Nákupný poradca: ktorý iPhone si vybrať?

Na trhu sú aktuálne tri verzie iPhonov, okrem najnovších 6s a 6s Plus tu máme aj minuloročné verzie a v predaji je dokonca aj model iPhone 5s. Tak ako každý, tak aj tento rok tu máme po vianočných sviatkoch väčšie, či menšie výpredaje a niektorí predajcovia nás lákajú na ich fantastické ceny. V televíznych reklamách sa objavuje verzia 5s už sa 399 eur.

Zvažujete kúpu nového iPhonu, ale neviete ktorý model si vybrať? V našom prehľade sa pozrieme na ich kľúčové vlastnosti a možno vám pomôžeme pri rozhodovaní.

Konštrukcia

Všetky verzie iPhonov sú vyrobené z hliníka. Po afére „bendgate” (niektorí používatelia sa sťažovali, že sa ich iPhone 6 Plus ohol) sú najnovšie modely 6s a 6s Plus vyrobené z hliníka rady 7000, ktorý by mal byť ľahší a pevnejší.

Apple pridal novú ružovo-zlatú farbu, ale tá je k dispozícií len pre najnovšie modely iPhone 6s a 6s Plus. Okrem nej sa smartfóny ešte vyrábajú v zlatej, striebornej a kozmickej sivej farbe.porovnania konstrukcia

Displej

Najstarší dostupný iPhone 5s je zároveň aj najmenším, má 4 – palcový displej. Pre niekoho  môže byť táto veľkosť uhlopriečky ideálna, pretože sa dal ovládať jednou rukou.

Apple sa rozhodol od šiestej generácie svojho smartfónu zväčšiť displej. Na trhu sa objavil iPhone 6 so 4,7 – palcovým displejom a 6 Plus s 5,5 – palcovým displejom. Rovnaké veľkosti majú aj verzie 6s a 6s Plus.

Výrobcovia smartfónov s operačným systémom Android pokračujú v zbrojení a svoje vlajkové lode vybavujú s displejmi, ktoré majú čoraz väčšie rozlíšenie. Na rozdiel od nich, Apple pokračuje vo svojej tradícii s ktorou prišiel v roku 2010 pri predstavení iPhonu 4. Displeje charakterizuje pojmom retina a udáva pri nich hustotu 326 PPI. Verzie Plus sú ostrejšie, majú 1080p displej s hustotou 401 PPI.

porovnanie displej 2

3D Touch

IPhony 6s a 6s Plus prinášajú revolúciu v ovládaní s názvom 3D Touch. Ako už názov napovedá, okrem tradičných pohybov prstom po obrazovke, 3D Touch rozlišuje aj tlak smerom do displeja, inými slovami, tlak, ktorý na obrazovku vyviniete. Základným využitím sú rôzne skratky a nové gestá zrýchľujúce prácu.

Touch ID

Aktuálne všetky modely, ktoré sa predávajú podporujú Touch ID (skener odtlačkov prstov), avšak iPhony 6s a 6s Plus prichádzajú s novou verziou, ktorá by mala byť dvakrát rýchlejšia.

Apple Pay

Hoci iPhone 5s ma Touch ID, ako jediný nepodporuje platenie mobilom (na Slovensku nedostupné), pretože mu chýba NFC čip. Apple Pay bol dostupný až od iPhonu 6 a 6 Plus.

Hardvér

Každá verzia iPhonu je omnoho rýchlejšia ako tá predchádzajúca a prináša navyše rádovo desiatky percent výpočtového a aj grafického výkonu. Aj najstarší model 5s poskytuje v súčasnosti dostatočnú porciu výkonu pre beh operačného systému a najnovších 3D hier. Papierovo sú parametre iPhonov menej impozantné ako má konkurencia s operačným systémom Android, avšak vďaka vyladenému operačnému systému iOS a vlastnému čipu patria smartfóny od Applu každoročne k najvýkonnejším zariadeniam.

porovnanie hw

Fotoaparát a kamera

Od predstavenia iPhonu 4s v roku 2011 vybavoval Apple svoje smartfóny 8 Mpx zadným fotoaparátom. Až v roku 2015 s príchodom verzie 6s a 6s Plus sa ich počet zvýšil na 12. Najnovšie modely dostali taktiež vylepšený predný fotoaparát, ktorý ma až 5 Mpx pre krajšie selfie.porovnanie kamera 2

Batéria

Veľkosť batérie sa časom zväčšovala len minimálne a dokonca pri iPhone 6s a 6s Plus jej kapacita mierne klesla. Výdrž na jedno nabitie ostala rovnaká, čo môžeme pripisovať najmä úspornejšiemu procesoru Apple A9.

porovnianie bateria

Cena a záver

Ak ste doteraz váhali nad novým iPhonom, možno nastal ten správny čas. Cena nového iPhonu 5s začína niekde na 360 eurách. Pre mnohých používateľov je práve tento model ideálnou voľbou, pretože sa dá ovládať jednou rukou. Zatiaľ nevedno, či nás Apple prekvapí a predstaví v blízkej budúcnosti ďalší smartfón s rovnakou uhlopriečkou, alebo sa bude uberať trendom čoraz väčších displejov.

Na predstavenie nového iPhonu 7 si ešte počkáme pravdepodobne do septembra, kedy Apple na svojej konferencii predstavuje svoj nový model.

Na záver nájdete porovnanie cien všetkých dostupných modelov:

Aktuálna cena Apple iPhone 5S 16GB v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Aktuálna cena Apple iPhone 6 16GB v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Aktuálna cena Apple Iphone 6 Plus 16GB v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Aktuálna cena Apple iPhone 6S 16GB v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Aktuálna cena Apple iPhone 6S plus 16GB v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.