Rozdiely medzi iPhonom SE a iPhonom 6s

Prehľad najväčších rozdielov medzi iPhonom SE a iPhonom 6s.

Rozdiely medzi 9,7″ a 12,9″ iPadom Pro

Výkon

IPhone SE sa ešte ani nezačal predávať a na internet unikli už jeho prvé testy. V populárnej aplikácii na meranie výkonu Geekbench dosiahol nový smartfón v jedno-jadrovom teste skóre 2 538 a vo viac-jadrovom  4 421 bodov. Výkon je porovnateľný s iPhonom 6s, čo sa ale dalo očakávať, nakoľko obidva majú rovnaký procesor Apple A9 a 2 GB operačnej pamäte. Pre porovnanie aktuálny top model spoločnosti z Cupertina dosiahol v rovnakom teste skóre 2 490 a 4 332 bodov.

3D Touch

IPhone SE používa zrejme rovnaký displej ako iPhone 5s. Takže nová funkcia, ktorá bola predstavená spolu s iPhonom 6s, 3D Touch nie je podporovaná. Tá rozoznáva silu stlačenia, takže pri silnejšom vám ponúkne sekundárne menu a pomocou motorčeka “Taptic – Engine” vám ponúkne lepšiu spätnú väzbu. Ten taktiež nenájdeme v iPhone SE.

Displej

V porovnaní s iPhonom 6s je rozdiel najmä v menšej uhlopriečke, 4 vs 4,7 palca (10,16 vs 11,93 cm). Obidva displeje sú takzvané retina s hustotou 326 ppi. Kvôli uhlopriečke bude mať každý smartfón iné rozlíšenie.  Väčší má 1 334 x 750 a iPhone SE 1 136 x 640 pixelov.

Životnosť batérie

Najväčším žrútom batérie je displej a keďže obidva smartfóny majú rovnaký hardvér, menšiu výhodu má menší iPhone SE. Apple pri ňom uvádza výdrž 13 hodín pri prehrávaní videa a tiež 13 hodín pri surfovaní na internete cez Wi – Fi. IPhone 6s má 11 hodín v obidvoch prípadoch.

FaceTime

Predná kamera iPhonu SE je výrazne horšia, ako tá v iPhone 6s, má rozlíšenie 1,2 MPx oproti 5 MPx.

Fotoaparát

Obidva smartfóny majú rovnaký fotoaparát a nie sú tam žiadne rozdiely. Iba iPhone 6s Plus ponúka navyše optickú stabilizáciu obrazu.

Touch ID

Obidva iPhony ponúkajú snímač odtlačkov prstov, avšak v iPhone SE má prvú generáciu, ktorá je o niečo pomalšia ako tá, ktorú nájdeme v iPhone 6s.

iPhone 6s: aký rýchly je nový Touch ID?

Rozmery a hmotnosť

IPhone 6s je trochu tenší (7,1 mm oproti 7,6 mm), avšak je výšší a širší ( 183,3 x 67,1 mm oproti 123,8 x 58,6 mm) a je zároveň aj ľahší o 30 g.

Náš názor

Obidva smartfóny patria k top modelom, čo sa týka spracovania aj hardvéru. Pri rozhodovaní bude hrať pravdepodobne úlohu veľkosť displeja a osobné preferencie. Rozdiel v cene, aspoň na začiatku predaja, bude necelých 100 eur. Zatiaľ nevieme koľko bude stáť iPhone SE u nás a porovnávame podľa cien v nemeckom Apple Store. Tam zaplatíte za 16 GB verziu 489 € a za 64 GB 589 €. Na portáli heureka.sk sme našli 16 GB iPhone 6s za 579 € a 64 GB za 664 €.

Pokiaľ je iPhone, okrem počítača, vaším primárnym zariadením a nemáte ani si neplánujete kúpiť tablet, odporúčame kvôli konzumácii multimediálneho obsahu iPhone 6s prípadne iPhone 6s Plus. Ale ak už vlastníte iPad, tak je to len na vás a na vašich preferenciách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?