať. Pri hrách, naopak, diverzita rozlíšení prekáža. Grafiku majú niekedy kvôli zväčšeniu viditeľne rozostrenú.

Samsung Galaxy S
Samsung Galaxy S

Napriek tomu, že Google sa hrdí tým, že počtom titulov stále dobieha Apple, výber je v skutočnosti len veľmi skromný. Tak napríklad hry, našiel som zopár celkom zábavných, mal som však pocit, že kým na iPhone sú skutočne dobrých hier desiatky alebo stovky, na Androide sa dajú porátať na prstoch. Chýbajú kvalitné tituly väčších značiek ako napríklad Gameloft alebo EA. Najlepšia závodná hra, ktorú som našiel pre Galaxy bol Raging Thunder, solídna hra, ktorá sa však s titulmi na iPhone ako Real Racing, Asphalt alebo NFS nedá porovnať. Ani po niekoľkých pokusoch sa mi nepodarilo naraziť na schopnú RSS čítačku, aj najlepšia z tých, čo som vyskúšal, bola zhruba taká, ako zlá čítačka na iPhone.

V Markete zato nájdete množstvo nelicencovaných plagiátov, aplikácií s tématikou Simpsonovcov, Family Guy, dokonca aj úplne očividnú kópiu hitu Flight Control s názvom Air Control. Google je možno až príliš „otvorený“, v recenziách na aplikácie priamo v Markete sa napríklad dočítate, kde si môžete programy sťahovať nelegálne.

A to je vlastne aj jediná možnosť, ako si nainštalovať platenú aplikáciu. Také totiž pre slovenský trh nie sú dostupné. Ešte raz — na Samsungu Galaxy S nie je možné cez Android Market stiahnuť žiadnu platenú aplikáciu, ste odkázaní na voľné tituly a takzvané „lite“ verzie. Zaobísť sa teda budete musieť bez väčšiny kvalitnejších programov.

Zvláštny je aj samotný proces sťahovania aplikácií. Telefón vás vždy pred ním alibisticky upozorní, čo všetko môže program robiť. Väčšinou sú tu zahrnuté položky ako telefonovať, vymazávať ľubovoľné súbory z karty a podobne.

Deň piaty: Hudba, filmy, fotky, synchronizácia

Multimediálne prehrávače v posledných rokoch dosť výrazne klesli na obľúbenosti vďaka tomu, že všetky ich funkcie už vedia zastávať aj smartfóny.

Samsung, teda aspoň ten, ktorý som používal, má 16 GB zabudovanej pamäte. S väčšou kapacitou sa nevyrába, môžete si ju však rozšíriť pamäťovou kartou Micro SD. Všetky teoretický klady a zápory menovať nebudem a ani ich neviem, jeden veľký rozdiel mi je však známy. Kým za dvojnásobnú kapacitu iPhonu musím doplatiť 120 €, za dvojnásobnú kapacitu Galaxy zaplatím zhruba 40 €.

Otázka ale je, či sa na túto pamäť vôbec dá niečo nahrať. Vyskúšal som teda pripojiť telefón k počítaču. Žiaľ, neudialo sa nič. Skúsil som pozrieť nastavenia, kde sa dala vybrať voľba pripojenia na počítač. Na výber bola asi pätica (!) viac alebo menej známych možností pripojenia, z ktorých najrozumnejšie znelo „Mass storage pripojenie“. Pripojil telefón opäť, stále však nič. Po určitom čase som prišiel na to, ako ďalej a stiahol som notifikačný panel, kde bola možnosť pripojenia telefónu. Vybral som pripojiť.

A stále nič. Po ďalších dlhých chvíľach, keď som menil možnosti pripojenia, pripájal a odpál telefón a reštartoval ho, som sa rozhodol pomôcť si na internete. Po pár minútach som zistil, že problém je bežne diskutovaný a riešenie je zapnúť v nastaveniach takzvaný USB debugging. Urobil som tak, a telefón sa mi podarilo pripojiť. Skúsenosť to nebola príjemná, na druhej strame, viem si predstaviť, že prvá skúsenosť windows používateľa s iTunes nie je o nič lepšia.

Od tohto bodu sa to však naštastie iba zlepšovalo. Hudbu sa mi podarilo nahrať na prvýkrát, stačí vytvoriť novú zložku a nahrať do nej pesničky. Galaxy prehráva MP3, čo ma veľmi prekvapilo, nemá problém ani s AAC hudbou naimportovanou z CD priamo cez iTunes. Prehrávač hudby vyzerá takmer rovnako ako ten na iPhone. Ponúka prehliadanie všetkých pesničiek, podľa autora alebo playlistu, pri prehrávaní zobrazuje veľkú fotografiu albumu a tlačidlá pre zapauzovanie pesničky, jej preskočenie a spínače pre náhodné miešanie (shuffle) a opakovanie hudby. Hlasitosť sa dá nastaviť iba pomocou hardvérových tlačidiel.

Prehrávač funguje aj po uzamknutí telefónu, kde sa dá ovládať aj cez widget z odomykacej obrazovky. Rovnako sa dá ovládať odhocikadiaľ zo systému po vysunutí notifikačnej obrazovky. V skratke povedané, viac alebo menej sa prehrávač používa úplne rovnako ako ten na iPhone. Jediná vec, ktorá sa mu dá vyčítať je, že hudba sa vypne pri zapnutí fotoaparátu. Nenašiel som tiež maličkosti, ako napríklad vlastné hviezdičkové hodnotenie pesničiek alebo počet prehratí, toto však zrejme veľa ľuďom chýbať nebude.

Pokiaľ nechcete nahrávať pesničky ručne, môžete použiť program dobuleTwist, ktorý je v podstate iTunes pre Android a používa aj vašu pôvodnú iTunes knižnicu. Možno nemá toľko možností, ale na účel synchronizácie mi poslúžil veľmi dobre.

Veľkým plusom pre Samsung je (minimálne pre niektorých) zabudované rádio. Je celkom dobre použiteľné a jednoduché, funguje však len po zapojení slúchadiel. Veľkým sklamaním je kvalita zvuku. Čakal som niečo podobné, ako pesničky, ktoré mám uložené, je to však sto a jedna. Basy sú veľmi slabé a reprodukcia je celkovo horšia a menej kvalitná. Som si vedomý, že analógový prenos nemôže byť taký kvalitný, ale v aute rádio určite takto neznie. Aby to nestačilo, rádio zďaleka nenájde každý kanál, iba tie s lepším signálom.

Video

Galaxy prehráva samozrejme aj video. Tu má nad iPhonom prevahu — okrem štandardnej dvojice MP4/H.264 si poradí aj s kodekmi DivX a Xvid, teda tým, čo býva väčšinou označené ako AVI. Ušetríte si teda prácu s konverziou. S čím si telefón neporadil, bol anamorfický formát, teda keď jeden pixel neodpovedá štvorcu, ale obdĺžniku. iPhone mi rovnaké video spracuje bez problému, našťastie sa však nejedná o bežne používaný štandard.

A aké je samotné prehrávanie videa? Ako som spomínal, väčšia AMOLED obrazovka je veľmi nápomocná. Pomer strán takmer presne spadá na 16:9 (presnejšie je to 5:3, teda 16:9,6). Farby sú veľmi sýte a pekné, mám dokonca pocit, že Samsung si pomáha a ešte viac ich softvérovo kontrastuje. Toto má zmiešané výsledky v tmavých scénach, kde síce uvidíte viac, zvýrazňujú sa však kompresné artefakty a šum a finálny obraz teda vyzerá skôr zle.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát telefónu má 5 megapixelov (2560×1920), teda prakticky rovnako ako iPhone. Napriek tomu sú však fotky o niečo menej detailné, telefón má aj o niečo horšie podanie farieb, aj keď toto sa líši od jednej fotky k druhej. Galaxy nemá blesk, čo mu býva často vyčítané. Problém je aj v rozhraní, ktoré je zaplnené množstvom poväčšine naozaj zbytočných nastavení. Tak napríklad, až spätne som zistil, že zozačiatku som fotil v rozlíšení 640×480 (0,3 megapixelu), lebo recenzent, ktorý mal telefón predo mnou nastavil také.

