Fakty o spoločnosti Apple – zaujímavosti o ktorých ste možno ani nevedeli

Prečítajte si pár zaujímavých faktov o spoločnosti Apple, o ktorých ste možno ani nevedeli.

Nie je to fór, ani žiadny z prvo aprílových žartov, ale v tento deň Steve Jobs, Steve Wozniak a Ron Wayne založili spoločnosť Apple. V súvislosti so 40. výročím, ktoré sme si pripomenuli pred pár dňami, prinášame vám niekoľko zaujímavých faktov o tejto spoločnosti.

Jazda na horskej dráhe: z garáže v Silicon Valley až po najhodnotnejšiu spoločnosť na svete

Ako vznikol názov spoločnosti?

Pomenovať firmu podľa jablka (ang. Apple) bol nápad Steva Jobsa, ktorý sa vyjadril aj v jednom interview, ako vlastne vznikol tento názov :

“Držal som ovocnú diétu a išiel som z jablkového sadu. Názov Apple znel zábavne, temperamentne a nebol zastrašujúci. Navyše by sme v budúcnosti boli v telefónnom zozname pred spoločnosťou Atari.”

Logo spoločnosti

Prvé logo spoločnosti znázorňovalo fyzika Isaaca Newtona, ktorý sedí a číta pod jabloňou. Na strome stále visí jablko, ktoré neskôr padá na jeho hlavu a tak dokazuje gravitáciu.

apple logo history

Logo, ktoré poznáme v súčasnosti s nahryznutým jablkom navrhol v roku 1977 Rob Janoff, v tom čase bolo vo farbách dúhy.

Kto je to John Appleseed?

Počul niekto z vás už toto meno? Ak sledujete Keynote tak ste si mohli všimnúť, že niekedy zavolal Jobsovi, prípadne inému manažérovi počas prezentácie a dokonca sa jeho meno nachádza aj v staršej ikone programu TextEdit. Ale kto je to vlastne?

john aplleseed
Viceprezident internetových služieb Eddy Cue predstavuje Apple CarPlay

Faktom je, že k tomuto menu sa Apple nikdy oficiálne nevyjadril. Je to postava záhradníka z histórie USA ktorý mal rád jablká, ale to je asi jediné spojenie so spoločnosťou.

Starý Vollkswagen a kalkulačka

Zakladatelia firmy Jobs a Wozniak nemali na začiatku svojej kariéry potrebný kapitál, aby mohli založiť spoločnosť. Preto sa rozhodli predať svoje auto, starý Volskwagen a kalkulačku HP. Išlo o model HP – 65, predstavená bola v roku 1974 a v tej dobe stála neuveriteľných 795 dolárov, bola to prvá programovateľná kalkulačka.

hp - 65

Apple a garážový mýtus

To, že spoločnosť Apple bola založená v garáži domu rodičov Steva Jobsa je jedným z mýtov, avšak spoluzakladateľ Steve Woznaik sa k nemu už niekoľkokrát vyjadril. V podstate bola garáž neproduktívne miesto, väčšinou tam boli maximálne dvaja ľudia a keď tam boli aj viacerí, tak len tak posedávali.

“Garáž nás predstavuje lepšie, ako čokoľvek iné, avšak nič sme v nej nezostrojili. Len sme tam nosili hotové produkty, ktoré sme potom ďalej predávali do obchodov, aby sme zarobili peniaze.”

steve jobs garage

Spoločnosti, ktoré boli založené v garáži sú okrem Applu aj HP, Ford, Harley-Davidson, Walt Disney, Delta Airlines, Mattel, Cisco a Google.

