Special Event 2016: Súkromie, životné prostredie a zdravie

Úvod prvej tohtoročnej prezentácie sa niesol v trochu inom duchu než v minulosti. Nad Applom visí žaloba americkej vlády a svoj postoj bude spoločnosť obhajovať pred súdom už zajtra.

Priestor pred novými produktami tak dostalo niekoľko spoločensky orientovaných tém. Tim Cook miesto čísel predajnosti, či videa z otvárania najnovšej Apple predajne opäť vyjadril svoj postoj k súkromiu zákazníkov a šifrovaniu zariadení a je rád, že ho fanúšikovia Applu v tomto prípade podporili.

“Neočakávali sme, že sa do takejto pozície dostaneme. Pevne však veríme, že máme zodpovednosť chrániť vaše dáta a súkromie.”

40-te výročie

1. apríla 2016 to bude presne 40 rokov, odkedy Steve Jobs a Steve Wozniak založili Apple. Tim Cook pri tejto príležitosti prezentoval krátke, no výstižné video, ktoré v štyridsiatich sekundách zachytáva tie najvýznamnejšie okamihy spoločnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA

Životné prostredie

Na pódium sa následne dostavila viceprezidentka pre životné prostredie Lisa Jackson, ktorá poukázala na snahu Applu presadzovať obnoviteľné zdroje energie, recykláciu a zelené balenia produktov.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-115

Až 93 % budov a priestorov spoločnosti po celom svete beží na obnoviteľnú energiu získavanú z početných solárnych panelov, ale aj veterných turbín a vody. V spojených štátoch funguje na obnoviteľných zdrojoch až sto percent.

99 % papiera, ktorý Apple používa v baleniach svojich produktov je buď recyklovaný, alebo pochádza z udržateľných lesov. Apple v rámci programu Renew taktiež recykluje použité produkty. V nasledujúcom videu sa môžete zoznámiť s Liamom, robotom, ktorého náplňou práce je rozoberanie starých iPhonov.

Separuje tak kobalt a lítium z batérie, zlato a meď z fotoaparátu a striebro a platinu z matičnej dosky, ktoré následne dostanú nové využitie.

Zdravie

Poslednou témou pred predstavením nových produktov bolo zdravie. Jeff Williams na pódiu zopakoval úspechy platformy ResearchKit, ktorá pomáha pacientom a lekárom zbierať užitočné údaje o rôznych ochoreniach.

Následne predstavil novú iniciatívu – CareKit. Toto rozhranie umožní lekárom a zdravotným inštitúciám vytvárať vlastné aplikácie, ktoré pomôžu pacientom lepšie spravovať svoj životný štýl. Aplikácia na sledovanie Parkinsonového ochorenia napríklad umožňuje zaškrtávať splnené úlohy vášho každodenného režimu a deliť sa o tieto úspechy s vašim lekárom a blízkymi osobami.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-207

Platforma CareKit bude kompletne open source a dostupná bude od apríla. Williams taktiež nezabudol spomenúť dôraz na súkromie tejto platformy.

Foto: The Verge

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.