V recenzii iPhonu sme veľmi kladne ocenili kvalitu videa. Aj keď Samsung má rovnaké rozlíšenie, teda slušných 1280×720, kvalita je opäť horšia. Záznam mi skôr pripomína, keď niekto upscaluje video do rozlíšenia, v ktorom pôvodne nebolo. Videá sú naviac nahrávané v nie až tak rozšírenom formáte 3gp.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S

Záver

Po týždni so Samsungom Galaxy S a Androidom som ostal pozitívne prekvapený. V skratke — hardvérovo, až na kvalitu dielenského spracovania, Galaxy nemá chybu. Softvérovo sa jedná o telefón s ktorým spravíte takmer všetko to, čo na iPhone, budete si však musieť zvyknúť na ťažsie ovládanie a horšie prostredie. Rozhodujúce sú ale dve veci: žalostná výdrž batérie (zhruba polovica oproti najnovšiemu iPhonu) a ešte slabšia dostupnosť aplikácií tretích strán.

Samsung Galaxy S bez viazanosti stojí o 200 € menej ako iPhone 4 — 490 € oproti 690 €. Myslím si, že aj napriek rozdielu sa viac oplatí kúpa iPhonu 4. Pokiaľ máte cenový strop, povedzme 500 €, radšej by som vám navrhol zvážiť kúpu iPhonu 3GS. Áno, má horšie rozlíšenie, horší fotoaparát a je aj pomalší ako Samsung, má však rovnaké jednoducho použiteľné rozhranie a výber aplikácií ako iPhone 4.

Samsung i9000 Galaxy S nie je zlý telefón, vlastne je celkom dobrý, svojho najväčšieho konkurenta však neprekonáva.

Za zapožičanie telefónu ďakujeme spoločnosti Orange

05.10.2010 o 08:29

Taky jsem si s nim hral, byl jsem pomerne spokojen. Je to dobry kousek, a Android ma slusne naslapnuto. Nicmene duvody proc jsem se rozhodl pro iPhone4 byly: Vetsi zakladna software, prisvetlovaci dioda. To jsou dve nejvetsi vyhody iPhone. At si rika kdo chce co chce, Market zdaleka stale nedosahuje kvalit Appstore.

05.10.2010 o 08:34

Myslim, ze relativne objektivna recenzia, velmi podobne pocity som mal aj ja z Androidu (nie priamo s Galaxy S). Neskryva zjavne klady ako su napriklad spominane notifikacie. „Potesilo“ ma priame porovna signalu na rovnakom mieste s iPhone 4.

05.10.2010 o 08:37

no tretinovy rozdiel v cene oproti Iphone – ja myslim ze to stoji celkom za to. Inak recenzia sa mi zda mierne zaujata v niektorych castiach, ale inak v pohode.

05.10.2010 o 08:52

Taky jsem si s nim hral, byl jsem pomerne spokojen. Je to dobry kousek, a Android ma slusne naslapnuto. Nicmene duvody proc jsem se rozhodl pro iPhone4 byly: Vetsi zakladna software, prisvetlovaci dioda. To jsou dve nejvetsi vyhody iPhone. At si rika kdo chce co chce, Market zdaleka stale nedosahuje kvalit Appstore.

05.10.2010 o 09:02

Tesať do kameňa túto recenziu. Rok som používal iPhone 3G, potom som si povedal, že teda vyskúšam ten Android. Kúpil som si HTC Desire, ten som mal pol roka (aj som upgradoval na 2.2), ale nakoniec som ho predal a momentálne čakám na iPhone 4. Tie telefóny sú porovnateľné, ale len teoreticky. Akonáhle ich človek reálne nejaký čas používa, uvedomí si, že je to niečo rozdielne.

05.10.2010 o 10:12

„… budete si však musieť zvyknúť na ťažsie ovládanie a horšie prostredie ". Ospravedlnujem sa ale s tymto absolutne nesuhlasim. Popravde narazam iba na to "horsie prostredie“ kedze nemam samsung galaxy S ale iny telefon s androidom. Nikdy som iPhone nemal a strasne po nom tuzil, to znamena, ze som na nom nikdy realne nepracoval. Jedine som si ho skusal v apple storoch a predajniach mobilnych operatorov a fascinoval ma. No nakoniec som si poriadil mobil s androidom lebo ma zaujal viac. A musim povedat, ze pracovne prostredie na Androide mi vyhovuje ovela viac ako na iPhone. Brat ma iphone, minule sme sedeli a ja (zvyknuty na android) som mal nieco spravit, vratit sa a nieco pospustat, nastavit, vyhladat (uz neviem presne). Podstata je, ze som sa nevedel ani pohnut. Kym som na to dosiel, ako to funguje trvalo to zopar desiatok sekund az som si zanadaval, ze tak otrasne prostredie je nieco neskutocne…. Tod moj nazor. Tazsie ovladanie a horsie prostredie MOZE mat pre uzivatela ktory chce prejst s iPhone. No pre uzivatela ktory iphone nemal, URCITE nie. Ja osobne by som iphone neodporucal nikomu, kto ho predtym nemal, jednoznacne android. (A nemyslite si, ze nemam rad Apple, fanboi sice nie som, ale mac-i zboznujem a pouzivam macbook ako jediny a dosial najlepsi laptop aky som kedy mal)

05.10.2010 o 10:28

Dakujem pekne za super rec!

05.10.2010 o 10:41

Velmi hezká recenze. Děkuji.

05.10.2010 o 11:00

je to sice sukromne medium, nemusel som to citat, ale ked nieco recenzujem, tak sa snazim byt viac objektivny…uz posledna veta v prvom odstavci („…ale či sa dá skutočne používať.“) napovedala, kam sa chcete uberat a teda vychvalit iPhone 4 ale az na tu objektivnost je ta recenzia dobra, niektore ine servery by sa mohli ucit…

05.10.2010 o 11:23

Pekna recenzia, dobre sa to citalo. Vyzera, ze autor sa nanho pozrel triezvym pohladom, aj ked z principu trosku zaujatym… :) Bol som zvedavy prave na pohlad iPhone pouzivatela na Android telefon. Ta vydrz ma fakt prekvapila, android market (pocet a kvalita aplikacii) je znama a ocakavana vec – predsa len Apple tym, ze ho rozbehol ako prvy, cenovou politikou pre vyvojarov, velkostou trhu a aj tolko kritizovanou schvalovacou politikou ma jasne navrch.

05.10.2010 o 11:32

Ďakujem za detailnú recenziu. Pomohla :0)

05.10.2010 o 12:24

Vyborna a detailna recenzia, suhlasim s vacsinou poskytnych info.

05.10.2010 o 13:09

„Firma sľubuje aktualizáciu neskôr v tomto roku, vo všeobecnosti však platí, že aktualizácie na Andorid nevychádzajú.“

S touto vetou sa neda velmi suhlasit, s realitou nema spolocne prilis vela.

Pozrime si telefony dostupne na nasom trhu :

  • Motorola Milestone, zacal sa predavat s Android 2.0. Dostal update na 2.0.1, 2.1, 2.1-update1 (fix niektorych zavaznych chyb 2.1), v Q4/2010 dostane posledny update na 2.2
  • HTC telefony – na takmer kazdy model vysiel oficialny update, a po ukonceni supportu je tu stale XDA-developers, resp. CyanogenMod, ktory prinasa novsie verzie Androidu pre starsie zariadenia (napriklad aj 2.2 pre T-Mobile G1).
  • Sony Ericsson – cierna ovca Androidu, stale sa nedokazu dokopat k updatu na 2.1 :). Ale aspon je to prislubene :D.
  • Samsung – tiez tu plati ze nejaky cas dava aktualizacie vyrobca, a potom je tu XDA-Developers.
  • LG a zvysok – neriesim :).

Vo vseobecnosti teda plati, ze na Androidacke telefony aktualizacie vychadzaju, az na vynimky. Nimi su SE (vzdy to boli mantaci, a stale su) plus malicky vyrobcovia, kde sa to ani neda ocakavat.