Móda v spoločnosti Apple

Vysoko postavený manažéri nestíhajú popri práci sledovať módne trendy. Steve Jobs bol na svojich prezentáciách rovnako oblečený, mal čierny rolák značky St. Croix, modré rifle Levis a botasky New Balance 993.

steve jobs moda

Podobne je napríklad na tom aj hlavný dizajnér Johny Ive, ktorý vymenil košeľu za tričko.

apple moda

Digitálny fotoaparát s logom Apple

Vedeli ste, že Apple v roku 1984 predstavil digitálny fotoaparát? Niesol označenie QuickTake 100 a predával sa za 749 dolárov. Do jeho pamäte ste si mohli uložiť osem fotografií. O tri roky neskôr sa prestal predávať.

QuickTake 100

 

Ako vznikol názov iPod

Steve Jobs najal pred predstavením prvého iPodu v roku 2001 skupinku textárov, aby vytvorili názov práve pre tento mp3 prehrávač. Názov vymyslel Vinnie Chieco a pre magazín Wired sa vyjadril, ako naň prišiel:

“Keď som videl biely iPod, okamžite som si spomenul na film 2001: Vesmírna odysea a na vetu z filmu: Open the pod bay door, Hal! Potom stačilo pridať len “i” z názvu iMac.”

672 000 dolárov za jednu akciu

Keby ste si v roku 1984, keď Apple predstavil prvý Macintosh, kúpili jednu akciu, dnes by mala hodnotu 672 00 dolárov. Čo poviete, dobrá investícia …

Apple iPhone nebol celkom tak prvý iPhone

Prvý telefón pomenovaný iPhone, predstavila spoločnosť Cisco 22 dní pred predstavením Apple iPhone. Išlo o IP telefón. Telekomunikačná spoločnosť zažalovala Apple kvôli názvu, avšak súd rozhodol, že obidve firmy môžu používať pomenovanie iPhone.

cisco iphone

Projekt Purple

Prvý iPhone bol vyvíjaný pod kódovým označením “Projekt Purple”. Dokonca aj v sídle spoločnosti sa nachádzal extra priestor, označený ako “Purple Dorm”. Na stene visel plagát s citátom z filmu Klub bitkárov: “Prvé pravidlo klubu bitkárov: O klube bitkárov sa nehovorí”.

 “Prvé pravidlo klubu bitkárov: O klube bitkárov sa nehovorí”.

Pirátska vlajka

V sídle spoločnosti je vztýčená pirátska vlajka. Pýtate sa prečo? Je to na pamiatku bývalého týmu, ktorý vyvíjal prvý Macintosh. Inžinieri v tej dobe pracovali v samostatnej budove a práve pri nej viala táto vlajka. Steve Jobs ju spomenul aj v jednom z jeho príhovorov: “ Je lepšie byť pirátom, ako sa pripojiť k námorníctvu”. Apple a piráti – celkom zvláštny vzťah.

apple piratska vlajka

“ Je lepšie byť pirátom, ako sa pripojiť k námorníctvu”.

Easteregg v prvom iPode

Vedeli ste, že na prvom iPode ste si mohli zahrať hru Pong? Hra bola ukrytá v skrytom menu a pre jej spustenie ste museli približne na tri sekundy držať Click Wheel tlačidlo.

ipod easteregg

Polovica zamestnancov sú predajcovia

Apple zamestnáva približne 110 000 zamestnancov a približne polovica z nich pracuje v maloobchodnom sektore. Kamenné obchody predstavujú podstatnú časť podnikania a v priemere ma každý z nich za štrťrok 250 000 návštevníkov a obrat 13 miliónov dolárov.

Ďalšie zaujímavé maličkosti

Apple Store na 5th Avenue v New Yorku je najfotografovanejšia stavba na svete.

apple store 5th new york

Steve Jobs a Jony Ive majú rovnaké stredné meno: Paul.

Doména apple.com patrí medzi 50 najnavštevovanejších webových stránok na svete.

Apple najskôr zostrojil tablet, z ktorého neskôr vznikol iPhone. IPad bol predstavený až o tri roky neskôr.

Po vydaní prvého iPhonu ho dostal každý zamestnanec ako darček, ale v spoločnosti ste museli pracovať aspoň jeden rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.