Recenzia: PowerBeats2 Wireless Active Collection

Značku Beats netreba dlho predstavovať. Už pred odkúpením spoločnosťou Apple vzala táto značka, ktorej prepožičal svoje meno hip-hopový producent Dr. Dre, svet útokom, keď ukázala, že slúchadlá môžu ponúknuť nielen kvalitný zvuk, ale byť aj módnym doplnkom, ktorý dotvorí váš outfit. Už od začiatku však nebol imidžový dizajn lacnou záležitosťou, vďaka čomu si Beats by Dr. Dre na seba pritiahli aj vlnu kritiky – za podobnú cenu ponúka podľa kritikov konkurencia omnoho lepší zvuk. V tej dobe ale konkurencia väčšinou neponúkala podobne zaujímavý dizajn, a tak sa slúchadlá Beats stali svetovým bestsellerom.

Od leta 2014 sa po akvizícii stali Beats súčasťou Apple. Zatiaľ čo predtým bolo logo Beats možné vidieť aj na rôznych smartfónoch či notebookoch iných výrobcov, po akvizícii zatiaľ žiadna radikálnejšia integrácia do Apple zariadení neprišla, ak za ňu nepovažujete online rádio Beats 1 dostupné cez Apple Music. Produkty Beats sa už predávajú cez Apple Online Store, no inak prechádzajú tradičným produktovým vývojom ako predtým.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Slúchadlá Beats sa stali obľúbeným doplnkom nielen k oblečeniu, ale aj na športovanie. Práve na týchto zákazníkov je zameraná aj Active Collection, ktorá bola predstavená ešte v predvianočnom období minulého roka.

Priniesla nové farebné prevedenia pre produkty Tour2 In-Ear Headphones, Solo2 Wireless Headphones a Powerbeats2 Wireless In-Ear Headphones. Práve testovaniu posledných menovaných sme sa venovali vyše dva mesiace. Naše dojmy si môžete prečítať v nasledujúcej recenzii.

Active Collection

Hneď na úvod je potrebné spomenúť, že Active Collection sa od tradičných Powebeats2 Wireless In-Ear slúchadiel líši práve farebným prevedením, ktoré má viac vyjadrovať ich športového ducha. Ak sa vám teda viac páčia tradičné farebné prevedenia, chybu nespravíte. Active kolekcia je k dispozícii v kombinácii šedej so žltou, červenou a modrou. Nám sa najviac zapáčilo červené prevedenie. Nejde však o sýtu červenú, ako v prípade štandardných čierno-červených modelov Beats, ale o niečo svetlejší odtieň červenej, ktorý Beats nazývajú Siren Red.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Balenie a prvé spustenie

Čo mali Apple aj Beats spoločné už pred akvizíciou sú balenia. Aj z rozbaľovania týchto slúchadiel budete mať zážitok, žiaden detail nebol nechaný na náhodu. Nájdete tu všetko potrebné – jednoduchý návod, rôzne nástavce do uší, nabíjací kábel, šikovné puzdro a samotné slúchadlá. Všetko je doplnené pekným dizajnom a názornými ilustráciami, ktoré vás vedú krok po kroku aj pri rozbaľovaní. Skoro by sme zabudli – skutoční fanúšikovia sa určite potešia aj nálepke, ktorá je tiež súčasťou balenia.

Po rozbalení sa už zrejme neviete dočkať, kedy budete môcť nové slúchadlá vyskúšať. Najprv je však potrebné ich nabiť. Nabíjanie prebieha cez približne desať centimetrov dlhý Micro USB – USB kábel. Dobrou správou však je, že už po 15 minútach nabíjania vydržia slúchadlá približne hodinu prehrávania.

Párovanie a pripojenie k iPhonu/iPodu/iPadu je taktiež bezproblémové a zvládne ho každý. Okrem toho, že po spustení aplikácie Music už budete počuť vašu hudbu priamo cez slúchadlá, potešia aj drobnosti ako skutočnosť, že si iPhone zapamätá konkrétnu hlasitosť pre dané zariadenie. To je obzvlášť praktické napríklad v situácii, ktorá bola aj pri našom testovaní bežná – na ceste do fitness centra počúvate hudbu cez Bluetooth v aute (hlasitosť je regulovaná cez auto, na iPhone ide na maximum), no po príchode do fitness už zapínate slúchadlá. Ak by hlasitosť ostala na maxime podobne, ako pri predošlom Bluetooth zariadení, bol by to pre vaše uši veľmi bolestivý začiatok tréningu.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Zapnutie aj vypnutie slúchadiel je doplnené zvukovým efektom (samozrejme za predpokladu, že ich už máte na ušiach). Ak ich zapínate v rukách, vyplatí sa všimnúť si aj farbu LED svetielka. Ak svieti bielou farbou, je všetko v poriadku a slúchadlá vydržia aj dlhší tréning. Ak svieti červeno, môžete počítať s menej ako hodinou prehrávania, ak na červeno bliká, ostáva už len menej ako 15 minút prehrávania.

