Prečo nemá iPad kalkulačku?

Bývalý zamestnanec spoločnosti Apple prezradil, prečo sa v iPade nenachádza kalkulačka. 

V mobilných zariadeniach môžeme nájsť množstvo predinštalovaných aplikácií. Väčšína z nich sú nepotrebné a keby sa dali vymazať, tak asi väčšina z vás by ich ihneď odinštalovala, avšak medzi hromadou nepotrebných sa nájdu aj nejaké užitočné. Medzi tie môžeme zaradiť kalkulačku, ktorú dobre poznáme z iPhonu, ale prečo sa nenachádza a aj v iPade? Na portáli Reddit sa prihlásil k slovu používateľ s prezývkou tangoshukudai, ktorý vraj ako bývali zamestnanec spoločnosti Apple pozná pozadie tejto “záhady”.

Vyhodená na poslednú chvíľu

Pôvodne bola kalkulačka plánovaná aj pre iPad, mala to byť zväčšená verzia aplikácie, ktorú poznáme z iPhonu. Ale mesiac pred vydaním si Steve Jobs zavolal Scotta Forstallsa, ktorý bol bol v tom čase zodpovedný za jej dizajn. Jobs požadoval od neho okamžitú zmenu používateľského rozhrania. Vhľadom k tomu, že k žiadnej nedošlo, bývalý generálny riaditeľ kalkulačku jednoducho vyškrtol z iPadu zo slovami: “Niečo také nemôžeme vydať”. Vývoj aplikácie nemá pravdepodobne prioritu, keďže do dnešnej doby sa kalkulačka neobjavila v iPade.

Steve Jobs Roll Your Own Calculator Construction Set

Vierohodnosť tohto príbehu ne je možné overiť, ale môže to byť pravda. Približne pred tridsiatimi rokmi sa odohrala podobná situácia. Za vývoj kalkulačky, vtedy ešte pre počítač Macintosh, bol zodpovedný Chris Espinosa. Espinosa mal hlavu v smútku kvôli Jobsovmu perfekcionizmu a neustálej nespokojnosti s konceptami a preto vytvoril aplikáciu “Steve Jobs Roll Your Own Calculator Construction Set”. Jobs si mohol sám navrhnúť používateľské rozhranie kalkulačky a hotový bol vraj za 10 minút. Výsledkom bol dizajn, ktorý sa prakticky nezmenil od operačného systému System 1 až do príchodu Mac OS.

kalkulacka system 1
Kalkulačka v OS System 1 (vľavo, 1984) a v Mac OS (vpravo, 1999)

Aj keď doteraz nenájdete predinštalovanú kalkulačku v iPade, v obchode s s aplikáciami App Store si ju môžete jednoducho stiahnuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?