Tony Fadell: Ako Steve Jobs odsúhlasil iTunes pre Windows

Tony Fadell, známy v technologických kruhoch ako otec prvého iPodu, sa v nedávnom rozhovore na Visionary Salon 2016 podelil aj o niekoľko doposiaľ nepočutých príhod z časov, ktoré strávil v Appli.

Jednou z nich je aj pohľad do zákulisia vývoja úplne prvej verzie iTunes pre Windows. Je všeobecne známe, že Steve Jobs bol rázne proti tomuto kroku, no ľudia z tímu pracujúcom na iPode ho napokon presvedčili.

Tony Fadell spomína, že Jobs mal jedinú podmienku: aby tento softvér najprv odobril jeho priateľ a známy technologický žurnalista Walt Mossberg. “Steve sa chcel oslobodiť od finálneho rozhodnutia” dodal Fadell. Mossberg po vyskúšaní ranej verzie iTunes pre Windows odsúhlasil a zvyšok je už históriou. Podpora iPodu na Windowse akcelerovala predaje ako hudobného prehrávača, tak aj Macov.

Druhou anekdotou sú prvé pokusy o vývoj Apple telefónu. Dlho predtým, ako debutoval prvý iPhone sa totiž Apple snažil vytvoriť iPod so zabudovaným telefónom. “iPod phone” mal telo klasického iPodu a na navigáciu menu a vytáčanie čísel využíval clickwheel. Tento nápad však v praxi dobre nefungoval a aj napriek snahe zamestnancov bol projekt po ôsmich týždňoch zrušený.

V rovnakom čase sa však Apple pohrával s dotykovou obrazovkou pre Mac. Jobs si Fadella zavolal k sebe a ukázal mu prototyp multi-touch displeja o veľkosti ping-pongového stola. “Dáme to dovnútra iPodu!” povedal Steve. Fadell však až tak presvedčený nebol. “Steve, veď je to veľké ako ping-pongový stôl!”.

ipod-phone-concept
                                   Ako mohol vyzerať hybrid iPodu a telefónu. Zdroj: MacRumors

Všetci ale vieme, ako sa veci vyvinuli ďalej. Apple zlúčil základné prvky Macu a iPodu do multi-touch rozhrania a vznikol tak najúspešnejší produkt v histórii spoločnosti.

Celý rozhovor si môžete prečítať na stránke VentureBeat.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.