Macintosh oslavuje 32 rokov

Pred približne tridsiatimi rokmi bežala v americkej televízii legendárna reklama na produkt, ktorý sa v nej ani neobjavil. O dva dni neskôr predstavil Steve Jobs v Cupertine nový počítač, Happy Birthday Macintosh!

22. január 1984: vo finále Super Bowlu sa stretli LA Raiders a Washington Redskins. Počas prestávky, vtedy ešte pomerne nová spoločnosť Apple predstavuje svoju veľkolepú reklamu na produkt, ktorý sa v nej ani nezobrazil. 60 sekundový spot zobrazoval mladú rebelujúcu ženu, ktorá uteká pred políciou a kladivom rozbíja obrazovku, v ktorej “Veľký brat” vymýva mozgy davu svojím príhovorom. Ale prečo nemal byť rok 1984 ako 1984? Pýtali sa diváci počas prenosu XVIII finále. O dva dni neskôr, 24. januára 1984 sa za cenu 2495 dolárov začal predávať nový počítač, Apple Macintosh.

Reklama 1984

Oficiálne Apple tvrdí, že táto reklama bola vysielaná len počas finále XVIII Super Bowlu, v ktorom LA Raiders porazili Washington Redskins. Avšak Owen W. Linzmayer píše vo svojej knihe Apple Confidential (Apple dôverné), že to až tak nemusí byť pravda. V americkej televízii a v kinách sa ešte nejaký čas potom premietala táto reklama. Bez ohľadu na to kto má pravdu, stala sa legendou pre mnohých fanúšikov.

Reklamná agentúra Chiat/Day ju natočila počas siedmich dní vo Shepperton Studios v Londýne. Za režiséra si vybrali Ridleya Scotta, ktorý stal za kultovými filmami z osemdesiatych rokov minulého storočia, ako sú Alien alebo Blade Runner. Ale kto je tá žena, ktorá hádže kladivom? Je ňou Anya Major, anglická atlétka, modelka a herečka, ktorá si ešte zahrala aj vo videoklipe Eltona Johna k piesni Nikita.

Vývoj

Označiť Steva Jobsa za otca Macintosha by nebolo celkom správne. Zamestnanec číslo 31, Jef Raskin začal už v roku 1978 pracovať na projekte nového počítača a bol zodpovedný používateľské rozhranie. Jeho myšlienkou bolo zostrojiť počítač, ktorý stačí zapnúť a začať používať. Cena mala byť menej ako 500 a neskôr menej ako 1000 dolárov. Aby sa zmestili do tohto limitu, museli použiť pomalší procesor a menší monitor. Spoluzakladateľ Applu začal na projekte pracovať až od roku 1981 a neskôr sa menoval jeho riaditeľom.

macintosh vyvoj

Steve Jobs ukázal pri vývoji Macintosha svoje schopnosti motivovať a svojich vývojárov vyburcoval k špičkovým výkonom. Bolo samozrejmosťou pracovať aj 80 hodín týždenne. Postupne si začal pretláčať viacero vlastných nápadov a začal s grafickým používateľským rozhraním. To si však vyžadovalo viac výpočtového výkonu a cenovo dostupný, avšak pomalý procesor bol nahradeným novým, s označením Motorola 6800. Po tomto kroku Jef Raskin opúšťa spoločnosť a projekt napreduje ďalej bez neho. Dokonca aj dizajnér základných dosiek Burrel Smith sa musí vysporiadať s novým šéfom a Jobsove estetické cítenie sa prenieslo aj na ich návrh.

Výsledok stál za to a vznikol počítač, ktorý vzbudzoval dojem nielen po technickej ale aj po dizajnovej stránke. Veľká pozornosť bola venovaná detailom. Napríklad na zadnej strane mal rukoväť, ktorá umožňovala ľahšie prenášanie. Dokonca za 99 dolárov sa dalo dokúpiť cestovnŕ puzdro. Aby boli používatelia prinútení používať myš, klávesnica nebola vybavená šípkami a ani numerickou časťou. Tá sa dala neskôr zakúpiť ako príslušenstvo.

Čo bolo ale skutočne revolučné bol operačný systém, ktorý prišiel s grafickým používateľským prostredím. Namiesto príkazového riadku vidíme na pracovnej ploche grafické ikony, za ktorými stála dizajnérka Sesan Karenová, a pomocou myši sa dal ovládať podobne ako dnes.

Predaj

Čísla sa najskôr vyvíjali sľubne. Počas prvých dní predal Apple 70 000 kusov. Neskôr sa odbyt spomalil a mesačne si nový počítač odnieslo z obchodu len 10 000 ľudí. Apple zarábal na svojom počítači z roku 1977 s označením Apple II oveľa viac. Ale v čom bol problém?

macintosh

Za cenu 2500 dolárov mal Macintosh jednu zásadnú chybu. Grafické používateľské rozhranie si vybralo svoj daň a operačná pamäť 128 KB bola až príliš malá na nový systém. Ďalej počítač obsahoval procesor Motorola 6800 taktovaný na 8 MHz, 9 palcový čierno – biely monitor s rozlíšením 512 x 342 pixelov a 3,5 palcovú disketovú mechaniku. Už v septembri roku 1984 sa objavil nový, takmer identický model, ktorý prišiel s 512 KB RAM.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.