Začiatky

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 49 )
  • Autor
    Príspevky
  • #106118
    Markus96
    Účastník (Participant)

    Ahojte, dnes mi prišiel MBP a kedže som doteral ešte nikdy nebol na OS X mal by som pár možno trápnych otázok. V prvom rade sa chcem spýtať, či je normálne, že pri 13″ je výdrž pri 100% baterie ukazuje okolo 6 hodín a pri 90 % je to už len 4:50 pričom by to malo byť niečo okolo 7 hodín zvyčajne … Taktiež ma zaujíma rýchlosť, nakoľko momentálne to nie je až tak rýchle, ako by som očakával, ale myslím si, že by to mohlo byť aj tým, že teraz stále sťahujem buď aktualizácie alebo súbory … a posldná otázka sa týka vypínania, nakoľko priatelia mi hovoria každý niečo iné :D Ako to je? Treba Mac vypínať alebo stačí sklopiť a nechávať ho v režime spánku? Nežerie to príliš veľa baterky?

    Ďakujem za odpovede. :)

    #409427
    miskosvk
    Účastník (Participant)

    – vydrz baterie sa dynamicky meni podla zataze a podla nastavenia jasu displeja, podsvietenia klavesnice, wifi a pod (tak ako na hocijakom inom zariadeni)

    – nie je az tak rychle je velmi vseobecna otazka, ktory sa tazko zodpovedava, lebo nevieme co ocakavas a a co ti konkretne pride ‘pomale’. Ak mas pomalu odozvu OS, tak pravdepodobne bezia nejake procesy na pozadi, ako napriklad indexovanie suborov (spotlight), alebo instalacia patchov (ale to by si mal vidiet).

    – pri SSD je to v zasade jedno ci uspis alebo vypnes, ide len asi o to ci sa ti chce znova otvarat vsetky aplikacie a rozrobene veci pri uplnom vypnuti. Start od normalneho vypnutia je max do 15 sekund, pochopitelne uplny OFF nezerie bateriu vobec, pri uspati je tam nejaka minimalna spotreba baterie, avsak ak to nechas par dni len tak bez nabitia, notebook sa uplne vybije. Ak to mas na nabijacke skoro furt, tak staci uspavat.

    #409428
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Čo sa týka rýchlosti tak len ti mozem povedat ze momentálne testujeme EL Capitan (10.11) a je to mega rýchle oproti Yosemite čo tam máš momentálne, takže sa mozes tešiť na nový OS X čo vyjde zrejme koncom mesiaca aj pre public :)

    Btw, nikdy nevypínam Mac…len ak by som išiel na tyzden alebo tak preč z domu a nebral ho so sebou.

    Baterku nerieš, viem že zozačiatku to je taká obsedancia, ale skús ju nesledovať a užívaj…keď bude treba nabiť tak to hodíš na nabíjačku.

    #409433
    Markus96
    Účastník (Participant)

    @miskosvk mám myslím dosť pomalú odozvu OS, nakoľko pri vypnutí a zapnutí PC mi to určie netrvá 15 sekúnd, ale minimálne 2 minúty rovnako ako aj pri otváraní nejakých app. Kde možem zrušiť procesy na pozadí? Lebo všetky appky, ktoré nepoužívam sa snažím mať vždy vypnuté …

    #409437
    Maťo_11
    Účastník (Participant)

    Možno trápna otázka,ale si si istý že tam máš SSD ?

    #409445
    Markus96
    Účastník (Participant)

    Maťo nový PC mám druhý deň, ešte som tam nič nevkladal čiže to ti neviem povedať … mám tento noťas

    http://istores.sk/products/EDU-MacBook-Pro-13-inch-dual-core-i5-2-5GHz-4GB-500GB-SK

    #409446
    iTuxx
    Moderátor

    tam nie je SSD. Za tu cenu by si urcite nedostal 500GB SSD :-) a navyse je len 5400 otackovy, co je dost pomale

    #409447
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Ak je to presne ten model, tak je tam HDD, dokonca pomalé 5400, ktoré razantným spôsobom spomaľuje chod systému, zvyšuje spotrebu batérie a to aj v prípade, že Mac spí. V prípade našetrenia ďalších peňazí (100eur) odporúčam MacBook otvoriť, vybrať mechaniku, dať tam 128GB SSD a naň nainštalovať systém a aplikácie.
    edit: viem, že už tak bol dosť drahý, ale zvážil by som aj kúpu 16GB RAM -80eur (prípadne aspoň 8GB – 40eur). Doplnenie RAM a použitie SSD disku extrémne zvýši výkon. Ten procesor čo tam je je absolútne brzdený pomalým diskom a malou RAM.

    #409448
    iTuxx
    Moderátor

    16GB RAM do neho neda, je to tam v popise aj napisane. Podporuje max 8GB.

