Transcend JetDrive 420 – vdýchnite život zastaralému MacBooku novým SSD diskom

Posledný MacBook s pevným diskom bol vypustený pred viac než troma rokmi a ešte dnes je možné ho kúpiť v Obchode Apple s 500 GB úložiskom a 4 GB pamäťou. Tento model bol s minimálnymi povrchovými úpravami známy už od roku 2008 ako Aluminium alebo Unibody MacBook a neskôr ako MacBook Pro. Hoci sa ho nový kupovať veľmi neoplatí, starším kusom sa dá vdýchnuť život výmenou pevného disku za SSD a pridaním pamäte. Jedným z horúcich adeptov na investíciu je disk Transcend JetDrive 420, ktorý sme mali možnosť si v redakcii vyskúšať.

JetDrive sa od svojich konkurentov odlišuje hneď po prvom kontakte, podobne ako produkty Apple. Elegantné balenie okrem samotného SSD disku obsahuje dva potrebné skrutkovače na výmenu disku v MacBooku a tiež puzdro na disk s prevodníkom na USB 3. Starý disk sa tak po výmene dá rovno použiť ako externý. Ceny JetDrive 420 sú oproti lacným alternatívam o niečo vyššie, 240-gigabajtový model u nás zoženiete od 146 EUR.

 

Ako na to?

Keďže JetDrive má pribalené všetky potrebné nástroje na výmenu disku, po kúpe sa do nej môžete rovno pustiť. Malý krížový skrutkovač využijete na odkrytie tela MacBooku a na uvoľnenie držiaku disku. Opatrne ho vyberiete a odpojíte plochý káblik vedúci k základnej doske. Zo starého disku je ešte potrebné odstrániť 4 TORX skrutky, ktoré slúžia ako nožičky, aby disk pohodlne zapadol do držiaku. Opačným postupom namontujete disk SSD a MacBook je možné poskladať naspäť.

Výmena disku je dobrou príležitosťou na čistú inštaláciu OS X, ktorá počítač zbaví mnohých nepotrebností. Čistá inštalácia však vyžaduje čas a trpezlivosť. Na migráciu dát sa dá využiť aplikácia od Apple s názvom Migration Assistant. Tou rýchlejšou možnosťou je migrácia celého systému i dát zo starého disku. Po pripojení disku cez USB môžete vojsť do Recovery módu stlačením klávesy alt po štarte a označení Recovery partície. V Recovery móde sa nachádza Disk Utility, pomocou ktorej je možné jednotlivé partície skopírovať na nový disk.

yos_selected_method

Po nainštalovaní SSD disku sa ešte oplatí nastaviť podporu príkazov TRIM. Tie slúžia na komunikáciu medzi operačným systémom a diskom a pomáhajú lepšie využívať miesto pre zapisované dát a tým šetriť SSD disk. Na Macoch je podpora TRIM zapnutá len pre originálne SSD disky od výroby a v prípade výmeny pevného disku za SSD je nutné s tým počítať. Zapnúť TRIM je možné pomocou utilít JetDrive Toolbox, Chameleon SSD Optimizer alebo Trim Enabler alebo príkazom sudo trimforce enable, ktorý pridal Apple do príkazového riadku OS X od verzie 10.10.4. Skontrolovať stav TRIMu sa dá v aplikácii System Information v sekcii SATA/SATA Express -> TRIM Support.

Detaily disku JetDrive 420

JetDrive 420 je kompatibilný s MacBookom a MacBookom Pro od verzie Late 2008 až po Mid 2012, s Macmi Mini od Mid 2010 a samozrejme so všetkými ostatnými počítačmi, ktoré majú slot pre SATA III. Výrobca udáva rýchlosť zápisu na 470 MB/s a čítania 570 MB/s, čo je až 5-násobný nárast oproti klasickým pevným diskom. JetDrive 420 je dostupný vo veľkostiach 120, 240, 480 a 960 GB.

Screen Shot 2015-09-01 at 19.26.49

Za možnosť otestovať disk JetDrive 420 ďakujeme SAROTA PR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.