Stav batérie jednoducho skontrolujete aj na iOS zariadení – stačí nahliadnuť do notifikačného centra (stiahnutím prsta z vrchu displeja), kde na vrchu uvidíte stav batérie iPhonu aj pripojených PowerBeats2 Wireless.

K slúchadlám patrí aj softvér Beats Updater, cez ktorý si môžete na Macu alebo PC skontrolovať stav batérie, nahrať prípadné aktualizácie softvéru a zmeniť názov vašich slúchadiel. Samozrejme, nechýba ani možnosť zdieľania, aby ste sa so svojimi slúchadlami mohli pochváliť na sociálnych sieťach.

Ako sa s nimi športuje?

PowerBeats2 Wireless sú zamerané na športovcov, a tak je nepochybne najdôležitejšou informáciou o nich to, ako sa s nimi športuje. V prvom rade musíme zdôrazniť, aký veľký rozdiel je pri športovaní so štandardnými slúchadlami a s bezdrôtovým prevedením. Samozrejme, za bezdrôtové prevedenie platíte okrem vyššej ceny aj čas potrebný na nabíjanie, no podľa našich skúseností to za to stojí. V minulosti sme testovali viacero športových slúchadiel, no akokoľvek prispôsobivý, ľahký kábel mali, a v uchu sedeli perfektne, vždy bol pri tréningoch kábel rušivým a obmedzujúcim prvkom, ktorý viedol k tomu, že sme ich po pár mesiacoch prestali používať. Hudba je pritom k športu báječným doplnkom, ktorý zlepší vašu motiváciu aj výkony. Náš test zahŕňa približne dva mesiace tréningov vo fitness centre a behu.

Konštrukcia slúchadiel, ktoré majú hák patriaci za ucho, nás spočiatku odrádzala, no pri dennom používaní nakoniec vôbec neprekážala. Hák si môžete prispôsobiť presne podľa vašich potrieb. To isté platí aj pre koncovky, ktoré si vkladáte do uší – dispozícii je niekoľko veľkostí, ktoré by mali sadnúť do každého ucha. Nanešťastie, z očividných hygienických dôvodov, zistíte to, ako vám sedia, pravdepodobne až po kúpe.

My sme našli správnu kombináciu nástavcov do uší po pár tréningoch a odvtedy nebola potrebná výmena. Slúchadlá sedia výborne, sú ľahké a pri tréningu nerušia. Experimentovali sme aj s umiestnením kábla, ktorý slúchadlá spája. Štandardne by mal byť vzadu za krkom. Počas našich tréningov sme však zistili, že je nám pohodlnejšie ho nosiť vpredu, aj keď to niekomu môže pripadať zvláštne. Obzvlášť to oceníte napríklad pri drepoch s veľkou činkou.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Slúchadlá sme vyskúšali v skutočne najrôznejších záťažových testoch – či už ide o šprinty, brušáky dole hlavou, clean press alebo iné dynamické pohyby. Slúchadlá držia na mieste nech sa deje čokoľvek, maximálne si ich niekedy pritlačíte späť, keď sa vám kvôli potu trochu vysunú čo zistíte len vďaka tomu, že budete slabšie počuť, ide však skôr o výnimočnú situáciu. To, že by vám pri športe z ucha vypadli, je prakticky vylúčené. Slúchadlá sú zároveň odolné voči potu a vode na úrovni IPX4, takže sa o ne nemusíte obávať ani napríklad pri behu v daždi.

Bluetooth spojenie a výdrž batérie

Slúchadlá sú k iPhonu pripojené cez Bluetooth a vďaka zabudovanému ovládaniu pokrytému materiálom, na ktorom sa vám nešmyknú ani spotené ruky, nemusíte s iPhonom vôbec pracovať. Priamo zo slúchadiel môžete meniť hlasitosť, prepínať piesne, komunikovať so Siri alebo telefonovať. Bluetooth spojenie ale spôsobuje mierne oneskorenie, čo môže byť nepríjemné, ak s vami chce niekto vo fitness centre komunikovať. Po stlačení tlačidla na prerušenie prehrávania musíte sekundu počkať, kým sa prehrávanie skutočne zastaví. Ide o krátku chvíľu, no ak pred vami stojí niekto, kto sa vás niečo pýta, pôsobí táto chvíľka omnoho dlhšie. Lepšou alternatívou  môže byť si slúchadlá v taký moment vytiahnuť z uší. Ak vás pri tréningu nebude nikto rušiť, oneskorenie vôbec nepocítite a nebude vás obmedzovať.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Dosah slúchadiel nespôsoboval žiadne problémy. Ak cvičíte vo fitness centre, aj v pomerne veľkej miestnosti sa môžete voľne pohybovať bez toho, aby ste museli mať iPhone stále pri sebe, stačí si ho niekam odložiť. Ak už idete do druhej miestnosti, spojenie bude s najväčšou pravdepodobnosťou prerušené. Nanešťastie tak zatiaľ nie je možné nechať si iPhone v šatni a odcvičiť celý tréning bez neho.

