Li-Fi: budúcnosť prenosu dáť

Krátky pohľad do minulosti: píše sa máj roku 1998, počas vývojárskej konferencie WWDC predstavili  Steve Jobs nový iMac, ktorý postavil ekosystém Applu úplne naruby. Žiadny ADB (Apple desktop bus) pre pripojenie myši a klávesnice, alebo SCSI port pre pripojenie diskov, namiesto toho stavili na jeden univerzálny – USB. V tej dobe neexistovalo veľa periférnych zariadení, ktoré by podporovali tento port a zo strany Applu to bol odvážny krok. Dnes si už bez “USB-čka” nevieme predstaviť žiadny počítač a všetko pripájame práve cez túto univerzálnu zbernicu.

Spoločnosť Apple môžeme brať ako priekopníka v nových štandardov. Z nedávnej minulosti tu máme napríklad Airport (systém bezdrôtových sietí založený na štandarde IEEE 802.11b, tiež známy ako Wi-Fi), ktorý sa pred rokom 1999  volal IEEE 802.11b. Okrem toho môžeme spomenúť, že ako jeden z prvých výrobcov počítačov začal podporovať nový USB port typu C. Pri iOS zariadeniach vyvinul Apple vlastný 30-pinový konektor a neskôr prešiel na Lightning port. Teraz sa stojíme na prahu pravdepodobne ďalšej revolúcie s názvom Li-Fi.

S rýchlosťou svetla

Nová technológia vysiela svoje predzvesti. V operačnom systéme iOS 9.1 sa objavila v jednom zo systémových súborov zmienka práve o “Li-Fi capatibility”. Žiadny preklep alebo náhoda, ale Apple pravdepodobne pripravuje svoje systémy na novú technológiu.

Technológia sa spolieha na svetlo pri prenose informácii. Teoretické maximálna rýchlosť je 224 Gigabitov za sekundu, aj keď tieto hodnoty budú asi reálne len v špecifických laboratórnych podmienkach, aj tak môžeme očakávať rapídny nárast rýchlosti pri bezdrôtovom prenose dát. Napríklad USB 3 má teoretické maximum 5 Gbit/s.

A nielen rýchlosť je argumentom pre Li-Fi, aj keď spomínaných 224 Gbit/s dosiahneme len veľmi ťažko, zatiaľ sa v reálnych podmienkach podarilo vedcom dosiahnuť jeden gigabit za sekundu – stále je to niekoľkonásobne viac, ako dokáže dnešná priemerná Wi-Fi. Ďalšou z výhod má byť bezpečnosť. Li-Fi pripojenie je závislé na priamej viditeľnosti, takže susedia za stenami nemôžu chytať váš signál a odpadá nutnosť používať zabezpečené siete alebo heslá. Medzi ďalšie klady technológie patrí, že signál z Li-Fi sa neruší s inou elektronikou alebo Wi-Fi sieťami, keďže zdrojom signálu sú LED žiarovky. Tie vyžarujú viditeľné svetlo s frekvenciou 400 až 800 terahertzov. Zapínanie a vypínanie LED žiarovky pri extrémnej rýchlosti (nanosekundy) sa dá využiť na zápis a prenos dát v binárnom kóde (jednotky a nuly). LED žiarovka sa rozsvecuje a zhasína tak rýchlo, že to naše oko ani nepostrehne.

Priekopník Li-Fi Harald Haas počas prednášky TED už v roku 2011 demonštroval, ako ľahko je možno premeniť žiarovku na Li-Fi vysielač. Jediné, čo potrebujeme spraviť, je dostať malý mikročip do žiaroviek, aby spĺňali dve funkcie: osvetlenie a bezdrôtový prenos dát.

Li-Fi technológia nemá za úlohu nahradiť Wi-Fi siete, dôvody sú jasné, nedokáže komunikovať cez steny a je nutná priama viditeľnosť. Skôr by malo ísť o ich doplnok. Podobne ako do iOS 9 Apple pridal novinku, nazvanú Asistent Wi-Fi, ktorý pri slabom Wi-Fi signáli automaticky prepína na 4G/LTE sieť a podobne by to mohlo byť aj s Li-Fi.

Ďalšie využitie technológie predstavila holandská spoločnosť Philips. Pomocou inteligentných Hue žiaroviek by napríklad návštevníci múzeí dostávali aktuálne informácie o vystavovaných exponátoch. Pri každom by bola špeciálna žiarovka, ktorá bude vysielať do kompatibilných zariadení informácie alebo streamovať HD video. Podobné vychytávky existujú už dnes, avšak pomocou technológie bluetooth môžeme dostávať len textové push notifikácie, ale prenosová rýchlosť nepostačuje napríklad už na prehrávanie videí.

lifi- buducnost muzea

Z Li-Fi by mohli ťažiť najmä neprenosné zariadenia. Napríklad Apple TV by mohlo byť v budúcnosti viac ako len set-top box, mal by sa stať akýmsi centrom inteligentnej domácnosti a pomocou tejto technológie komunikovať s celou radou spotrebičov a pritom nebyť neobmedzovať Wi-Fi siete. Prípadne asi každému z nás by sa páčilo, keby sme mohli zálohovať svoj iPhone alebo iPad bez nutnosti pripojenia káblov za pár sekúnd.

lifi- buducnost domacnost 1

Svetlá budúcnosť

Keď prišiel v lete 1998 na trh nový iMac, netrvalo dlho aby sa zaplnila diera na trhu s USB príslušenstvom. Aj keď už môžeme nájsť v systémových súboroch iOS 9 zmienku o Li-Fi, je málo pravdepodobné, že táto technológia bude predstavená už s príchodom iPhonu 7, možno až v ďalšej generácii. V každom prípade sa máme v budúcnosti načo tešiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.