Recenzia iPhone SE: Malý gigant za dobrú cenu

Úvod : Malý gigant

Apple nám pred pár mesiacmi predstavil najnovšie zariadenie zo svojej rady smartfónov. Áno, pravdepodobne ste už uhádli, jedná sa o zariadenie Apple iPhone SE.  Ide o smartfón podobný iPhonu 5s. Avšak nenechajte sa oklamať. Tento malý zázrak síce pôsobí malým “vzrastom”, no skrýva výkon “giganta” v podobe iPhonu 6s. A to v štvorpalcovom balení. iPhone SE sa predáva vo verziách 16 GB a 64 GB. Farby zariadenia ostali opäť pri klasike. iPhone SE môže byť ružovo zlatý (rose gold), zlatý (gold), vesmírne sivý (space gray) a strieborný (silver).

No a teraz najdôležitejší faktor, cena. Pri 16GB modeli sa pohybujeme okolo 480€ a pri 64GB modeli cena dosahuje 600€. To by sme mali z tých základných informácií o zariadení. iPhone SE nám bol zapožičaný spoločnosťou PCexpres. Tak a teraz si poďme tento najnovší počin Applu pozrieť pod lupou.

DSC_0729

Technické informácie alebo čím disponuje iPhone SE:

Dostupné veľkosti úložiska: 16GB a 64GB

Váha: 113 gramov

Displej: Retina, 4″ LED širokouhlý displej, rozlíšenie 1136×640 pixelov, Multi-Touch displej, Full sRGB standard, 800:1 kontrast

Čip: A9 čip so 64‑bit architektúrou a vstavaný M9 pohybový koprocesor (Dual Core 1,84GHz)

Fotoaparát: iSight 12Mpx kamera, Autofocus, True Tone blesk, panoramatické fotky (až do 63Mpx), automatické HDR, , detekcia tváre, kontrola expozície, zafírový kryt fotoaparátu

Kamera: natáčanie v 4K, 1080p HD, 720p HD, podpora spomaleného záberu (1080p so 120fps a 720p až 240fps), zlepšená redukcia hluku, 3x zoom, stabilizácia obrazu

Predná kamera: 1,2Mpx, 720p natáčanie, Retina blesk, automatické HDR

Grafika: PowerVR GT7600 (šesťjadrová grafika)

Operačná pamäť telefónu: 2GB RAM

Batéria: Li-Po 1624 mAh battery (6.21 Wh)

Rozbaľovanie

Spomínam si na prvý krát, kedy som odbaľoval produkt od spoločnosti Apple. Bol to iPhone 3G. A tak ako aj vtedy, odbaľovanie týchto zariadení dodnes nestratilo svoje čaro. Pekná krabica, v nej hneď na vrchu nedotknutý iPhone SE a pod ním ako zvyčajne slúchadlá Earpods, adaptér a nabíjací USB kábel. A samozrejme, návody a dve nálepky značky Apple.

DSC_0726

Spustenie

iPhone som s nedočkavosťou zapol. Objavila sa značka spoločnosti Apple a úvodné nastavenia. Nastavil som iPhone, vložil SIM kartu, prihlásil sa so svojim Apple ID. A tu prišlo prvé prekvapenie. Nastavovanie Apple ID. Pri mojom iPhone 6 to trvalo okolo tej minúty aj niečo. Avšak pri iPhone SE to bolo do pol minúty.

Následne druhé prekvapenie. Mal som možnosť preniesť dáta z Androidu. Chápem, jedná sa o funkciu operačného systému, no pri nastavovaní ešte “horúceho” iPhonu to poteší nie? A hlavne tých, ktorý sa práve teraz rozhodli prejsť na iPhone. A následne záverečné nastavovanie iPhonu. Nechal som si preniesť dáta z môjho iPhonu 6. Taktiež veľmi rýchlo prenesené, nastavené a pripravené na používanie. Nebolo to rýchlejším Wi-Fi routerom. Bolo to práve iPhonom.

 

IMG_1455

Prvé dotyky

Už sme boli na ploche a prišiel čas začať skúmať. Najprv som bol trocha skeptický, že lacný a menší iPhone = pomalší, teda horší. Mýlil som sa. iPhone vedel čo chcem, skôr ako som to vedel ja sám. Rýchlosť operácií ma natoľko prekvapila, že som sa rozhodol pootvárať všetky aplikácie a zároveň na ňom pracovať. iPhone sa tváril, že som na ňom spustil kalkulačku a nič iné.

Išiel tak rýchlo, že som to až nečakal a nevedel som, ako ho zamestnať a dosiahnuť moment, kedy začne sekať. Sklamal som. Nepodarilo sa mi. Aby som ho neustále nevychvaľoval, čo môžem iPhonu vytknúť a zároveň pochváliť je displej. Chválim ostrosť displeja a cit spoločnosti Apple pre detaily. Pozeral som si Full HD video na YouTube a ostrosť obrazu sa v merítku podobala iMacu 27″ 5K Retina.

