iPhone 7: Všetko čo vieme

Do predstavenia novej generácie iPhonu ostávajú približne štyri mesiace a pomaly ale isto sa začínajú množiť zvesti o tom, čo nové v poradí už desiaty iPhone prinesie. Zhrnuli sme pre vás tie najdôležitejšie informácie, ktoré zatiaľ o novom telefóne vieme.

Informácie pochádzajú od rôznych zdrojov, ktoré si pomerne často odporujú a ich pravdivosť momentálne nie je možné overiť. Do nášho zhrnutia sme však vybrali úniky a informácie, ktoré sa buď vyskytujú opakovane, alebo pochádzajú od dôveryhodných zdrojov.

iphone7mockupantennabands-800x659

Dizajn

iPhone 7 bude navonok z veľkej časti veľmi podobný súčasným modelom 6/6s. Potvrdil to už nejeden uniknutý nákres a taktiež niekoľko údajných fotografií. Telefón bude (možno) o niečo tenší, čo sa týka výšky a šírky bude však identický ako iPhone 6s.

Zostanú taktiež zaoblené rohy a vytrčajúca šošovka fotoaparátu, zmenou by ale mali prejsť plastové pásy pre mobilné antény na zadnej strane, ktoré budú po novom limitované len na hrany telefónu.
iPhone-7-CAD

iPhone-7-Plus-CAD
Uniknuté dizajnové nákresy iPhonu 7 a 7 Plus od dôveryhodného Steva Hemmerstoffera. Zdroj: @OnLeaks

Audio jack

Najviac spomínanou a zároveň najkontroverznejšou zmenou má byť odstránenie zaužívaného 3,5 mm slúchadlového jacku, ktorý by mal nahradiť univerzálny Lightning port. Nezávisiac od názoru väčšiny zákazníkov sa zdá, že audio jacku v septembri skutočne zamávame na rozlúčku – podporuje to aj veľká väčšina správ od analytikov, výrobného reťazca a taktiež uniknutých dizajnových nákresov.

Apple zrejme k telefónu pribalí špeciálne Lightning EarPods slúchadlá, no hovorí sa aj o dodatočnom príslušenstve v podobe bezdrôtového headsetu. Prechod z klasických slúchadiel na Lightning by okrem ušetreného miesta v tele telefónu Applu umožnilo aj lepšiu kvalitu zvukového výstupu (vďaka externému DAC prevodníku a zosilňovaču) a prípadne aj dodatočnú funkcionalitu ako napríklad rušenie okolitého hluku.

iPhone 7 sa údajne zbaví 3,5 mm slúchadlového jacku

Fotoaparát

Druhou veľkou zmenou má byť fotoaparát, ktorý by mal obsahovať duálny objektív – technológiu, ktorú Apple odkúpil od izraelskej spoločnosti LinX. To by viedlo k značne vylepšenej kvalite výsledných snímok, no taktiež novinkám ako optický zoom.

Tu sa však názory rozchádzajú. Podľa väčšiny dohadov by tento duálny objektív mal obsahovať len väčší 5,5“ model iPhonu 7, zatiaľ čo 4,7” model ostane pri klasickom fotoaparáte s jedným senzorom. To by spôsobilo ďalšie prehĺbenie rozdielov medzi dvoma uhlopriečkami, čím sa dostávame k ďalšiemu bodu.

Dvojitý fotoaparát v iPhone 7 bude údajne exkluzívny pre 5,5″ model

“iPhone Pro”

Foťák by nemal byť jediným rozdielom medzi dvoma modelmi iPhonu 7. Hovorí sa, že 5,5″ Plus model dostane taktiež ďalšie exkluzívne funkcie ako napríklad Smart Connector, známy z iPadov Pro. To by umožnilo používateľom magneticky pripájať rôzne externé príslušenstvo ako klávesnice, obaly, či batérie, reálne využitie takéhoto konektoru je však momentálne otázne.

Nové zábery na iPhone 7 Plus ukazujú dvojitý objektív a Smart Connector

Aby rozdielov medzi uhlopriečkami nebolo málo, väčší model by mal taktiež obsahovať viac RAMky. Známy analytik Ming-Chi Kuo nedávno spomenul, že iPhone 7 Plus by mal dostať 3 GB pamäte, zatiaľ čo regulérny iPhone 7 zostane na 2 GB.

Tieto rozdiely viedli viacerých k názorom, že väčší model by si miesto názvu Plus mohol osvojiť moniker Pro, ktorý Apple nedávno rozšíril aj na svoju líniu iPadov. Aj keď lepší foťák, Smart Connector a viac pamäte by si teoreticky tento názov zaslúžili, vymeniť ho za dva roky používaný Plus však v praxi až taký zmysel nedáva.

Ostatné funkcie

Okrem vlajkových funkcií na internete koluje aj viacero menej pravdepodobných noviniek, ktoré sa môžu, no nemusia objaviť vo finálnom produkte. Patrí medzi ne napríklad bezdrôtové nabíjanie, ktoré Apple údajne testuje, odolnosť voči vode a prachu, lepšie tienenie vnútorných komponentov, 256 GB úložiska, či stereo reproduktory.

iPhone 7 bude vodotesný, s bezdrôtovým nabíjaním a bez audio jacku

Dátum vydania

Apple svoje vlajkové lode predstavuje tradične začiatkom jesene a nie je dôvod veriť, že tento rok tomu bude inak. Očakávame preto odhalenie v prvých týždňoch septembra, podobne ako za ostatné štyri roky. Na trh sa iPhony zvyknú dostať približne o týždeň-dva neskôr.

Slovensko zvykne patriť do druhej vlny krajín, v ktorých by sa iPhone mal objaviť koncom septembra, či začiatkom októbra.

Čo bude ďalej?

Podľa všetkých doterajších informácií nebude iPhone 7 práve prevratným modelom – približovať by sa mal skôr k mierne upravenej “S-kovej” verzii. To isté by sa dalo povedať svojho času aj o iPhone 5, no ten sa vyznačoval novým hliníkovým telom, ktoré v ponuke spoločnosti ostalo v nezmenenej podobe dodnes.

V roku 2017 iPhone údajne čakajú veľké zmeny: nový dizajn, AMOLED displeje, 5,8″ model a ďalšie

Čoraz viac sa však hovorí o veľkom redizajne iPhonu v roku 2017, čo by narušilo tradičnú tik-tok stratégiu S-kových modelov. “iPhone 8” by mal byť skutočne radikálny – s novým dizajnom, ktorý by tvoril veľký AMOLED displej so zabudovaným Touch ID, FaceTime kamerou, reproduktorom a ďalšími senzormi. Tieto plány nedávno potvrdil vo svojom podcaste aj bloger John Gruber.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?