Xiaomi sa bráni obvineniam z kopírovania iPhonu

Čínskej spoločnosti Xiaomi sa v priebehu štyroch rokov podarilo stať tretím najväčším svetovým distribútorom smartfónom, čím priamo konkuruje gigantom ako Apple, Samsung, LG či Lenovo. Xiaomi a čínski výrobcovia obecne, sú často už vopred odsudzovaní ako imitátori, aj keď treba povedať, že niekedy je to oprávnené. Viceprezident Xiaomi Hugo Barra, mimochodom bývalý zamestnanec Google, sa však v rozhovore pre Bloomberg proti týmto podozreniam ohradil. Podľa neho pochádzajú tvrdenia o kopírovaní len z jedného modelu, ktorý mal podobné hrany ako iPhone 5. Hneď však dodáva, že takéto hrany má aj množstvo ďalších smartfónov.

Na otázku, či sa nový model Xiaomi Mi Note podobá na iPhone 6 Plus, reagoval smiechom. “Je biely ako iPhone 6 Plus,” povedal a označil obvinenia z imitovania za predsudky voči čínskym firmám. V skutočnosti podľa neho ľudia ignorujú inovácie, ktoré Xiaomi prináša, aj keď aj tie sa už stávajú zdrojom inšpirácie pre ostatných. Dnes už sú si všetky smartfóny veľmi podobné, aspoň podľa neho.

MacRumors však pripomínajú aj situáciu z roku 2014, keď Jony Ive, hlavný dizajnér Apple, označil modely Xiaomi za krádež a lenivosť tejto spoločnosti, ktorú nepovažuje za správnu. Hugo Barra vtedy reagoval tým, že dizajnéri a inžinieri Xiaomi sa inšpirujú úžasnými dizajnmi, no robia to podľa neho všetci. Jony Ive to ale nepovažoval za kompliment. “Keď na niečom pracujete sedem alebo osem rokov a potom je to skopírované, musím byť úprimný, polichotenie nie je prvou vecou, ktorá mi napadla.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.