Americká vláda stiahla žalobu voči Applu, FBI si iPhone odomkli sami

Niekoľko týždňov trvajúci súdny spor ohľadom odomknutia iPhonu použitom pri teroristických útokoch sa práve skončil. Americká vláda dnes oficiálne stiahla svoju žalobu.

Presne pred týždňom, v utorok 22. marca, sa mal Apple postaviť pred súd a obhájiť svoj odmietavý postoj k vytvoreniu špeciálnej verzie iOS, ktorá by FBI umožnila prístup k telefónu z prípadu v San Bernardine. Vláda však na poslednú chvíľu súdne konanie odvolala a presunula. Dôvodom bol údajne nový spôsob, akým sa FBI k dátam pokúsi dostať.

A zdá sa, že boli úspešní. Žaloba voči Applu bola dnes stiahnutá a k dátam na ikriminovanom iPhone 5c sa napokon FBI dostalo aj bez ich pomoci. Akým spôsobom, však jasné nie je. Krátko po minulotýždňovom odložení procesu však vyšli na povrch správy o tom, že si americké úrady najali pomoc izraelského softvérového vývojára Cellebrite, ktorý sa špecializuje na forenzné riešenia pre mobilné zariadenia.

FBI odložilo súdne konanie s Applom, iPhone sa pokúsia odomknúť ešte raz

K zrušeniu žaloby sa napokon vyjadril aj samotný Apple:

“Od začiatku sme boli proti požiadavke FBI vytvoriť pre iPhone zadné vrátka, pretože veríme, že by to nebolo správne a nastavilo by to precedens. Vďaka zrušeniu žaloby nič z toho nenastalo. Tento prípad sa však nikdy nemal odohrať.

Budeme aj naďalej pokračovať v asistencii právnym orgánom pri vyšetrovaní prípadov, tak ako sme to robili doteraz, no zároveň budeme pokračovať v zlepšovaní bezpečnosti našich produktov, pretože útoky na naše dáta sú čoraz častejšie a sofistikovanejšie.

Apple verí, že ľudia v Spojených štátoch a po celom svete si zaslúžia ochranu svojich dát, bezpečnosť a súkromie. Obetovať jedno pre druhé iba viac ohrozí ľudí a krajiny, v ktorých žijú.

Tento prípad zvýraznil problémy, ktoré si zaslúžia celonárodnú diskusiu o právach občanov a našej spoločenskej bezpečnosti a súkromí. Apple sa zaväzuje, že sa takejto diskusie zúčastní.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.