Yosemite a trim enabler

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Yosemite a trim enabler

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Autor
    Príspevky
  • #102322
    bordino13
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, rád by som sa spýtal ako to je s podporou trim na Yosemite. Mám macbook white mid 2010 a ssd disk samsung 840 evo. V tomto článku http://www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/ je to síce vysvetlené, ale aj po jeho preložení popravde neviem o čo tam presne ide.Takže neviem či trim mám skúsiť zapnúť alebo nie. Môžu nastať nejaké problémy s ssd diskom keď nebude trim zapnutý? Ďakujem za rady

    #393911
    howoarang
    Účastník (Participant)

    Jednoznačne zapni :)

    #393912
    tutuc
    Účastník (Participant)

    Ahoj,

    situacia je nasledovna: na plne spustenie software trim potrebujes trim enabler, inak sa ti software TRIM od apple nezapne pre tvoj SSD nakolko disk nie je potvrdeny applom, OS nedokaze nativne zapnut TRIM.

    So starou aplikaciou TRIM enabler nepochodis, preto ho nezapinaj ak nainstalujes yosemite.

    Na strankach podpory TRIM Enabler sa pise o nasledovnej skutocnosti: V systeme su rozne ovladace aby vedel spravovat tvoje zariadenia (to iste ako ovladace na windows pre hardware) akurat tu sa to vola kext – kernel extension. Na to, aby si spustil TRIM na tvoj SSD potrebujes pridat takyto jeden kext do systemu. Apple zaviedol novinku, ze kazdy takyto ovladac musi byt podpisany applom, inak sa system zablokuje. Co vsak chlapci v cindori urobili je, ze toto overovanie kext pri povoleni TRIM cez aplikaciu TRIM Enabler vypli. Cize to znizuje bezpecnost systemu ale zas trocha to posetri tvoj disk (ako velmi je otazne, pretoze SAMSUNG ma svoje vlastne ovladace SSD ktore uz maju nativne v sebe TRIM zabudovany a realne by mali byt dostatocnymi, tieto ovladace su hardwarove zabudovane priamo na disku).

    Riesenie je nasledovne:
    1. nainstalujes yosemite
    2. nechces zapnut trim -> chod na krok 4
    3. chces zapnut trim cez trim enabler
    – ides na stranky cindori.org a stiahnes NOVU verziu TRIM ENABLER
    – nainstalujes trim enabler (vyzve ta na restart, pretoze prave vypol overovanie KEXT a je nutny restart)
    – po restarte a nabehnuti systemu zapnes TRIM v trim enabler aplikacii
    4. hotovo

    #393928
    bordino13
    Účastník (Participant)

    tutuc: ďakujem ti veľmi pekne za vysvetlenie

    #393934
    csbgy
    Účastník (Participant)

    Tazee treba ten trim zapinat pri evo 840? Ked uz ma v sebe nejake ovladace? Nieje to zbytocne?

    #393936
    tutuc
    Účastník (Participant)

    Nemas zac, ja som to riesil asi 3 dni spat. Len dodam, ze som fungoval viac ako pol roka bez Software TRIM na mojom SSD Intel 520 a nie je to na nom nijako poznat. Zavisi to vsak na ovladacoch, ktore si disk sam nesie. Intel ich ma na vysokej urovni. Neviem ako samsung. Ten radic, ktory na nom je uz sam o sebe robi hardware TRIM.

    Po case som software TRIM zapol a nepozorujem ziaden rozdiel v tom. Malo by to vsak mat vplyv na zivotnost disku (ta je ci ho uz zapnes alebo nie viac menej rovnaka, skor sa vyleju elektrolyty alebo sa inak poskodi, nez ze ti z neho zacnu odchadzat sektory).

    Zahranicne fora hovoria o tom viac, ale toto je taky strucny vycuc z toho, co som sa ja docital. Niekto bude vediet mozno viac.

    #393937
    tutuc
    Účastník (Participant)

    RE: csbgy

    nikto ti asi neda jasnu odpoved. Ludia, co tomu moc nerozumeju budu krvopotne tvrdit, ze to zapnut musis. Moj nazor je taky, ze to zavisi od prace ktoru robis a od tvojej pocitacovej gramotnosti. Ak sa nebojis, ze si NAHODOU nahras nekorektny KEXT do systemu, ktory ti ho moze poskodit, alebo nejak kradnut data, tak ho na yosemite bez okolkov zapni. Ja som si ho zapol, nakolko viem, co do pc instalujem.

    Vyssia bezpecnost => viac penazi.

