iCloud čoskoro pobeží aj na serveroch od Googlu

Podľa najnovších správ Apple koncom minulého roka uzatvoril približne polmiliardovú zmluvu s Googlom, ktorá im umožní presunúť časť cloudovej infraštruktúry na serveri Google Cloud Platform.

Aj keď Apple poskytovateľa svojich iCloud služieb nikdy verejne nespomenul, podľa viacerých zdrojov spoločnosť doteraz využívala platformy Amazon Web Services a Microsoft Azure. Práve Amazon vďaka novej dohode s Googlom príde o veľké príjmy – Apple totiž plánuje presunúť väčšinu svojej infraštruktúry ku konkurencii. Hovorí sa o sume 400 až 600 miliónov dolárov. Neznamená to však, že Google bude odteraz hostovať celý iCloud, Apple bude na svoje služby aj naďalej využívať viacerých poskytovateľov.

google-cloud-platform

Riešenie je to však aj tak dočasné. Apple v budúcnosti plánuje svoje cloudové služby prevádzkovať na vlastných serveroch. Vo výstavbe sú totiž obrovské dátové centrá v Írsku, Dánsku, Nevade a Arizone. Spoločnosť tiež rozširuje súčasné dátove centrum v Pineville v štáte Oregon a bývalú továreň GT Advanced na výrobu zafíru v spomínanej Arizone plánuje prestavať na obrovské riadiace centrum celej siete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.