    #409450
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    V tech. specs je udané, že len 8GB, ale reálne už od nejakého 2011 podporujú stabilný chod s 16GB, aj keď neviem na akej frekvencií. Tak či tak by mu 8GB stačilo, ale 4GB je dosť málo. Všetko sú to minimálne investície, dokopy asi 140eur a keď to urobí tak mu ten MB vydrží roky.

    #409451
    Markus96
    Účastník (Participant)

    a ja som naschvál vybral tento, lebo som chcel 500 GB pamäte, lebo 128 GB sa mi zdalo príliš málo a asi to bola chyba… Nevadí, každopádne teraz to ešte nechám tak a možno za rok to upgradujem novou RAMkou a SSD diskom ako radíte.

    #409452
    Markus96
    Účastník (Participant)

    Adomm1234 a keď to rozšírim všetko o cca rok, MB potom tiež vydrží roky nie? Lebo momentálne by som investovať nechcel, kvôli výdavkom na školu a aj tento noťas ..

    #409454
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Áno, samozrejme. Ale dovtedy nebude využitý plný potenciál, ktorý ten macbook má. Ak upgradneš o rok tieto dva kľúčové komponenty, bude to akoby si kúpil úplne nový stroj. Proste ten skok pochopíš až po upgrade. A tých 500GB Ti tam zostane. Ty odstrániš len mechaniku, takže tam bude 500GB HDD + 128GB SSD. Pochybujem že denne na cestách používaš mechaniku a na doma stačí externá mechanika za pár eur.
    edit: už tu bolo aj niekoľkokrát spomenuté, že OS X nie je optimalizovaný pre chod na HDD, tuším že od verzie Mountain Lion a preto na HDD funguje tak ako funguje.

    #409456
    Markus96
    Účastník (Participant)

    tak o rok sa do toho pustím, teraz to ešte zvládnem a pred VŠ dám upgrade a zase budem mať “nový noťas”. To sa bude dať spraviť v hociktorom mac servise že?

    #409458
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Asi áno, ale bude to výrazne predraženejšie. Určite by si to zvládol aj doma sám podľa step-by-step videa niekde z Youtube. MacBook je v podstate stavaná ja jednoduchú výmenu komponentov. Keď budeš postupovať opatrne tak to dáš a výrazne ušetríš. Potom sa bude treba spýtať niekoho na fóre aký disk kúpiť, lebo niekto mal problém že musel pilníkom mierne zrezať časť ssd disku (samozrejme len kovový obal), aby sa mi tam zmestil. Na vymedzenie a uchytenie disku sa objednával nejaký rámik, napríklad z aliexpressu asi za 2 eurá. RAM zvládne vymeniť fakt úplne každý.

    #409459
    ????
    Účastník (Participant)

    tento MBP (mal by to byt late 2012) bez problemov zvladne 16GB, mam early 2011 a viac ako dva roky mam 2x8GB moduly. Moj ma tiez oficialne maximum 8GB. treba len tie pamate spravne vybrat, napriklad http://istores.sk/products/8GB-DDR3-Goodram-1600MHz-SODIMM-pre-Apple

    co sa tyka SSD, ja zvyknem macbook prenasat (stane sa ze s nim niekde tuknem v otvorenom stave, kedy disk bezi), preto som povodny disk vyhodil a namiesto neho dal SSD (1TB, vyuzitelnost je ina otazka). DVD mechaniku som tam nechal, aj ked ju nepouzivam.

    keby som sa rozhodoval teraz, dam donho 8GB a 512GB SSD, sam vidim, ze viac nevyuzijem

    #409461
    ????
    Účastník (Participant)

    este ku tej vydrzi na baterku mi neda nekomentovat. nezalezi ani tak od jasu, wifi a podobnych blbosti, ale od vytazenia procesora – co pri klasickom pouziti znamena, ci pouzivas Safari, alebo ine obludy

    #409462
    Markus96
    Účastník (Participant)

    Tak RAM čo som teraz videl na YT je fakt úplne easy, len na ten SSD by som asi neriskoval, zvlásť keď potom bude asi treba preinštalovať a premiestniť appky tam.

    #409463
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Bude to MacBook Pro Late 2012.

    #409464
    Rychlik
    Účastník (Participant)

    mam tento model s 128GB SSD Kingston 3K a 10GB RAM (povodna 2GB + 8GB modul ) ako pracovny stroj OSX 10.11 Beta 6 + Windows 10 a beh je absolutne rychly a bezproblemovy, bateria pri 90% health baterie vydrzi urcite 8 hod na OSX, cca 4-5 na Win. Mac vypinam podla nalady ale z elektronickeho hladiska je lepsie Mac uspat.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 49 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.