Aj keď Apple prehrá súd s FBI, jeho zamestnanci zrejme spolupracovať nebudú

Aj v prípade, že by Apple prehral súdny spor s americkou vládou a bol by donútený vytvoriť špeciálnu verziu iOS na odomknutie iPhonu použitom v teroristických útokoch, FBI má pod nohami ďalšiu prekážku – samotných zamestnancov spoločnosti.

Denník The New York Times vyspovedal niekoľko kľúčových softvérových inžinierov Applu, ktorí už teraz uvažujú nad tým, čo by pri požiadavke vládnych autorít urobili. Viacerí nad úlohou znížiť bezpečnosť iOS váhajú, niektorí by dokonca radšej dali výpoveď. O výplatnú pásku sa neboja, v Silicon Valley sa po nich rôzne spoločnosti pôjdu potrhať. “Ide o vysoko nezávislú a rebelantskú kultúru.” tvrdí Jean-Louis Gassée, známy investor a bývalý manažer Applu.

Vytvorenie špeciálnej verzie iOS, prezývanej aj ako govtOS, by podľa vlastných slov spoločnosti mohlo trvať šesť až desať inžinierom približne dva až štyri týždne. Bez vzájomnej spolupráce kľúčových zamestnancov by však išlo o oveľa ťažšiu úlohu. Vo vnútri Applu presne vedia o kom je reč a bez ich kooperácie vytvorenie takéhoto softvéru vôbec nebude jednoduché. Ak by zamestnanci náhodou odmietli daný softvér nakódovať, Apple potenciálne čakajú mastné pokuty.

Súdny spor Apple verzus FBI sa uskutoční už budúci utorok, len deň po predstavení nových produktov.

Prečítajte si tiež:
John Oliver o spore Apple s FBI vytvoril trefný reklamný spot
Edward Snowden: To, že FBI nemôže odblokovať iPhone je blbosť
Apple v spore s FBI podporujú už aj eBay, Airbnb, Reddit a ďalší

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.