Tip: Ako opraviť chybu “1970”

Minulý týždeň na povrch vyplávala kuriózna chyba v iOS, vďaka ktorej si svoje zariadenie môžete bricknúť zopár jednoduchými krokmi. Stačí zmeniť dátum a čas na 1. januára 1970 a reštartovať systém. Telefón, či tablet sa už nezobudí.

Aj keď problém zdanlivo nemá žiadne riešenie, niečo predsa len robiť môžete. Či už ste boli príliš zvedaví a bug chceli vyskúšať na vlastnej koži, alebo ste sa stali obeťou krutého žartu, vyskúšať môžete nasledovné.

1. Vybrať batériu – jednoznačne najradikálnejšie riešenie, ku ktorému sa väčšina pravdepodobne ani neuchýli. Funguje však stopercentne. Po vybratí batérie čo i len na chvíľu sa zariadenie vynútene resetuje, čo samozrejme vynuluje aj nastavený dátum.

Potrebovať však budete špeciálne nástroje a ak neviete čo robíte, ľahko môžete pri rozoberaní zariadenia natrhnúť káblik, alebo iný citlivý komponent. Ďalšou nevýhodou je porušenie záruky.

2. DFU restore – jednoduchším spôsobom je zariadenie resetovať pomocou DFU módu v iTunes. Množstvo používateľov hlásilo, že tento spôsob nič nerieši, podľa stránky Macnn však stačí byť trpezlivý.

V desiatich testovaných prípadoch bolo zariadenie len trikrát rozpoznané ihneď. Vo zvyšných siedmich prípadoch sa čas líšil, do hodiny sa však obnovili všetky. Ak teda restore nefunguje ihneď, nechajte zariadenie v DFU móde. Viaceré zdroje hovoria, že problém je najskôr zapríčinený v zmene časových pásiem, kvôli ktorým systém detekuje záporný časový údaj a zablokuje sa.

Apple tvrdí, že o chybe už vie a do najbližšej iOS verzie plánuje zakomponovať opravu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.