    Nizsia bezpecnost => uspora na SSD => vyssia opatrnost pri novom software ktory instalujes (jedna sa hlavne o .pkg balicky, kde nikdy nevies co to nahra do systemu uplne presne)

    #394068
    choroner
    Účastník (Participant)

    Par minut spat som uz terminaloval po zapnuti Trimu na Yosemite a restartnuti OS (OS uz nenabehol).
    MBP 2009, SSD Samsung 840, Trim stiahnuti najposlednejsi z ich stranky.

    #394083
    tutuc
    Účastník (Participant)

    musis dat install, potom ta vyzve na restart! KTORY JE NUTNY!!!!! A az potom mozes zapnut Trim Enabler do ON. Pokial ktorykolvek krok vynechas alebo spravis skor, nespravis restart, tak mas hotovo. OS X ti uz nenabehne, presne ako pises.

    #395693
    duFo
    Účastník (Participant)

    caute, stale som z toho jelen: so novy uzivatel MACu (macbook pro mid 2014 s 256 SSD) a stale mam dilemu ci zapinat alebo nezapinat TRIM enabler v yosemite. Viete mi s tym poradit pls?
    Vdaka

    #395696
    howoarang
    Účastník (Participant)

    @duFO

    a mas skutocne TRIM vypnuty?

    #395697
    mk01
    Účastník (Participant)

    ci macosx pouziva TRIM pri danom disku sa da zistit v “about this mac” -> “system report” -> “SATA/SATA Express”, pozka “TRIM Support” (Yes/No)

    #395698
    howoarang
    Účastník (Participant)

    no pytam sa preto, lebo duFo pise, ze je novy uzivatel OSX a ma macbook mid 2014, tak predpokladam, ze macbook kupi v originalnej konfiguracii, takze tam bude pravdepodobe TRIM podporovany.

    #395699
    petto16
    Účastník (Participant)

    ked som zapol trim enabler tak mi uplne zruisl cely yosemite :D celkom to povavilo v najnevhodnejsej chvili, ked som ho prave potreboval

    #395700
    duFo
    Účastník (Participant)

    @howoarang trim support mam yes

    @mk01
    vdaka za radu

    btw. trim support znamena, ze mam mozsnost ho doinstalovat alebo ze je defaultne zapnuty?

    #395705
    mk01
    Účastník (Participant)

    @dufa

    ak tam mas YES, znamena to, ze uz je pouzivany a mozes to pustit z hlavy.

    v opacnom pripade tam je “NO” a zacina onania s TRIM enablerom.

    #395709
    duFo
    Účastník (Participant)

    este raz teda vdaka

    #395714
    howoarang
    Účastník (Participant)

    TRIM je vypnuty iba u “non-apple” SDD diskoch, ktore si tam uzivatel da sam, ak napr. upgraduje z klasickeho HDD a nezakupi apple disk, ale od ineho vyrobcu. Vtedy sa odporuca pomocou TRIM Enabler aplikacie tuto funkciu zapnut. V starsich OSX systemoch s tym nebol problem, no v Yosemite je to trochu zlozitejsie, ale ide to.

    #395824
    duFo
    Účastník (Participant)

    vies mi prosim v skratke napisat v com je spojazdnenie TRIM Enabler v Yosemite zlozitejsie? (znamy daval cca pred pol rokom SSD disk do macbooku pro 2010). Vdaka

    #395827
    howoarang
    Účastník (Participant)

    Zlozitejsie je to v tom, ze SSD disk od iného výrobcu potrebuje pre svoj chod s podporou TRIM vlastný ovládač. V starsich verziach OSX s tým nebol problem takýto ovladac nainstalovat a spustat. No v Yosemite je uz nove zabezpecenie, ktore takéto “doinstalovane, nie Applovske” ovladace zakazuje spustat. Cize aplikacia TRIM enabler takýto ovladac doinstaluje, ale po restarte moze byt problem s nabehnutim samotneho system. Najnovisa aplikacia TRIM enabler vsak uzivatela pri instalovani ovladaca upozorni na toto zabezpecenie v Yosemite a myslim, ze ponukne moznost toto zapezpecenie nejako vypnut alebo obist. S tym je potrebne súhlasit a potom sa ten ovladac nainstaluje a mal by fungovat. No kedze je ale zabezpecenie potom vypnute, moze to byt v istych pripadoch riziko infikovania systemu nejakou hávedou v buducnosti. Neviem presne ci sa take nieco moze stat. Koniec koncov, ak tam mas takyto dokupeny “nie Applovsky” SSD disk a chces mat Yosemite, asi ti nic ine neostava, len to riziko podstupit. Ja to mam takisto vypnute, nakolko okrem SSD disku som potreboval doinstalovat aj ovladac pre dotykovu mys Logitech, tiez vyzaduje samostatne ovladace.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.