Tip: Prehliadač Opera odteraz ponúka bezplatnú VPN službu

Spoločnosť Opera do svojho prehliadača pridala vskutku zaujímavú funkciu – zabudovanú VPN službu. Vyskúšať si ju môžete už dnes vďaka vývojárskej verzii.

Virtual Private Networks, v skratke VPN, sa za posledné roky tešia veľkej obľube. Niet divu. Okrem dodatočnej vrstvy ochrany a súkromia ponúkajú taktiež spôsob, ako sa dostať k blokovanému obsahu aj mimo vašej krajiny. Nevýhodou však je, že kvalitné VPN služby sú väčšinou platené.

Aj keď Opera už dávno nepatrí medzi najpopulárnejšie internetové prehliadače, ich žezlo na Macu prevzali Chrome a Safari, najnovšie pridanou funkcionalitou sa u viacerých možno dostane späť na mapu. Opera vo svojej vývojárskej verzii začala podporovať vlastnú VPN službu, zabudovanú priamo do prehliadača. Jej spustenie nemôže byť jednoduchšie, stačí zaškrtnúť jedno políčko v nastaveniach a ste pripravený pristupovať k internetu cez virtuálnu IP adresu.

Snímka obrazovky 2016-04-23 o 2.59.01 Snímka obrazovky 2016-04-23 o 2.07.07

Služba je úplne bezplatná a zebezpečuje ju SurfEasy, pobočka spoločnosti sídliaca v Kanade. Ako je však pri VPN zvykom, utrpieť môže vaša prístupová rýchlosť – rozdiel však vôbec nie je drastický, všetko závisí od pristupovanej krajiny. Služba zatiaľ ponúka len Spojené štáty, Kanadu a Nemecko, no v budúcnosti by mali pribudnúť aj ďalšie.

Najmenej badateľné rozdiely, ktoré sme namerali boli v Nemecku, kde sa prenosová rýchlosť líšila len minimálne. Väčší rozdiel sme zaznamenali v Spojených štátoch, kde bol prepad značný, no stále použiteľný. Práve v US rýchlosti dosť kolíšu, pri druhom meraní sme zaznamenali nárast takmer o polovicu (na 16,9 Mbps), no upload zase o niečo poklesol (na 14,81 Mbps).

opera-vpn-speedtest
Zhora nadol: vypnuté VPN (1) a zapnuté VPN v Nemecku (2) a Spojených štátoch (3). Zdroj: speedtest.net

VPN je zatiaľ dostupné len vo vývojárskej verzii, tú si však môžete bezplatne stiahnuť na stránkach Opery pre Mac aj PC. Funkcia by sa mala časom dostať aj do stabilnej verzie prehliadača.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.