05.10.2010 o 13:22

Velmi dobre spracovana recenzia. Paci sa mi, ako citlivo pisete temy „Mac vs svet“. V praci mam moznost pohrat sa a skusit si v podstate vsetky mozne smartphony a ich platformy. A zatial jedine zariadenie, ktore ma oslovilo a ktore mi pride ako jediny naozaj schopny konkurent pre iPhone bol Samsung Bada. Skuste sa niekedy pozriet aj na tento OS (resp. telefon Samsung Wave). Sice mu chyba taky ekosystem aky ma iPhone, ale v principe je to IMHO prvy schopny touch OS hned po iOS.

05.10.2010 o 13:47

prešiel som z 3GS na Galaxy S a polepšil som si vo všetkych smeroch(iPhone 4 som nemal, možno bude ešte lepší), síce som mal rozpruplne pocity na začiatku ale treba pochopiť ako to u androidu funguje

neviem jak sa podarilo vybiť telefon za 4 hodiny, ale výdrž je lepšia ako u 3GS, netreba nechávať programy v multitaskingu( AMOLED žerie taktiež viac pri svetkých farbach, takže najlepšia mať programy v v tmavšom UI)

browser a aplikácie horšie než na iPhone niesú, síce nevyzerajú tak pekne ale majú viac možnosti, ovladanie je o zvyku je fakt že hier je menej, ale Gameloft hry(Asphault 5 priamo v Samsung markete)) sa dajú stiahnuť na webe Gameloftu, EA hry existuju tiež, NFS shift behá plynulo web a text je lepší než u 3GS, iPhone 4 má ešte väčšie rozlišenie než Galaxy S, tak chapem, že to tam autorovi prišlo lepšie

super je bezdratový prenos so Samsung televízorom, blesk mi nechýba nemal som ho ani u 3GS, vadia mi iba tri veci:

-neide nakupovať v markete, češi už ale môžu, tak hádam nebudeme dlho čakať ani my -firmware a Touchwiz není uplne vyladení(pomale štartovanie aplikácií a občas mikrolagy v menu), po naištalovaní LauncherPRO z marketu sa to zlepšilo, vyladené to bude asi až u os 2.2

  • update firmwaru sa robí cez program Samsung Kies, ktorý je uplne strašný
05.10.2010 o 14:23

Objektívna a dobrá recenzia. Dikes Alex, takže Android radšej nikdy :) iOS je jednoducho Apple :)

05.10.2010 o 14:23

iphone 4 samozrejme avi prehrava. Aj ked cez oplayer. Je len otazka casu, ked aj cez vlc, tak ako na ipade.

05.10.2010 o 17:09

Asi jedna chyba, programy v multitaskingu se daj zabít, stačí podržet hlavní tlačítko a tam povipínat programy, které právě běží, takže žádný restart.

Baterie – Buď byla špatně nabýjena nebo je vadná. Pokud já vím, tak Galaxy S vydrží přes 8 hodin.

05.10.2010 o 21:58

Z pohladu iPhone-istu naozaj celkom objektivna recenzia. Nebudem tu pisat o iPhone, kedze ho poznate.

Android je o generaciu mladsi ako iOS. Moznosti zmeny rozhrania, pouzitie aktivnych widgetov, prehladne notifikacie, live wallpapers, to vsetko je dnes spicka v mobilnom svete. HW tlacidla back a menu na vsetkych Android telefonoch sa zdaju na prvy pohlad nezvykle ale zavadzaju jednotnost pre vsetky aplikacie. Bezpecnostny model aplikacii je na Androide o dost dalej ako na iPhone (to som trosku odbocil). System nie je uzavrety na iTunes, clovek ma nad telefonom ovela lepsiu kontrolu. Jednoducho to nie je cierna skrinka. Aplikacie je mozne instalovat bez potreby stahovat ich z Andoid alebo ineho marketu. Dalsou vyhodou je portovanie HTC widgetov. iPhone 4 zatial nevie plne vyuzit potencial najma na homescreene. Mat tam par ikon, to je dnes predsa len hamba. Adroid umoznuje uplne iny pristup k vyuzitiu rozhrania telefonu.

par homescreen z Android telefonov http://www.an­droidtapp.com/…a­cement-app/

ps. Mam mobil WM6.5 primerane vytunovane. Skoda, ze tento system uz odchadza do vecnych lovist. Adroid a IPhone (aj ked iba 3kovu verziu) mam dostatocne pretukany. Na WM mobile skusobne pouzivam Android 2.2 s plne funkcnym flashom 10.x. Prehravanie videa napriklad so stream.cz je plne pouzitelne. Takze je len otazka casu, kedy Samsung bude upgradovat.

Ked ako nezavisly WM pouzivatel porovnam iPhone a Adroid telefon typu Samsung Galaxy S, tak jedinu vyhodu vidim v jednoduchosti pouzivania iPhonu a niektorych (zatial) kvalitnejsich aplikaciach. S jednoduchostou rozhrania iPhonu vsak suvisia aj niektore obmedzenia nastaveni, v com ma Android nepomerne navrch. Ak bude chciet Apple konkurovat, v dalsej verzi OS sa musi priblizit moznosti customizacie rozhrania Androidu. Displeje su porovnatelne, rozlisenie iPhone 4 pri takejto velkosti displeja nedava zmysel. Ostatny HW je porovnatelny, iPhone je v lepsom obale, preto asi aj tazsi. Vo vsetkom ostatnom je Andoid vo vyhode – otvorenost systemu, vyuzitie ako bezny mass storage, masivna podpora Googlu (co moze niekomu vadit). Este vsak musim dodat, ze Android je mlady system a nie je tak stabilny ako dlhodobo odladovany iPhone. To vsak neznamena, ze uz nie je vhodny na kazdodenne pouzitie. Ak pouzivate ako PC/notebook Apple, asi bude lepsim riesenim iPhone, ale ak PC s MS Windows, tak by som uz dnes uvazoval nad Androidom.

05.10.2010 o 22:37

ja som teda skusal galaxy s chytat vselijako, ale ziaden signal mi neklesol. Palicky sa ani nepohli. Inak Iphone 4 nemam, tak nemozem porovnavat. Mne vadi ze i4 nema radio a tie aplikacie, ze ich je viac na i4, to fakt potrebuje niekto 200 nezmyselnych programov instalovat do fonu? Ja som zatial nasiel vsetko v markete na samsung co som potreboval, fakt neviem, co take by mi este chybalo.

06.10.2010 o 00:10

dobra recenzia. Najprv som krutil hlavou ze nie nie Android nemoze byt taky zly, urcite je autor zaujaty. Ale nakoniec som zistil ze iOS je naozaj praktickejsi a intuitivnejsi. Ked som si kupil prvy iPhone po tyzdni som ho predal a kupil iny telefon. Po polroku som si zase kupil iPhone. Ostal som pri nom mesiac. Zas som si kupil iny telefon. Potom som sa dostal k tretiemu iPhonu. Pouzival som ho skoro rok, lebo som vedel ze nic praktickejsie nenajdem. Az pokial som neskusil android. Ten som mal 2 mesiace a momentalne mam uz 4. iPhone (3GS) a spavam s kludnym svedomim ze nic intuitivnejsie a spolahlivejsie nie je :-)

06.10.2010 o 00:17

Dobra recenzia, aj ked som sa nevedel zbavit dojmu ze uz od zaciatku viem kam to bude smerovat….

