Apple dostal v Indii výnimku, predajne otvorí aj napriek striktným reguláciám

India je pre budúcnosť Applu okrem Číny najdôležitejším a najrýchlejšie rastúcim trhom. Expanziu spoločnosti však doteraz blokovali prísne vládne nariadenia.

Tie firmám zakazujú otvoriť si v krajine kamennú predajňu ak predáva výlučne produkty od jednej značky a aspoň 30 % z nich nie je vyrábaných priamo v Indii. Ako však informuje indický Economic Times, Apple dostane ako prvá spoločnosť špeciálnu výnimku.

Dôvodom je podľa indickej vlády fakt, že Apple produkuje tie najmodernejšie technologické produkty (z angl. cutting edge, dolsova na hrane). Generálny riaditeľ Tim Cook o probléme diskutoval už v septembri minulého roku, kedy sa stretol s indickým premiérom Narendrom Modim. Výnimka je zatiaľ schválená vládnym výborom, no odsúhlasiť ju ešte musí minister financií.

India je pre Apple kľúčovým trhom, aj napriek tomu, že v nej zatiaľ neprosperuje. Podľa Cooka je krajina tam, kde bola Čína pred siedmymi až desiatimi rokmi – teraz spolu so Spojenými štátmi patrí medzi najvýznamnejšie trhy spoločnosti. Podľa Wall Street Journal Apple minulý rok v Indii predal takmer dva milióny iPhonov, podľa utorkových finančných výsledkov by toto číslo malo v roku 2016 narásť o vyše polovicu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.