Tip: Nastavte si na Macu vlastné klávesové skratky aplikácií

Jednou z hlavných predností klávesových skratiek na OS X je popri praktickosti aj ich flexibilita. Upraviť si môžete ľubovoľnú systémovú skratku, to isté však platí aj pre špecifické skratky v jednotlivých aplikáciách.

Dajme tomu, že vám nesedí niektorá z klávesových skratiek v programoch ako Safari, Mail, či v ľubovoľnej aplikácií tretej strany, alebo chcete vytvoriť novú skratku pre príkaz, ktorý ju normálne neobsahuje. Veľká väčšina úkonov, ktoré nájdete v menu v hornej lište pri jednotlivých programoch, sa dá veľmi jednoducho zmeniť. V nasledujúcich krokoch si ukážeme, ako na to.

Ako príklad uvediem šikovný grafický editor Pixelmator a jeho funkciu exportovať obrázok do rôznych formátov, ktorá sa nachádza v menu File > Export, no vlastnú klávesovú skratku zatiaľ neobsahuje.

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.08.16

1. Otvorte Nastavenia > Klávesnica > Skratky

2. V ľavom paneli zvoľte Skratky aplikácií a kliknite na ikonku “+”

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.20.08

3. Vo vyskakovacom menu zvoľte aplikáciu, ktorú chcete upraviť a následne zadajte presný názov konkrétneho príkazu a jeho novú klávesovú skratku

4. Je veľmi dôležité, aby bol názov príkazu presný, vrátane znakov ako “…”. V našom prípade zadáme “Export…” a klávesovú skratku napríklad [cmd] + E

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.30.37

5. Hotovo, nová skratka by sa mala automaticky objaviť na mieste daného príkazu

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.31.28

Rovnakým spôsobom môžete taktiež meniť už zadefinované skratky, či v aplikáciách natívnych, alebo od tretích strán. Aj keď táto metóda funguje na väčšinu príkazov v menu, nájdu sa aj také, ktoré spolupracovať odmietnu. Odporúčam preto vyskúšať jednotlivé príkazy a zistiť čo funguje a čo nie na vlastnej koži.

Ak chcete komplexnejšie nastavenia klávesových skratiek, alebo si chcete nastaviť vlastné príkazy ako napríklad spúšťanie aplikácií, siahnuť môžete po jednej z mnohých utilít. Medzi najobľúbenejšie patria napríklad Alfred, Quicksilver, či Butler.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.