Ako začaž v Xcode

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Ako začaž v Xcode

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 20 )
  • Autor
    Príspevky
  • #100713
    marian1292
    Účastník (Participant)

    Zdravím
    Odhodlal som sa naprogramovať svoju prvú aplikáciu na iPhone, nemám developerský účet, iba klasické apple id, ale mám mac so systémom OSX 10.10 yosemite.
    Cez noc som si stiahol Xcode 6 Beta a takisto priručku pre swift z iBooks store.
    Ide o to, že som sa stratil na prvých 3 stranách a ničomu nerozumiem, hoci anglicky celkom viem. (keď čítam vačšinou rozumiem, mám za sebou úspešne knižku greencode aj niekto vie čo to je :-D
    Ide o to, že potrebujem poradiť kde začať a tiež potrebujem niekoho na iMsg, skype alebo tak, komu by som sa mohol ozvať keby som niečo nevedel nikde nájsť alebo mal nejaký problém
    nepočítam že za 3 dni budem mať aplikáciu, pretože ešte som nikdy neprogramoval, ale tak do konca leta by som chcel vedieť základy.
    Tak je neikto ochotný mi poradiť kde začať a ako a objasniť mi celú situáciu okolo Swiftu a tak?
    diki :-)

    #385521
    mcgiany
    Účastník (Participant)

    trochu velky skok z “nikdy som neprogramoval” na “idem programovat iPhone aplikaciu” nemyslis?
    Najdi si nieco o objective-c najprv, nauc sa ten + Cocoa a pracu s XCode (odporucam toto http://www.martinus.sk/?uItem=86648). Zacni s niecim jednoduchsim – konzolove appky, aby si si osvojil syntax a OOP. Az potom sa pustaj do zlozitejsich veci.

    #385522
    marian1292
    Účastník (Participant)

    Áno myslím ale môj cieľ je naprogramovať appku na iphjone ja viem že to nebude hne’d ale tak ke’d prekonám nejaké medzistupne naučím sa viac vecí tak časom tá appka bude (dúfam). Ja len chcem vedieť akými krokmi sa mám dostať k tomu, aby som ju vedel naprogramovať.
    A čo sú to konzolové appky?
    A tú knihu si mám kúpiť a robiť s ňou, tam je aj objective-c aj Cocoa aj všetko, alebo ako to je? :D
    Viem som hrozný a ničomu nerozumiem, ale každý raz začínal :-)

    #385528
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    Ako mcgiany napísal, je takmer nemožné len tak naskočiť na vlak Xcode a programovať. Treba sa najprv naučiť syntax a pochopiť ako vlastne taký kód vyzerá,algoritmy, aké má pravidlá pri písaní,… V základoch sú jazyky podobné, takže ti odporúčam sa najprv naučiť nejaký jednoduchší jazyk (napr. mŕtvy Pascal, však na to aj vznikol :D ) A potom postupne si osvojiť ďalšie :)

    #385533
    mojemeno
    Účastník (Participant)

    Ak sa mozem zapojit, odporucam najskor C, ked si nikdy neprogramoval, je to zaklad(pascal som mal na strednej a je to len strata casu, moze ti to pomoc pri uceni C ale aj nemusi, osobne by som skor isiel rovno do C), z neho vychadza objective C, aspon tak nam to v skole hovorili. Dalsia vec je, ked sa stracas v knihe o swifte na prvych 3 stranach, nieco nebude v poriadku, moja anglicitina je mizerna, kazdu chvilu musim nieco prekladat a tak vacsinou len pozeram kody a nie je to take strasne, a to som tiez len na zaciatku. Ta kniha ma niekolko sto stran, takze ak sa stracas po 3 stranach, skus nieco lahsie kde ziskas zaklady(premenne, cykly, podmienky, struktury, to vsetko sa naucis aj z C, ked nevies ani toto, nemas sancu pochopit objekty triedy, protokoly…)
    Teraz OT, xcode 6 si stiahol cez torent? Alebo mas nejaky bezpecny link? Nemam chut stahovat nejaky virus a som prilis lenivy pouzit google :D

    #385535
    P4r4doX
    Účastník (Participant)

    Tiez sa priklanam k C-cku. Po assembleri je to asi najnativnejsi jazyk pre procesor a daju sa z neho skvele pochopit zakladne koncepty.

    #385553
    ????
    Účastník (Participant)

    pascal je dobry zaciatok, nauci (resp. preveri, ci vobec) clovek dokaze pochopit zaklady programovania. C je ale minimalne syntakticky zaklad

    #385560
    mayoxy
    Účastník (Participant)

    najdolezitejsia vec pri programovani je nevykaslat sa nato. vsetko ostatne su len omacky okolo.
    chod do google a daj tam xcode iphone tutorials alebo first app in xcode alebo nieco podobneho characteru.
    velmi dobra stranka je raywenderlich.com . Myslim tak sa vola. Tam su tutorialy pekne.
    samozrejme nezacni tam s How to Make a Game Like Candy Crush with Swift Tutorial: Part 1
    na 20tej strane je fajn, ze http://www.raywenderlich.com/38557/learn-to-code-ios-apps-1-welcome-to-programming
    nemas zaco, potom mi das 10% zo zisku prvej appky :D

    #385564
    mojemeno
    Účastník (Participant)

    presne, najdolezitejsie je nevykaslat sa nato a nestanovovat si ciele ako do konca leta spravim appku typu clash of clans a pod.
    Co sa tyka nejakym materialov na studium ci tutoriali, na google je ich plno resp. apple samotne ich poskytuje tiez dost…
    https://developer.apple.com/library/ios/navigation/#section=Resource%20Types&topic=Getting%20Started
    alebo https://developer.apple.com/library/ios/referencelibrary/GettingStarted/RoadMapiOS/index.html#//apple_ref/doc/uid/TP40011343

    #385595
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Tiež som za C, nakoľko Swift je stále v štádiu Beta a predpokladá sa znalosť Objective-C a na to potrebuješ C aspoň do istej úrovne.

