Technologické spoločnosti budú rozhodovať o dešifrovaní svojich zariadení

Po kauze San Bernardino sa podpora pre šifrovaciu legislatívu v Spojených štátoch Amerických zoslabila a prinútila zákon, aby urobil určité zmeny. 

2620

16. februára 2016 nariadil americký federálny sudca spoločnosti Apple, aby pomohla FBI odomknúť iPhone, ktorý vlastnil Syed Farook. Farook bol uznaný vinný z teroristického útoku v San Bernardíne, ktorý si vyžiadal 14 obetí. Táto krvavá dráma sa stala na konci roku 2015.  (FBI požadovalo vytvorenie verzie iOS, ktorá by umožnila prístup k údajom v telefóne strelca. Táto verzia by pomocou elektronického zadávania hesla násilne vnikla do zariadenia.)

An iPhone is seen in Washington, Wednesday, Feb. 17, 2016.  The San Bernardino County-owned iPhone at the center of an unfolding high-profile legal battle between Apple Inc. and the U.S. government lacked a device management feature bought by the county that, if installed, would have allowed investigators easy and immediate access.  (AP Photo/Carolyn Kaster)

Apple okamžite zverejnil list, v ktorom označilo takýto krok, ako veľké nebezpečenstvo pre súkromie a bezpečnosť svojich zákazníkov. Spoločnosť taktiež vysvetli, že vytvorením takéhoto operačného systému by v nesprávnych rukách mohla viesť k neoprávnenému prístupu do akéhokoľvek zariadenia spoločnosti Apple. Zároveň by si FBI vytvorila takzvaný “master key” a obmedzovala by kohokoľvek súkromie bez ohľadu na jeho práva ochrany osobných údajov a bez jeho vedomia.

20160227_STD001_0

V apríli bolo organizáciou SIC (Senate Intelligence Committee) podaný návrh, aby legislatíva prinútila technické spoločnosti pomáhať pri dešifrovaní zariadení, ktoré boli akýmkoľvek spôsobom spojené s trestnou činnosťou. Po jeho zverejnení bol tento návrh ostro kritizovaný občanmi, bezpečnostnými technikmi a technologickou komunitou ako absurdný a nebezpečný.

iphone6-ios9-passcode-entry

Avšak, bola podpísaná dohoda, kde technické spoločnosti môžu napomôcť pri hlbších záujmoch, teda s dešifrovaním zariadení. Spoločnosti môžu napomôcť pri získavaní informácií a prekročení ľudských práv, iba vtedy ak to uznajú za vhodné a nevyhnutné. Táto dohoda bola podpísaná štyrmi poprednými technickými spoločnosťami ako je Apple, Microsoft, Google a Amazon.

iphone-apple-fbi-passcode-100645887-large

Aj keď sa všetky federálne agentúry (napríklad CIA, NSA) stiahli a naďalej sa neangažujú v dešifrovaní na verejnosti a snažia sa takýmto metódam straniť, FBI sa rozhodlo naďalej verejne požadovať dešifrovanie zariadení pre získanie dôkazov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.