Tipy pre Apple klávesnicu

Ak sa lepšie pozriete na klávesnice od Applu, všimnete si, že sú pomerne zjednodušené v porovnaní s ich PC náprotivkom. Dlhodobý používatelia môžu oceniť ich jednoduchosť, ale nováčikovia, ktorý prechádzajú z Windows PC na Mac môžu byť trochu zmätený. Na klávesnici od Applu sa nenachádza Page Up, Page Down, Home a End. Je úplne jedno či máte MacBook, MacBook Air, MacBook Pro alebo používate Apple Wireless Keyboard, hľadali by ste márne. Ak ste často používali tieto klávesy pri práci s dokumentami, nemusíte vešať hlavu, aj tu existuje alternatíva. Tak si ju poďme ukázať.

klavesnica_02

Page Up: Fn + šípka hore

Tlačidlo „fn” je v ľavom dolnom rohu všetkých Mac klávesníc a keď ju stlačíte so šípkou hore, vykonáte ekvivalent Page Up.

Page Down: Fn + šípka dole

Page Down sa vykonáva rovnakým spôsobom ako Page Up, s použitím rovnakej „fn” klávesy spolu so šípkou dole.

Home: Fn + šípka doľava

Po stalční tejto kombinácie sa dostanete na začiatok textového dokumentu.

End: Fn + šípka doprava

Ako už možno tušíte, ekvivalent klávesy End vykonáte stlačením fn a šípky doprava.

klavesnica_apple_01

Aj internetové prehliadače podporujú alternatívy Page Up a Page Down. Tie sa ale vykonávajú pomocou medzerníka. Pokiaľ napríklad v aplikácií Safari stlačíte medzerník, posuniete stránku nadol. Keď stlačíte Shift + medzerník, posuniete ju hore. Ale pozor! V internetových prehliadačov nemôžete mať kurzor v textovom poli, inak to nebude fungovať.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.