Od cias startu gsm som skusil cca. 30 telefonov a musim skonstatovat nasledovne : nokia : poriadne odladeny komunikator bol 9210i potom uz pohroma :( SE :P1000 to bol komunikator :))) tie nove klony od htc s nalepkou SE no des, stary android, sync len cez ich nejaky server( uz rozdavam vsetky svoje kontakty cez net :) ) Samsung: nemal som tu cest s komunikatormi ale „normalne“ phony maju celkom dobre HTC: hero bolo prelomove na androide posledny fungujuci windows bol na qtec9000 a to tiez nie vdaka htc ale xda developer( co apropo tiez nie je riesenie ked musim hladat alternativne riesenia miesto riesenia pria o od vyrobcu :(((( ) Desire je dobry phone ale ten system vytvara dojem rozpracovania tak na 20% pred dokoncenim :))) Apple – po prvotnom nadseni z iphone 2 som bol velmi sklamany z nedoriesenia mnohych veci ako aj nedostupnosti v SR, 3gs ma prijemne prekvapilo po rokoch ked som sa vratil opat k iphonu ako najlepsiemu rieseniu mojich potrieb :))) vdaka nemu som sa zbavil viacerych jednoucelovych zariadeni (psp, ebook, gps, etc.) no a zajtra mi dojde stvorka a uz som vo vytrzeni :)))) Kazdy nech si vyberie co sa mu paci len keby takychto porovnavacich recenzii bolo viac a nie len reklamne privlastky iphon killer a podobne ktore sa nakoniec ukazu ako vacsina reklam ako velke klamstvo :(((((

06.10.2010 o 07:58

cisto zaujata recenzia na buzerantsky telefon Ihnoj. kupuju si ho iba metrosexuali a homosi.normalny clovek si mobil nekupi. iba ten co chce byt opica na gume.hahaha

06.10.2010 o 10:19

Pekne porovnanie. Vďaka za recenziu. K téme, asi najväčším nedostatkom na Androide bola pre mňa zatiaľ nemožnosť nakupovať platené aplikácie a nekonzistentné UI, kde bola každá aplikácia o kúsok iná, widgety mali všemožné tvary atď., čo vytváralo taký čudný neporiadok.

06.10.2010 o 11:57

Recenze je opravdu vcelku slušná, i když je na pár místech poznat uživatele Apple a trochu jiné preference než mám já.

Já se smartphony začínám a také jsem si pořádně (v rámci časových možností) osahal oba.

Pro mne:

1. Display: Jednoznačně perfektní Retina, i když na telefon s 3,5" zbytečně moc jemný. Preferuji přirozené barvy před omalovánkami narozdíl od většiny.

2. Kamera: Na fotky +- stejné, na video pro amatéry oba téměr nepoužítelné kvůli rolling shutter CMOS snímače. Profesionál si dá asi pozor, ale zase asi nepoužije telefon na filmování. LED sice pomůže, ale rodinné záběry tím fotit nikdy nebudu.

3. GUI: Moc velké rozdíly nevnímám, ale iOS mi přijde uhlazenější.

4. Aplikace: Hry nehraji, ale utility typu SSH a další pro adminy jsou na Androidu fakt docela dobré a zdarma a možná i větší výběr. V oblasti „blbinek“, ale určitě vede iOS jak množstvím, tak kvalitou.

5. Baterie: Četl jsem hodně recenzí na téma výdrž a přijde mi to (po korekcích) dost podobné. Čili hrůza na obou :-) (nic jako 5 dní a pod s Nokií)

6. Stability: Asi neposoudím, ale SGS 2.1 mi během 8 hodin „osahávání“ 2× spadl.

7. Flexibilita: Jednoznačně vítězí Android. S iP4 mám pořád nepříjemný pocit, že když si vymyslím nějakou funkcionalitu, tak to jednoduše nepůjde. S Androidem ten pocit nemám. Zatím je to jen pocit..

8. Synchronizace: jednoznačně iOS. Ten nástroj od Samsungu je naprostá katastrofa. Nadávají na to všichni.

9. Multimédia: Přide mi to stejné. Nejsem žádný fajnšmekr, co pozoruje pixely nebo jakýkoli šum. Doma si z telefonu nic nepustím a na cestách mi oba přijdou stejné. iP4 má údajně větší výdrž o jednu hodinu.

07.10.2010 o 09:43

:) mno taky prispeju do mlynku ;) nebudu tady psat iOS lepsi jak Android nebo naopak. Uprimne dekuji za recenzi a vim, ze si android nekoupim. Kazdopadne to ze vysel Android a Google jede svou cestou zadal Apple konkurenci a vlastne diky ni se podle meho zacalo pracovat na iOS4, jinak bychom byli na stale stejnem OS s minimem inovaci ;) Proste je super vec, ze je konecne konkurence. WM nejak konkurovat ani nemuze (alespon podle mych zkusennosti 6.0–6.5, ale uznavam ze je to vec zvyku, stejne jako lide co tu pisi o tom ze Android je nejlepsi (samozrejme neflejmuji a za to jim dekuji), neni nejlepsi, jen jim proste vyhovuje stejne jak nam iPhone ;))

07.10.2010 o 21:22

to impasibl: „Ja osobne by som iphone neodporucal nikomu, kto ho predtym nemal“ Ta veta nema zmysel ale nevadi :)) Skor by som povedal, ze 99% ludi, ktori Iphone mali, maju iphone aj teraz a budu aj mat :)

07.10.2010 o 21:26

nevem co je to za blbost porovnavat telefon za 200 eur s telefonom za 690 eur a tak mu vycitat urcite hardwarove nedostatky ako aj nedostatky samotneho samsungu

07.10.2010 o 23:44

to crazy46: Listová cena SGS rozhodně není 200 EUR. A narozdíl od vás vidí drtivá většina SGS jako alternativu k iP4, takže to porovnání je na místě.

08.10.2010 o 12:16

A mám ještě dvě nevýhody pro iOS resp. AppStore a iP4.

1. Neexistuje doba na testování placené aplikace jako v případě Android Marketu

2. Myslel jsem si, že problém antény iP4 se přehání. Bohužel musím konstatovat, že nepřehání.

08.10.2010 o 14:44

aj ked musim ocenit snahu napisat objektivnu recenziu, bohuzial ostalo len pri snahe. Pripomina mi to situaciu ked by fanusik Ferrari mal objektivne zhodnotit afery a preslapy Ferrari v F1.

K vydrzi – 4 hodiny je uplny nezmysel. Normalny vydrz 2–3 dni (telefonovanie, videa, net Edge + WiFi). Maximum bolo 7 dni (len telefonovanie, mail a aktualizacia pocasia na domacej obrazovke)

Pri iPhone mi chyba domaca obrazovka a to ich android ponuka hned niekolko (v zaklade 7) to je pre mna dost podstatne !

Displej je prenadherny ci uz v podani alebo ostrosti a rozdiel v rozliseni medzi Galaxy S a iP4 som nevidel ziadny. Jedine co som si vsimol ze Galaxy S ma nadherny 4 palcovy displej !

Na zaver, manzelka ma iPhone4, a musim mu uznat ze je krasne spracovany, ale to je tak vsetko, za Galaxy S by som ho nemenil ani nahodou.

08.10.2010 o 17:34

Matrix44: „Domácí obrazovka“ to jako dashboard? Myslím, že toto se pro iOS chystá.

Rozlišení displaye jsem si všiml hned, jak jsem iP4 dostal do ruky. Na filmech a fotkách to samozřejmě není poznat, ale na pérovky a písmo – to je naprosto jiná liga. Znatelně příjemnější čitelnost. Nicméně retina nebude jen u Apple.

Jako obvykle, chtělo by to něco z jednoho a něco z druhého. Takhle je to pro mne zatím jen o tom, co mě míň zklame.

09.10.2010 o 09:00

neobjektivna.

11.10.2010 o 17:00

takhle zaujatou recenzi jsem už dlouho nečetl.

11.10.2010 o 21:56

pro práci neexistuje jiná volba než stolní apple pro zábavu vše jen ne apple

12.10.2010 o 22:28

Zaujata recenzia… Iphone som pouzival rok, rovnako mam android 2.1 – iphone je predrazena hracka kde pomer cena/vykon je len pre buzny s nalestenou fasadou.

13.10.2010 o 10:21

Zaujatá, ale profesionálna recenzia, moj názor. Som majiteľom SGS. Iphone som nemal, nemožem porovnať klady, zápory. Ale som maximálne spokojný s kúpou.