Za dva mesiace testovania bolo 99 % času spojenie bezproblémové. Na dvoch alebo troch tréningoch však došlo k prerušovaniu prehrávania. Rýchlo sme však prišli na to, že príčinou je zrejme zima – slúchadlá ju veľmi neobľubujú. Nejde o šport v zime, ale situáciu, keď boli slúchadlá v aute celý deň v mínusových teplotách a zapli sme ich až pri večernom tréningu. Prvú polhodinu dochádzalo k občasnému prerušeniu, potom sa všetko vrátilo k normálu. Inak sa nič podobné nestávalo.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Zima nepôsobí dobre ani na výdrž batérie, ktorá je inak výborná, vzhľadom na svoje využitie. Slúchadlá vydržia oficiálne šesť hodín prehrávania. Samozrejme, skutočný čas prehrávania závisí od mnohých premenných ako vzdialenosť od iOS zariadenia, hlasitosť hudby, ktorú počúvate, a od prostredia – napríklad spomínaná zima alebo signál obmedzujúce materiály. 5-6 hodinových tréningov však na jedno nabíjanie určite zvládnete, čo pre nás znamenalo jedno nabíjanie za týždeň. Je však nepríjemné, ak na to zabudnete. Práve vtedy si uvedomíte, o koľko lepší je tréning so správnou hudbou.

Slová “vzhľadom na svoje využitie” sme k hodnoteniu výdrže batérie v predchádzajúcom odstavci nepridali náhodou. Nabíjanie raz za týždeň je v skutočnosti malá cena za komfort bezdrôtových slúchadiel. Ak tomu však prídete na chuť a budete si to chcieť vyskúšať napríklad pri práci, zistíte, že pri osemhodinovej pracovnej dobe je už šesť hodín veľmi málo a vrátite sa ku klasickým káblovým slúchadlám. Pri slúchadlách týchto rozmerov však priestor na väčšiu batériu jednoducho nie je a kým výraznejšie nepokročí technológia, situácia sa veľmi nezlepší.

Zvuk

Slúchadlá PowerBeats2 Wireless sú typu in-ear, takže sa vkladajú do ucha. Nejde však o typ slúchadiel, ktorý by ponúkal úplnú izoláciu a nezavádzajú sa úplne do ucha, ako ste možno zvyknutí z iných modelov. U športového modelu to však nepovažujeme za nevýhodu. Aspoň minimálne vnímanie okolitého ruchu je veľmi dôležité napríklad ak beháte vonku.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Aj pri hodnotení samotného zvuku musíte brať do úvahy to, na čo sú slúchadlá určené. Kritéria pre športové využitie sú jednoducho úplne iné a nie je na mieste tu riešiť perfektné oddelenie basov, stredov a výšok. Pri podávaní maximálnych výkonov niečo podobne ťažko postrehnete. Naopak, oceníte pre Beats typické dynamické podanie s výdatnými basmi, o ktoré sa stará akustický systém s dvoma meničmi. K výbušným tréningom je to to najlepšie.

Tréningy sme si spríjemňovali prímárne tvrdšími rockovými/metalovými playlistmi, hip-hopom a príležitostne aj tanečnou hudbou. Na tieto žánre sú slúchadlá ako stvorené a dokážu vás pri tréningu namotivovať k lepším výkonom. Výber správneho playlistu pritom nebude s Apple Music problém, a ak tomu pridáte hlboké basy, nič vás nezastaví.

Záver

Slúchadlá Beats majú skutočne veľa spoločného s Apple. Za nie práve najnižšiu cenu vám poskytnú všetko, čo potrebujete, a buď ich budete milovať alebo nenávidieť. U našich Apple Premium Resellerov kúpite v súčasnosti PowerBeats2 Wireless za 175 EUR, niektoré farebné prevedenia (nie Active Collection) v akcii aj za menej. Pri Beats však určite platíte aj za dizajn a značku, a tak na trhu zrejme nájdete racionálnejšie alternatívy za menej peňazí. Ak sa vám však zapáčili rovnako, ako nám, a nechcete byť pri športe rušení otravnými káblami, ich kúpou určite chybu nespravíte. Nepochybne patria k tomu najlepšiemu, čo na trhu nájdete.

PowerBeats2 Wireless Active Collection

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.