9,7″ iPad Pro výkonovo zaostáva za väčším 12,9″ modelom

Nový 9,7“ iPad Pro síce obsahuje výkonný A9X čip známy z minuloročného 12,9” modelu, za svojim väčším bratom však výkonovo zaostáva.

Podobne ako v prípade prvého iPadu Air a iPadu Mini Retina, ktoré oba obsahovali rovnaký procesor A7, je A9X čip v 9,7″ iPade Pro jemne podtaktovaný. Dôvodom je zrejme chladenie – menšie telo totiž ponúka menej priestoru na odvádzanie tepla. Aj keď presný takt procesoru známy nie je a dozvieme sa ho až z prvých meraní v rukách novinárov, Apple na svojich stránkach uvádza približné porovnanie s väčším modelom a predošlými generáciami.

V porovnaní s čipom A7, ktorý nájdeme v iPade Air, Mini 2/3 a iPhone 5s, je 12,9“ iPad Pro 2,5x rýchlejší a ponúka 5x vyšší grafický výkon. 9,7” iPad Pro je pritom v rovnakom prípade rýchlejší len 2,4x a nárast v grafickom výkone je 4,3x.

Snímka obrazovky 2016-03-23 o 19.28.59

Aj keď je 9,7“ iPad Pro technicky pomalší, v reálnom používaní pravdepodobne zásadné rozdiely nepocítite. Kde však bude rozdiel zjavnejší, je veľkosť RAM. 9,7” model obsahuje len 2 GB, oproti 4 GB v 12,9″ iPade Pro. Aj keď dnes môže ísť o zanedbateľný detail, s budúcimi generáciami iOS sa rozdiel určite prejaví viac – v pamäti sa udrží menej otvorených internetových stránok, či aplikácií v multitaskingu.

Napriek tomu rozdiely oproti väčšiemu iPadu Pro nie sú len negatívne. 9,7″ verzia napríklad obsahuje vylepšený displej s podporou novej funkcie True Tone, či 12 megapixelový fotoaparát s možnosťou natáčať 4K video. Pre celý zoznam rozdielov medzi oboma modelmi si prečítajte náš prehľad.

Rozdiely medzi 9,7″ a 12,9″ iPadom Pro

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.