    Dávno pradávno som začal písať takú knihu presne pre ľudí, ktorí nikdy neprogramovali a chcú sa to naučiť. Alebo aspoň zistiť, čo to je. Nie iba povrchne, ale aby čitateľ pochopil koncepciu počítača a programu.

    Tu je na ňu link https://docs.google.com/document/d/1eL9yD_oje-7–Gcx9RZ4681fv1p0CQLiRFgf4NDeb7E/edit#heading=h.34fy4xi8tzor
    Je to značne nedokončený úvod do Jazyka C, ale ten úvod je niečo čo som pri mnohých iných knihách a člankoch nenašiel. Čo je procesor? Čo je pamäť? A prečo sú práve tieto dve dôležité?

    #385598
    murriik
    Účastník (Participant)

    Hey, iMartin, diky, odkaz putuje do záložiek! )
    Ak niekedy bude to MacBlog stretko tak máš u mňa určite pejvo!

    #385600
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Díky :D Možno keď sa raz budem nudiť, tak budem pokračovať v písaní.

    #385611
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Na pochopenie základov základu sa určite hodí Pascal, na strednej som mal semináre z informatiky a tam sme ho preberali.

    http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGallery=d4483599612106a92a3fecfbc92bf2aa

    Schválne, čo robí tento program?

    Podmienky, premenné, cyklus… proste základ :-)

    #385618
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    nbusr123 :D To mi pripomenulo tie faily s heslami na úradoch a v bankách :D

    #385625
    mojemeno
    Účastník (Participant)

    Schvalne :D
    Najskor vypises na obrazovku 2 retazce potom nacitas jeden retazec ktory porovnavas s retazcom zadanym v programe ak sa nerovnaju nacitas znova a znova porovnavas resp ak sa rovnaju skoncis cyklus a vypises dalsi retazec a ukoncis program :)
    O co sa stavis, ze pre naprogramovanie toho isteho programu v C by nepotreboval vediet pascal? :D
    Ako ked mas vela casu a chces vsetko vediet na 110% ok, studuj najskor pascal ale je to strata casu a niektorych ludi to este pri prechode na C myli. Opakujem znova, ja osobne by som isiel rovno do C.

    #385626
    mcgiany
    Účastník (Participant)

    tiez nejak nerozumiem tym radam ohladne pascalu. tomu by som sa radsej oblukom vyhol :).

    #385627
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    mojemeno: áno :-)

    je my jasne, že to ide aj v C bez znalosti Pascalu :-)

    to by sme mohli už potom povedať že na napísanie toho istého programu v Jave nepotrebujem vedieť C :-)

    #385628
    ????
    Účastník (Participant)

    je jedno ktorym jazykom zacne. pascal je len jednoduchsi na pochopenie algoritmu, ma iba jednoduchsi a prehladnejsi syntax (napr. begin-end miesto kuceravych zatvoriek, nutne definovanie premennych a ich typov na zaciatku programu, atd), nic viac.

    na druhej strane, pascal je stara haraburda. ale pomohla ;-)

    #393621
    majoo15
    Účastník (Participant)

    cau marian ja by som tiez chcel zacat programovat takze vlastne este skoro nic neviem….nechcel by si sa spolocne nato pozriet ? mozno by to islo lepsie

    #393625
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Zaklad je porozumiet vobec, ako zhruba funguje pocitac, procesor, co je to operacny system atd. Bez toho sa programovat nenaucis.

    A ako mnohi napisali, vhodne je zacat s C. Mozes zacat kdekolvek, kludne aj pisanim kodu vlastnych webstranok, i ked to ma do realneho programovania velmi daleko, je to start. Mozes skusit Javascript a kurzy na W3schools.

    Ak sa priklonis k C, uplnou bibliou, alfou a omegou je knizka s prosty, nazvom “The programming in C” od autorov jazyka Dennisa Ritchieho a Kernighana.

    Kazdopadne niekde treba zacat, aby si vobec pochopoil pocitac, registrom.

    Urcite sa daj na studium matematiky, nauc sa aspon zaklady binarnej sustavy, obnov si znalosti vyrokovej logiky (z matematiky), pozri sa na to, co to vlastne su veci ako kombinatorika, logicke funkcie, teoria grafov.

    Bez matiky sa nepohnes. Ak ti uz samotne slovo nahana strach a si skor umelecky orientovany, vykasli sa na to.

    Programovanie je o trpezlivosti, absolutne MUSIS byt schopny (a brat to ako samozrejmost) riesit problem dlhe hodiny, aby si po x hodinach prisiel na to, ze chyba je v zabudnutej bodkociarke, neuzatvorenej funkcii apod.

    Zabudni na filmove romanticke predstavy programatora, ktory pise kod ako na pase buchajuc do klavesnice. Tak ako ina narocna intelektualna cinnost to je o trpezlivosti, hodinach bez napadu len s cumenim do obrazovky.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 20 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.