16.10.2010 o 15:38

tiez si myslim ze zaujata recenzia – mal som iphone 3gs – presiel som na desire kde je froyou – android 2.2 – o hodne vacsia spokojnost ako s iphone – ano market je plny nepotrebnych aplikacii a vadi mi uz velkost displeja, tym ze sa s tym da robit hodne veci bude desire hd vhodnejsi. ale ak by nebol android tak i4 je jasna volba

17.10.2010 o 14:08

Keď som sa dopočul o recenzii SGSka používateľom iPhonu, očakával som vychvaľovanie iPhonu a hanenie SGS (resp. Androida). Na moje prekvapenie pri čítaní prvého odstavca sa začínala črtať objektívna recenzia, žial po prvom odstavci sa to zvrhlo na účelovo napísané až vymyslené nepravdy v prospech iPhonu. Neviem, či to bolo plánom autora, alebo sa len nechal strhnúť, ale. Pokúsim sa zopár faktov uviesť na správnu mieru.

Autor píše, že SIM karta je pod batériou. Sami o pár riadkov nižšie vidíte, že je to nepravda. SIM je vedľa, dá sa meniť i bez vyberania batérie. Tak o čom autor točil?

Signál a paličky – neviem, ako je na tom iPhone, ale nech chytám SGS akokoľvek, nech ho zakryjem svojimi veľkými rukami akokoľvek, na paličky to vplyv nemá…

Batéria – je ľahko vymeniteľna, jednoznačné plus. Jej výdrž je vzhľadom na veľkosť displeja primeraná, pričom výdrž mobilu sa dá výrazne predĺžiť nastavením podsvietenia displeja na nižšie hodnoty. A kapacita batérie na druhú stranu umožňuje dlhú výdrž pri ekonomickom používaní mobilu na miestach bez prístupu k prúdu – cez 9 dní pri pár krátkych hovoroch a zopár SMSkách a ináč odloženom telefóne… napr. na stanovačke. Pri mojom bežnom používaní (wifi, seriály, hry, podsvietenie na automatiku) mi vydrží telefón 1.5 dňa, ale tak radšej ho nabíjam každú noc a viem, že sa cez deň nemusím nijako obmedzovať. Ak donabíjam mobil už večer a odpojím ho od nabíjačky už večer, ráno mám 100% resp. 99% batérie (wifi i dátové prenosy vypnuté, v noci nepotrebujem, aplikácie takisto).

Upgrade Androida – jasné, že je možný, záleží od výrobcu zariadenia a v prípade SGS sa to pozdržalo o mesiac oproti predpokladanému termínu, ale už je to tu, realita.

Odomykanie displeja – nemusíte hľadať na displeji tlačidlo, proste odsuniete palcom obrazovku kamkoľvek mimo displej. Jednoduché, a kto na to príde, bude vedieť. To isté u zaškrtávacích fajok, sivá neaktívna, zelená aktívna, keď to vieš, zapamätáš si. Za to, že sa autorovi na displeji nezobrazovali odomykacie inštrukcie, to nie je problém SGSka, ale predošlého recenzenta, ktorý s ním robil ktoviečo. Tak neviem, prečo to potom autor v recezii takto zvozil, keď to nie je vlastnosť SGSka.

Widgety – nech si autor nedáva na plochu nepotrebné widgety, nech si tam dáva užitočné widgety stiahnuté z Android Marketu, alebo žiadne, ak ich nepotrebuje…

Copy&Paste – funkčné a použiteľné je, v 2.2 bude vylepšené o lupu pri označovaní… Štandardná klávesnica je trošku hlúpa, napríklad čiarku si musíte prepnúť, ale nie je problém doinštalovať si free klávesnicu AnySoftKeyboard i so slovenským balíkom, ktorá má výborne domyslené zadávanie písmen s diakritikou, kde pre č ťuknem cc, a napríklad pre ä ťuknem aaa. Veľmi rýchle a návykové, zadarmo z marketu.

Internet a Flash – v poslednom oficiálnom androide 2.1 čiastočný Flash je, reklamy sa zobrazujú, dokonca idú i niektoré videá na stránkach. Na youtube je samostatná aplikácia v telefóne od výroby. Plná podpora Flashu prichádza s androidom 2.2. Priamo zo stránky sa dá aj isť na inú stránku z bookmarkov. Inác vsetko ostatné je záležitosťou jedného ťuknutia na tlačidlo MENU. Komu sa zabudovaný prehliadač predsalen nepozdáva, nech si počká na Operu Mobile alebo Firefox, ktoré sa už varia.

Android Market – hry neustále pribúdajú, Gameloft nevynímajúc… Kupovanie i na Slovensku je otázkou pár týzdňov, Česi už môžu. Telefón vás pred inštaláciou upozorní, čo všetko daná aplikácia môže a je na vás, či si ju stiahnete a nainštalujete. Kto je nedôverčivý, nech si ťahá len tie aplikácie, ktoré majú cez 100tisíc stiahnutí. Google aplikácie v rámci možností kontroluje, užívateľ má možnosť priamo z Marketu aplikáciu nahlásiť ako podvodnú. Google má dokonca možnosť aplikáciu vymazať aj priamo z mobilov, ak by sa zistilo, že je nebezpečná…

Multimédiá – autor nevenoval náležitú pozornosť úžasej vlastnosťi SGSka prehrávať prakticky ktorýkoľvek film či seriál bez potreby konvertovania, a to vrátane MKVčiek vo vysokom rozlíšení vďaka hardvérovej akcelerácii. Nastavenie pomeru strán bez problémov. Titulky fungujú bez problémov, ak videá pozeráte cez free prehrávač mVideoPlayer. Dokáže toto iPhone??? Ak aj náhodou nejaké video nejde, stále je tu možnosť konverzie.

Pamäťová karta – rozširiteľnost až o 32GB, čo dáva v súčte s 8GB zabudovanými slušných 40GB. Ak už toto bude niekomu nateraz málo…

Zabudovaný fotoaparát/kamera fotí v rámci možností kvalitne, ale SGS nemôže za to, že si autor nevšimol, že mu na displeji nesvieti 5 (ako 5Mpix) ale 0.3 po predošlom recenzentovi… Všimnúť si to mohol hneď, keď si nechal zobraziť ovládacie prvky fotoaparátu. Froyo sľubuje zlepšenie fotografií i videa, ktoré po novom bude v .mp4 (namiesto .3gp).

Toľko k upresneniam, so zvyškom sa snáď dá súhlasiť. Je logické, že ak niekto pracuje dlhé roky s iPhonom, prechod na konkurenta nebude jednoduchý, ale to neznamená, že konkurenta z princípu udupeme do zeme. Nech si každý používa, čo chce. :-) Prajem príjemný deň.

(tento príspevok som písal na SGSku)

17.10.2010 o 17:26

Zdravim vsetkych. iPhone 3g som vlastnil 2 roky a ked som ho jailbreakol tak spokojnost,teraz som si kupil SGS a je to supa.Tusim tu nikto nespomina GPS na SGS ma najde aj v budove v priebehu par sekund,na iP ma ta ista navigacia v tej istej budove nenasla vobec a na volnom priestranstve niekedy hladala aj 15 min.Na SGS na volnom priestranstve okamzite. V skratke by som povedal ze iPhon je pre jednoduchych ludi,ktorych technika moc nezaujma,pretoze aj ked je iPhone dobre vybaveny funkcie nevyuzijete,pretoze vam to zariadenie nedovoli vid bluetooth,alebo video hovory ak tak tak jedine medzy iPhonmi co je problem,pretoze nie kazdy ma iP.SGS je pre technofilov ktory chcu vyuzit potencial mobilu naplno a to vam SGS umozni iPhone urcite nie ani po jailbreaku

19.10.2010 o 11:30

ach jaj, pan recenzent nie je recenzent ale obycajny pouzivatel iOS. Drviva vacsina zaporov ktore uvadzal je uplny nezmysel a vychadza len z neschopnosti recenzenta. Od zivotnosti baterie, copy a paste, nevyuzity displej, widgety ci domaca obrazovka atd atd.

Taktiez nespomenul lebo na to asi ani neprisiel, ze SGS ma daleko lepsie spracovanie telefonneho zoznamu a s tym spojenych veci.

