Vývojár na Apple Watch spustil Windows 95

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako by vyzerali staré operačné systémy na malinkom displeji Apple Watch? Že nie? Popravde ani my. Ale to neznamená, že sa to nedá.

Vývojár Nick Lee, ktorý v minulosti na hodinkách nabootoval Mac OS 7, si tentoraz stanovil nový cieľ: spustiť na nich klasiku v podobe Windowsu 95. Vzhľadom na obmedzenia na tvorbu aplikácií si musel dopomôcť nejedným hackom, ktoré bližšie popísal v blogovom príspevku, výsledok je však prekvapivo funkčnejší, než by ste si mysleli.

Napriek tomu, že Apple Watch sú so svojim 520 MHz procesorom, 512 MB RAM a 8 GB úložiskom niekoľkonásobne výkonnejšie ako bežné PC zostavy z 90tych rokov, Windowsu trvá nabootovanie približne hodinu. Môže za to fakt, že sa nejedná o virtualizáciu, ale emuláciu systému – Lee musel celý Windows prakticky konvertovať do watchOS aplikácie, ktorá by sa dala spustiť.

Aby toho nebolo málo, modifikovať musel aj softvér hodiniek, aby Windows dokázal preniesť dotyky prsta na pohyby myšou. Čerešničkou na torte je malý mechanický motorček, ktorý pravidelne otočí digitálnou korunkou, aby sa Watch neuspali. Výsledok je funkčný, no v reále zaváňa skôr masochistickými praktikami. Veď sa presvedčte sami na videu nižšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.