Edward Snowden: To, že FBI nemôže odblokovať iPhone je blbosť

Edward Snowden, bývalý zamestnanec NSA a súčasný bojovník za ľudské práva a súkromie na internete, sa na tému FBI verzus Apple vyjadril už viackrát. Najnovšie však priamo konfrontuje tvrdenia FBI, podľa ktorých sa k údajom uloženým na zablokovanom iPhone dokáže dostať len Apple.

The Intercept zverejnil video z nedávnej diskusie o ľudských právach, v ktorom Snowden prostredníctvom satelitného spojenia z Moskvy hovorí, že tvrdenia FBI sú blbosť a slúžia len na to, aby vláde v budúcnosti uľahčili prístup k ďalším telefónom a iným zabezpečeným údajom.

“Úprimne, je to hovadina.”

Snowden následne na svojom Twitteri zverejnil odkaz na článok zo stránky ACLU, ktorý do detailu popisuje, ako sa dá k dátam uloženým na iPhone pomerne jednoducho dostať. FBI od Applu v podstate žiada takú verziu iOS, ktorá by sa po zadaní zlého hesla sama nezablokovala a nezmazala tým všetky údaje. Bez tejto funkcie by sa telefón dal odblokovať “násilím”, pomocou hádania číselných kombinácií výkonným počítačom.

Informácia o počte pokusov na zadanie hesla je uložená vo flash pamäti telefónu, tým pádom sa však dá obísť. Všetko čo stačí urobiť na uhádnutie hesla, je fyzicky odobrať pamäťový čip z matičnej dosky a skopírovať jeho obsah. Potom nainštalovať čip naspäť do telefónu a skúšať číselné kombinácie – v prípade, že je telefón nastavený, aby sa po zadaní niekoľkých nesprávnych pokusov vymazal (čo nie je vôbec potvrdené), stačí obsah pamäte nakopírovať naspäť a proces opakovať.

Nejde síce o praktické riešenie, no podľa Snowdena je uskutočniteľné. Preto nie je pravdou, že jedine Apple má k pamäti telefónu “exkluzívny” prístup. Záznam z diskusie si môžete pozrieť nižšie, konkrétny výrok sa odohral približne okolo 30-tej minúty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.