IMG_1458

Používanie

Vytknúť mu musím (asi je to zvykom), veľkosť. iPhone SE mi pripadal veľmi malý oproti svojmu 6kovému bratovi. Ale je to sila zvyku. Chvíľu mi trvalo kým som si na menší displej zvykol. Ale našťastie sa podarilo. Prvá vec, na ktorú som klikol boli Správy. A tu sa vyskytol problém. Nemyslím si, že mám veľké prsty, ale zistil som, že sa mi nedarilo poriadne písať správu. Tak som správu, ktorú by som napísal do 45 sekúnd písal asi tak minútu aj pol. Potom som sa rozhodol zapnúť fotoaparát a skúsiť niečo nafotiť. Veľmi milé prekvapenie. Očividne na fotoaparáte nešetrili. 12 Mpx ma očarilo svojou ostrosťou a zmyslom pre detail. (Fotografie nižšie) Plus pre iPhone SE.

Potom som si spomenul, že iPhone SE by mal disponovať rýchlejším TouchID senzorom. Tak som otvoril nastavenia, prešiel do TouchID a nastavil si odtlačok prsta. Stlačil som tlačidlo domov a skúsil iPhone odomknúť. Najprv som rozdiel nevidel. Až keď som ho porovnal s iPhone 6, všimol som si rozdiel, že v počte pokusov a rýchlosti skenovania vedie iPhone SE.

Batéria bola taktiež na vyššej úrovni. Čakal som, že menší telefón znamená menšiu batériu a teda aj jej menšiu výdrž. Zdanie klame. Pri plnej záťaži telefón vydržal takmer 7 hodín. V bežnom režime používania (telefón, správy, sem tam Facebook) vydržal telefón takmer dva dni bez nabíjania. Toto je asi hlavné plus, ktoré je pre mňa veľmi podstatné. Keď už sme pri batérií, môžem taktiež pochváliť aj rýchlosť nabíjania, do dvoch aj pol hodiny som mal iPhone nabitý. Poďme si zhrnúť výhody iPhonu SE:

  • Lepšia výdrž batérie
  • Rýchlejšie TouchID
  • Výborný 12Mpx fotoaparát
  • Rýchlejšie zvládanie požiadavkov (procesor)
  • Rýchlejšia Wi-Fi
  • Displej s veľkou ostrosťou
  • Rýchlejšie nabíjanie
  • Lepší signál
  • Fotoaparát je zarovno s telom iPhonu

Je to o zvyku. Verím, že ak by som mal iPhone SE dlhšie, určite by som ho nevymenil za iný.

IMG_1456

Prieskum

Nedalo mi to a rozhodol som sa spraviť malý prieskum. Pýtal som sa užívateľov iPhonu 6 a 6s, či sa im páči iPhone SE a či by si ho boli ochotní kúpiť. Vedel som, že väčšina, ktorá má iPhone 6 a 6s určite nechce menší telefón s menším displejom. Preto ma ani výsledky prieskumu neprekvapili. Pre iPhone SE by sa za 10 ľudí rozhodli 3 ľudia a pre iPhone 6 alebo 6s zvyšných 7. Avšak potom som spravil prieskum, či by si ho kúpili ľudia, ktorí iPhone nemajú (Android alebo Windows Phone). Nečakane mi na moju otázku pozitívne odpovedalo 10 ľudí z celkového počtu 14 respondentov.

iPhone SE : 3 (10)

iPhone 6/6s : 7  (10)

 

iPhone SE : 10 (14)

Android/ Windows Phone : 4 (14)

Záver

iPhone SE je návrat ku klasickému štýlu spoločnosti Apple. Malý smartfón, ktorý v sebe ukrýva veľa. Vie skôr ako vy, čo chcete. Apple si dal prácu a ponúkol nám štvorpalcovú verziu iPhone 6s, dokonca aj s určitými lepšími technickými špecifikáciami.  Keby som už nebol zvyknutý na veľkosť iPhonu 6, iPhone SE by bola prvá vec, ktorá by upútala moju pozornosť a záujem o kúpu. Cena je taktiež veľmi prijateľná a určite dostupnejšia.

Poďakovanie

Rád by som sa vo svojom mene poďakoval spoločnosti PCexpres, ktorá sa venuje servisu iPhonov  za zapožičanie iPhonu SE. Veľmi ochotní, milí ľudia, ktorí radi pomôžu s akoukoľvek požiadavkou, ktorá je v rámci ich možností. Dúfam v našu ďalšiu spoluprácu.

Fotografovanie s iPhonom SE 

IMG_0067

IMG_0002

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.