Neautorizovaná výmena Touch ID môže bricknúť iPhone

Denník Guardian informuje o rastúcich sťažnostiach ohľadom takzvanej “chyby 53”, ktorá po aktualizácií iPhonu 6 na iOS 9 natrvalo znefunkční zariadenie. Problém sa týka iPhonov, ktorých Touch ID senzor bol vymenený v neautorizovanom servisnom stredisku.

Problém zasiahol aj redaktora Guardianu, ktorý si svoj iPhone dal opraviť v septembri počas reportáže v Macedónsku. Pár mesiacov na to dostal notifikáciu o upgrade na novšiu verziu systému, no po jej nainštalovaní telefón vyhodil hlášku error 53. Zamestnanci londýnskeho Apple Store mu pomôcť nevedeli a napokon bol odkázaný na kúpu nového iPhonu.

V podobnej situácii sa nachádzajú aj rady ďalších používateľov. Téma o chybe 53 na stránke iFixit už ostatne stihla zaznamenať vyše 180 tisíc návštev. Problémom je, že Apple síce odrádza od neautorizovaných servisných zásahov, no o potenciálnych komplikáciách nikde neinformuje. Telefón navyše môže fungovať celé mesiace, až do aktualizácie na nový systém.

iphone-error-53

K problému sa už stihol vyjadriť aj samotný Apple, podľa ktorého je chyba spôsobená kódom na ochranu pred zneužitím senzoru. Touch ID totiž odtlačky prstov ukladá v “zabezpečenej enkláve” na čipe zariadenia. Táto enkláva je spárovaná s príslušným senzorom a pri poškodení, či nahradení akejkoľvek časti reťazca prestane celý systém fungovať.

Pri výmene Touch ID alebo jeho častí v autorizovanom servise je párovanie oficiálne obnovené priamo u Applu, čo neplatí pri neoficiálnych zásahoch. Keď iOS detekuje, že párovanie nefunguje, telefón sa sám zablokuje aby zabránil prístup prípadných podvodných Touch ID senzorov k údajom uložených na enkláve.

Apple odkazuje všetkým, ktorí sa s chybou stretli kontaktovať podporu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.