25.10.2010 o 13:43

„Galaxy S je len 2.1, a upgrade je nemožný. Firma sľubuje aktualizáciu neskôr v tomto roku, vo všeobecnosti však platí, že aktualizácie na Andorid nevychádzajú“….ale no.. esteze ti cas dal „zapravdu“ a update pre SGS je na svete.. rovnako Desire lan uz davnejsie update na 2.2 .. a bude aj na 3.0 . .takze VELMI zavadzajuce tvrdenie. .. ono aktualizacia je chyba vyrobcu telefonu.. HTC reaguje pomerne rychlo, Samsung pomalsie, SE ani nema vyznam riesit → zaspali dobu

27.10.2010 o 13:54

Výborná recenzia, pre tých, ktorí používame Iphone si myslím úplne vystihol, čo by nám vadilo a o tom, myslím, tá recenzia bola – prečítajte si názov, nerozčuľujte sa že bola subjektívna. Priateľ má HTC Desire a bola som ním príjemne prekvapená, ja mám iphone 3gs a po porovnávaní viem, aké mám výhody ja, aj on. Každému vyhovuje niečo iné. Rada by som sa však spýtala autora, v ktorom telefóne má anténu takú, ako v aute ;)

31.10.2010 o 20:40

Ja si myslim,ze na tejto recenzii je velmi vidiet tvoja naklonost k iPhonu… Nezda sa mi objektivna,hladal si chyby tam kde jednoducho niesu… Vypichoval si ako tie dobre,len malickosti.

04.11.2010 o 17:19

Dakujem za recenziu. Bolo to zaujimave citanie.

Ti, co tu kritizuju neobjektivnost, uvedomte si, ze ste na MACblog.sk a recenzia je pisana z pohladu pouzivatela iPhonu. Ked si chcete precitat klasicke porovnanie, kupte si T3 alebo si precitajte clanky na mobilmanii, mobil.sk alebo mobil.cz. Tento clanok je presne pisany pre uzivatelov iPhone. Este raz diky.

07.11.2010 o 18:04

Pekné porovnanie, ale do budúcna pre autor, nech UI prostredie nevolá adnroid, lebo keby do porovnania pridá Desire, ktoré využíva vlastné lepšie UI Sense, tak potom by čo hovoril? že HTC má iný android?

ALebo autor úmyselne nedal Desire zo Sense, lebo by zistil, že pracovné prostredie iP je pre deti a nepoužiteľné? Tým nehaním iOs, ktorý je dobrý

07.11.2010 o 19:55

ono by mozno stalo za to robit recenzie nie na nove telefony co prave vybehli ale na tie stare co nam trebarz dosluhuju po 2 rokoch… co tak dat pri seba trebarz iPhone 3G a HTC kaiser….. to by sme sa poriadne narehotali myslim….…..

25.11.2010 o 18:46

Dobra recenzia. Ale Samsung by som si nikdy nekupil a vlastne uz si nikdy iny ako iPhone nekupim ani v buducnosti, aj keby ho nejaka ina znacka v niecom prekonala, co sa nikdy nestane. Jednoducho preto, ze Apple vyvija viac novych technologii ktore su prijemne pre normalnych ludi, ma omnoho milsie uzivatelske prostredie na ktore nepotrebujete hruby manual, ma skvely design a vzdy bude na spici patentov a techniky. Kupou iPhonu svojimi peniazmi rad prispejem k tomuto pokroku a vyvoju ovela radsej ako dat menej penazi nejakym korejcom ktori si napchaju prachy a postavia za to novy Tajpej 101 v nejakej tramtarii.

Nemusi to byt zly telefon, ale je pre tuctove masy.

05.12.2010 o 09:59

Vlado, poslednou vetou si sa krásne zaškatuľkoval.

Keby iPhone stál polovicu (čím by sa stal dostupný pre tuctové masy), tak by si ho nechcel, že?

06.12.2010 o 17:33

thebandit:

Ja som si nekupil iP4 koli jeho cene. A to ze som sa zaskatulkoval…ano presne to som urobil, aspon som mozem odlisit od tej sedej a konformnej masy ktora len konzumuje to, co ma jeho sused

11.12.2010 o 12:01

Heh, a ja si myslím, že naopak práve medzi majiteľmi iPhonov je kopec ľudí, ktorí ho majú len preto, lebo je to „in“ (spomínaná šedá masa), kdežto Androidy (najmä tie drahšie) si kupujú najmä ľudia, ktorí sú v problematike zbehlí, a dokážu zariadenie využiť.

iPhonu4 rozhodne musím uznať, že je na vysokej technickej úrovni v podstate po každej stránke, ale Samsung Galaxy S je mu isto rovnocenným súperom, i keď tunajšia recenzia vyznieva ináč.

13.12.2010 o 08:53

Nesuhlasim celkom, pretoze ja sa rozhodne za sedu masu nepovazujem, a s Macmi robim uz vyse 10 rokov. Som v tejto problematike zbehlejsi ako vacsina inych kedze tieto zariadenia mi idu v praci vsetky cez ruky a ajtak som si kupil iPhone cize takto sa to neda zaskatulkovavat…skrat­ka kazdemu vyhovuje nieco ine, kazdy ma iny vkus…jednoznacne sa ale da prehlasit, ze ludia co maju Mac pocitac, 99% z nich si kupi iPhone a nie samsung

Ja osobne dam radsej napriklad prednost firme (Apple) ktora je renomovana a zbehla v mobilnych zariadeniach (iPad, Macbook Pro…) a dokaze aj nejake veci inovovat/paten­tovat…ako vsehochut firmu (samsung) ktora vyraba od zubnych kefiek cez chladnicky, televizory, mikrovlnky az po telefon…takato firma nedosiahne na spicu ladovca (moj nazor) lebo robi „vsetko ale nic poriadne“

10.01.2011 o 01:55

má teda SGS funkciu synchronizacie kontaktov kalendarov a mailov, alebo ak mam mac a pouzivam mobile me mozem zabudnut zeby to kooperovalo?

15.01.2011 o 22:16

Teda, namám ani android, ani iOS.. Brouzdám po netu a rozmýšlím se co pořídit, ale dnes jsem pochopil, proč se majitelům iphonu všichni smějí a říkají jim ovce:) V komentářích píšou „trochu zaujatá“ recenze :D ..tak taková trocha by udělala hromadu, že by to tatra neodvelzla:D Chlapec by si měl svůl oblíbený iphonek dosyta užívat a proboha nesrovnávat ho s těmi „fuj telefony“ co nevymyslel pan Jobs.. Navíc mi přijde, že technické schopnosti „autora“ jsou slabé jak čaj (slabý:)) a popis problémů s odemykáním, nastavením rozlišení při focení, nebo připojením USB mě pobavil tak, že jsem nakonec nebyl ani znechucený časem stráveným četbou téhle zhovadilosti. iphone stojí 20tis, samsung galaxy s 9tis.. no, myslím, že ení o čem mluvit. jak jsem četl jinde.. kup si galaxy a za zbytek telku, at je na čem koukat na fotky;)

18.01.2011 o 21:25

ja ho mam 6mesiacov a som velmi spokojny recenzia mi pripada ako reklama na jablko

16.02.2011 o 16:06

Smejem sa,keď tu čítam tie úbohé pokusy prezentovať možnosti Androidu lepšie ako možnosti iOS a naopak,takisto ako hocijaký iný telefón lepší ako iPhone a naopak..Môžem objektívne posudzovať,pretože iPhone používam dlhodobo,ako aj rôzne HTC,Samsungy atď (testujem telefóny)..Každý telefón aj OS má ničo do seba,porovnávanie je čisto subjektívna záležitosť,pretože každý chce a potrebuje pre život niečo iné-niekto chce zdieľanie dát cez BT,iný nepotrebuje,niekto chce 200 aplikácíí v telefóne,inému stačí Google Talk,atď…..ale keď si tu stále máte potrebu porovnávať vtákov,tak prosím!TOTO je to,čo je smiešne a zbytočné:)!

16.02.2011 o 16:08

Teda kErb,vacsiu ringlotu som nevidel:)!!

16.02.2011 o 16:11

Ja osobne sa nemusim so ziadnou trubicou porovnavat a dotahovat o tom,preco mam iPhone,mam ho preto,lebo som porovnal a vybral si..ti chudacikovia co sa akoze smeju „jablkarom“,ze kupili drahy telefon a namiesto toho mohli kupit lacny telefon a telku k tomu,sa v skutocnosti ticho krcia v kute od zavisti..A te­raz,podme hlupaci,do mna!!!

16.02.2011 o 16:16

Co tu na mac blogu vlastne ti androidaci hladaju???Zeby neboli spokojni so svojimi „krabickami“ a chcu si tu ospravedlnit preco si za tak vysoku cenu maju kupit poriadny smartphone?Tam mate svoje mojandroid.sk,tak si tam okydavajte iPhone a nelezte sem,zbytocne tu zaplnate miesto na stranke..!

17.02.2011 o 16:23

Nech si hovorí kto chce,čo chce,lepší telefón ako je iPhone,zatiaľ nie je.Nech sa na to pozerám akokoľvek,tak technicky ešte iPhone ani iOS neprekonalo nič!Jediné,čo je na Androide naozaj dobré a teda na iOS naozaj slabé,je systém notifikácií.

17.02.2011 o 16:26

Samozrejme,že je recenzia tak trochu zaujatá,má to predsa aj v názve:Samsung Galaxy S – aký je Android z pohľadu Apple používateľa.Takže o čom?A inak,re­cenzia je napísaná brilantne!

01.04.2011 o 19:35

vlastním 3GS (môj tretí iPhone) a ZTE Blade/orange san francisco, jasné nedá sa to porovnávať s SGSkom ale systém je ten istý. Keď som si kúpil ZTE tak primárna sim išla do neho a sekundárna do iPhone. Nie je to môj prvý android ale je to prvý android s ktorým som bol ochotý existovať dlhšie ako dva týždne, predtým som mal na okamih xperiu mini a velmi rýchlo išla z domu. Nebol to vyslovene zlý telefón ale pre mňa nebol použitelný ani ako sekundárny. Či už iOS alebo android nie sú ani zlé a ani dobré systémy, sú to v prvom rade odlišné systémy. Niekedy mi vyhovuje jeden a niekedy druhý. Jeden príklad z mnohých. Robil som drobnú grafiku, a chcel som ju ukázať niekomu kto nemá ani mail, ani počítač (moja mamička) a book sa mi nechcelo nosiť. Exportoval som jpg, pripojil android ako klúč, nahral zložku s jpgmi, odpojil. Jednoduchšie ako na iPhone. Lenže… Väčšinu fotiek mám v iPhoto a neriešim kde a ako sú uložené, jednoducho mám ich uložené v iPhoto (len exporty z rawu 2400×2400 eq). Pripojím iPhone k iTunes a dám len sync. Jednoduchšie ako na Adroide. To je len jeden prípad z mnohých kde nie je jednoznačné čo je lepšie, či skôr čo mne ako užívatelovi vyhovuje viac. Vždy sa bavým a zároveň ma mrzia tie žabomyšie vojny „android je lepší ako iOS vs. iOS je lepší ako android“. Ani jeden ani druhý systém nie je lepší, a ani horší. Keď si spomeniem na moje začiatky ešte s Pocket PC 2003 tak je to aj tak na smiech. Niekomu vyhovuje to a niekomu zase to.

Po mesiaci ale putovala primárna karta späť do iPhone a ZTE je ako sekundárny telefón, aj keď asi hlavne preto že mám mobile.me účet a tie rošády v syncu gmail – address book – mobile.me ma už prestali baviť. Ako nebol to jediný dôvod ale po mesiaci sa mi zvetšil telefónny zoznam zhruba o 150%, a nebolo to ani tak pridaním nových kontaktov ako násobením existujúcich kontaktov pri syncu.

29.05.2011 o 09:56

totálne zaujatá recenzia ale veď to sa dalo aj čakať ,kamarád mal IP4 padol mu na zem a sklo bolo hneď poškodené oprava stála cca 150 € veľmi drahý špás.Pomer cena kvalita pri rozdiele 200 € by som nikdy nešiel do IP4.Za tie prachy to nestojí.Momentálne je k dispozícií 2.3 Android s ktorým nie sú žiadne problémi.A na záver skúste si porovnať SGSII-generácie a tam sa IP4 nechytá.

20.07.2011 o 17:50

Veľmi zaujatá recenzia!!! Cítiť to v každej vete.

Galaxy S vydrží určite viac ako 4 hodiny – ani keby moc chcem ho nedokážem vybiť za 4 hodiny. Keď ho položím na stolík a nebudem sa ho chytať tak mi ubudne pár percent ale určite nie 10–20.

Displej – S má lepšie čitateľný displej na slnku, je toho plný youtube. Ajfón má síce vyššie rozlíšenie a vidno to ale rozdiel v podstate nie je vidno. To sa dá vidieť len s očami nalepenými na displeji. To má aký zmysel?

Materiál – hej S je z plastu ale nerozumiem prečo sa to rieši? Ja keď držím Ajfón tak mám dojem že držím kus ťažkého kovu.

Cena – ak sa oplatí Ajfón pri rozdiele 200 euro tak potom autor článku asi písal pod vplyvom drog.

Market – bavíme sa tu o množste aplikácií – stiahol som ich stovky, ale reálne využívam len pár. To sú len doťahovačky kto má väčší penis… nič viac.

Na záver: každý sú kúpi čo uzná za vhodné, niekto preferuje Apple, niekto Samsung a niekto nedá dopustiť na Sagem. Tak to už chodí.

PS: jediné čo mi vadí na Ajfónoch je nemožnosť poslať foto cez bluetooth. To je fakt trápne.

17.08.2011 o 00:55

Jednoznacne zaujata recenzia proti Samsungu galaxy s.Ja sam vlastnim telefon i phone 3gs.Som spokojny s nim ale tiez ma svoje chyby.Nedaju sa poslat mms,telefon nekomunikuje z druhyma telefonmi atd,ale nijaky telefon nie je dokonaly.Kazdemu sa paci to na co je zvyknuty.Presto vsetko som si kupil spominany samsung a nebanujem.Treba vyskusat aj nieco ine.Nenadavam na nijaky telefon ale 100 ludi 100 chutí.Ale jedno je iste pri kazdom telefone ze hovor alebo sms si cvakame jednako to nezalezi na znacke.Ahojte.

22.09.2011 o 10:02

Ako pouzivatel N73, N95, iPhone 3G (JB), Galaxy S, Wave a Wave II by som ako ideal videl OS Bada s ovladanim iOS. Android u mna az na tretom mieste z troch. Tak na hranie pre deti. S vs Wave – rovnake zelezo, avsak Bada ma lepsiu odozvu a vydrz. Vsetci vs iPhone – iOS ma suverenne najlepsie ovladanie.

Kazdopadne moj buduci fon bude Wave III.

A kto nevie na iPhone poslat mms, tak by mal pouzit Google. Alebo mozog.

28.10.2011 o 22:40

uz to raz tak chodi….kazdy si chvali svoje….…. zaujaty clanok a to nie som pouzivatel ani iOS ani Androidu, aby som to rozpoznal….….…. hladal som objektivny clanok, myslim, ze som stracal cas citanim tohto clanku sory kamo :(

29.10.2011 o 17:50

prave som si zakupil samsung galaxy s II a ten neskutocne rozniesol iPhone so vsetkym co ma a co bude mat :) android market sa vyrazne zlepsil :)

27.11.2011 o 19:38

Nepiste tu prosim chujoviny. Apple je len draha cinska znacka ktora za nic nestoji. Keby tu mam vypisat vsetko v com je galaxy lepsi ako iphone 4 tak som tu do rana a vy len tak napisete ze na apple nema. Napriklad galaxy ma flash moze sa spajat s ostatnymi telefonmi cez bluetooht ma vacsi displej a je lahsi je odolnejsi voci narazom kamaratovy padol iphone z 30 vysky displejom dole a ma ho cely dodrbany atd

20.12.2011 o 10:52

Kt. iSheep pisala tuto recenziu? :D Jedna vec porovnavas iPhone 4 s Galaxy S…. Galaxy S bola konkurencia pre 3GS? Ked chces porovnavat 4ku tak ju porovnavaj s S2 a dalsia vec kazdy iPhone vyzera tak isto ked ho „zobudis“ kde kazdy Android vyzera inak. Prirovnal by som to asi takto iPhone = Luxus, Android = Sloboda :)

23.12.2011 o 11:53

recenziu pisal zaujatý applak ios a iphone je jeden obmedzeny samsung v apple plášti. na android sa vôbec nechytá. ios neovlada mass storage, nevie prehrávať skoro žiadne video, všetko treba synchronizovat, nič doňho inak nedostanete, nič z neho nedostanete, nevie nič vytvoriť, nevie o súbore nič prezradiť, nedokáže poslat viac ako 5 fotiek mailom a už vôbec nič ďalšie k tomu pridať okrem textu. ma prehľadný ale žiaľ chudobný os. je to stále ten isty iphon, nič sa nenaučil. funkcnostou, využiteľnosťou a často aj hwrom ho už prekonali mnohí. iphone je ale dobrý na telefonovanie a hranie hier, vo všetkom ostatnom zostáva.

26.02.2012 o 18:41

Používam tento mobil a je neskutočne dobrý. Vrelo odporúčam. V Apple si platíte za značku, no v SGS platíte za kvalitu. Pokiaľ preferujete Google pred Y! alebo pred inými, tak určite SGS. Prečo? Lebo spolupracuje s Googlom a Máte tam Google (Android) Market, G-Mail, Google Maps, Google Sky Map, Google Search… Apple by som si nekúpil, lebo je strašne drahý, malý (oproti SGS) a nepraktický. Moja kamoška má Android a iOS tiež, a veľmi chváli ten Android, ale že iOS je v niečom lepší. Napr.: Market oproti AppStore je iné (hlavne v cenách). Ale obrátená stránka je skoro všetko ostatné. A aktualizácia už dávno je, a cena nie je 470€, ale 323€ (a to je rozdiel oproti iPhonu 367€ čo je viac ako samotný SGS)

Keď som sa dopočul o recenzii SGSka používateľom iPhonu, očakával som vychvaľovanie iPhonu a hanenie SGS (resp. Androida). Na moje prekvapenie pri čítaní prvého odstavca sa začínala črtať objektívna recenzia, žial po prvom odstavci sa to zvrhlo na účelovo napísané až vymyslené nepravdy v prospech iPhonu. Neviem, či to bolo plánom autora, alebo sa len nechal strhnúť, ale. Pokúsim sa zopár faktov uviesť na správnu mieru. Autor píše, že SIM karta je pod batériou. Sami o pár riadkov nižšie vidíte, že je to nepravda. SIM je vedľa, dá sa meniť i bez vyberania batérie. Tak o čom autor točil? Signál a paličky – neviem, ako je na tom iPhone, ale nech chytám SGS akokoľvek, nech ho zakryjem svojimi veľkými rukami akokoľvek, na paličky to vplyv nemá… Batéria – je ľahko vymeniteľna, jednoznačné plus. Jej výdrž je vzhľadom na veľkosť displeja primeraná, pričom výdrž mobilu sa dá výrazne predĺžiť nastavením podsvietenia displeja na nižšie hodnoty. A kapacita batérie na druhú stranu umožňuje dlhú výdrž pri ekonomickom používaní mobilu na miestach bez prístupu k prúdu – cez 9 dní pri pár krátkych hovoroch a zopár SMSkách a ináč odloženom telefóne… napr. na stanovačke. Pri mojom bežnom používaní (wifi, seriály, hry, podsvietenie na automatiku) mi vydrží telefón 1.5 dňa, ale tak radšej ho nabíjam každú noc a viem, že sa cez deň nemusím nijako obmedzovať. Ak donabíjam mobil už večer a odpojím ho od nabíjačky už večer, ráno mám 100% resp. 99% batérie (wifi i dátové prenosy vypnuté, v noci nepotrebujem, aplikácie takisto). Upgrade Androida – jasné, že je možný, záleží od výrobcu zariadenia a v prípade SGS sa to pozdržalo o mesiac oproti predpokladanému termínu, ale už je to tu, realita. Odomykanie displeja – nemusíte hľadať na displeji tlačidlo, proste odsuniete palcom obrazovku kamkoľvek mimo displej. Jednoduché, a kto na to príde, bude vedieť. To isté u zaškrtávacích fajok, sivá neaktívna, zelená aktívna, keď to vieš, zapamätáš si. Za to, že sa autorovi na displeji nezobrazovali odomykacie inštrukcie, to nie je problém SGSka, ale predošlého recenzenta, ktorý s ním robil ktoviečo. Tak neviem, prečo to potom autor v recezii takto zvozil, keď to nie je vlastnosť SGSka. Widgety – nech si autor nedáva na plochu nepotrebné widgety, nech si tam dáva užitočné widgety stiahnuté z Android Marketu, alebo žiadne, ak ich nepotrebuje… Copy&Paste – funkčné a použiteľné je, v 2.2 bude vylepšené o lupu pri označovaní… Štandardná klávesnica je trošku hlúpa, napríklad čiarku si musíte prepnúť, ale nie je problém doinštalovať si free klávesnicu AnySoftKeyboard i so slovenským balíkom, ktorá má výborne domyslené zadávanie písmen s diakritikou, kde pre č ťuknem cc, a napríklad pre ä ťuknem aaa. Veľmi rýchle a návykové, zadarmo z marketu. Internet a Flash – v poslednom oficiálnom androide 2.1 čiastočný Flash je, reklamy sa zobrazujú, dokonca idú i niektoré videá na stránkach. Na youtube je samostatná aplikácia v telefóne od výroby. Plná podpora Flashu prichádza s androidom 2.2. Priamo zo stránky sa dá aj isť na inú stránku z bookmarkov. Inác vsetko ostatné je záležitosťou jedného ťuknutia na tlačidlo MENU. Komu sa zabudovaný prehliadač predsalen nepozdáva, nech si počká na Operu Mobile, Dolphin prehliadač (podobný Googlu Chrome) alebo Firefox, ktoré už sú. Android Market – hry neustále pribúdajú, Gameloft nevynímajúc… Kupovanie i na Slovensku je, tak neviem čo hovorí. Telefón vás pred inštaláciou upozorní, čo všetko daná aplikácia môže a je na vás, či si ju stiahnete a nainštalujete. Kto je nedôverčivý, nech si ťahá len tie aplikácie, ktoré majú cez 100tisíc stiahnutí. Google aplikácie v rámci možností kontroluje, užívateľ má možnosť priamo z Marketu aplikáciu nahlásiť ako podvodnú. Google má dokonca možnosť aplikáciu vymazať aj priamo z mobilov, ak by sa zistilo, že je nebezpečná… Multimédiá – autor nevenoval náležitú pozornosť úžasej vlastnosťi SGSka prehrávať prakticky ktorýkoľvek film či seriál bez potreby konvertovania, a to vrátane MKVčiek vo vysokom rozlíšení vďaka hardvérovej akcelerácii. Nastavenie pomeru strán bez problémov. Titulky fungujú bez problémov, ak videá pozeráte cez free prehrávač mVideoPlayer. Dokáže toto iPhone??? Ak aj náhodou nejaké video nejde, stále je tu možnosť konverzie. Pamäťová karta – rozširiteľnost až o 32GB, čo dáva v súčte s 8GB zabudovanými slušných 40GB. Ak už toto bude niekomu nateraz málo… Zabudovaný fotoaparát/kamera fotí v rámci možností kvalitne, ale SGS nemôže za to, že si autor nevšimol, že mu na displeji nesvieti 5 (ako 5Mpix) ale 0.3 po predošlom recenzentovi… Všimnúť si to mohol hneď, keď si nechal zobraziť ovládacie prvky fotoaparátu. Froyo sľubuje zlepšenie fotografií i videa, ktoré po novom bude v .mp4 (namiesto .3gp). A to čo je hore, tak to je nepravdivé a žiadam, aby sa tento článok EDITOVAL.



MacBlog.sk je elektronické médium a súkromným priestorom, kde vám poskytovateľ
umožňuje odoslať komentár k článku. Váš komentár nemusí byť zaručene uverejnený.





TOPlist